Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu

35x zapečené těstoviny: Nostalgie v moderním kabátu
ZDROJ: Meine Familie & ich

Zapečené těstoviny jsou rychlovka, při níž není třeba se striktně držet předepsaných surovin. Navíc je v pohodě zvládnou připravit i naprostí začátečníci. Ať už jde o klasické šunkofleky, zapečené těstoviny s kuřecím masem nebo pro vegetariány těstoviny s brokolicí.

Zapečené těstoviny s uzeným masem

Naprostou klasikou jsou těstoviny s uzeným masem, které jsou běžně známé jako šunkofleky. V časech minulých byly nedílnou součástí jídelen v závodních provozovnách, ale i školních jídelnách. Pochopitelně se zpravidla nepřipravovaly ze šunky, jak by se dalo z názvu odvodit. Často se jednalo o levnější druhy uzeného masa (bůček, žebra atd.).

  • Uzené maso se musí předem uvařit, což sice přidá trochu času navíc, ale získáte tím lahodný vývar. Ten se dá dále využít jako základ pro zelnou nebo uzenou polévku.

[[nid:39324]]

Zapečené těstoviny s kuřecím masem

Další příklad masových zapečených těstovin jsou s kuřecím masem. Nejčastěji se používají kuřecí prsa, ale rozhodně nic nezkazíte tím, když do směsi nakrájíte svalovinu ze zadních nohou.

  • Ke kombinaci kuře, těstoviny se výborně hodí zelená zelenina, především čerstvý listový špenát, kapusta nebo chřest.
  • Jemnou chuť a konzistenci dodají také sýry typu eidam, čedar, ricotta, na posypání parmazán.

Zapečené těstoviny s mletým masem

Tato kombinace mírně zavání italskou kuchyní a je jakýsi mezikrok k zapečeným lasagním.

  • Z mletého masa a rajčat připravte omáčku, kterou zamícháte do uvařených těstovin.
  • Směs přendejte do zapékací mísy a navrch zasypte sýrem.
  • Do omáčky můžete nasekat olivy nebo sušená rajčata.

Zapečené těstoviny se smetanou

České šunkofleky se zpravidla zapékají přelité rozšlehaným vajíčkem. Ale možná díky oblibě americké klasiky mac and cheese u nás brzy zdomácněla kombinace těstovin se sýrem a smetanou.

  • Aby ne, získají vláčnou a jemnou chuť, navíc si na ní pochutnají i ti, kteří nejedí maso.
  • Do zapečených těstovin se používá 33% smetana. Ale podobně jako v našem receptu, ji bez obav můžete nahradit i několika lžícemi mascarpone.

Zapečené těstoviny s brokolicí

Jsou jedna z možností, jak připravit zcela vegetariánské jídlo. Pochopitelně lze brokolici vyměnit za jinou zeleninu, jako květák, zelené fazolky, listový špenát, cuketu nebo lilek.

  • Další bezmasou variantou jsou zapečené těstoviny s houbami nebo s několika druhy sýrů.

Co dát do zapečených těstovin?

Výhodou zapečených těstovin je, že s trochou improvizace připravíte pokaždé jiné chutné jídlo. Můžete do nich přidat suroviny, které máte běžně v lednici, spíži nebo na zahrádce. Navíc zužitkujete i některé zbytky od oběda nebo z předešlého dne.

  • Pečené a uzené maso, šunku, klobásy a jiné uzeniny.
  • Zeleninovou úrodu ze zahrádky – rajčata, cukety, lilky, fazolky aj.
  • Konzervy – tuňák, kukuřice, hrášek, rajčatová omáčka, olivy, sušená rajčata.
  • Houby, ryby, sýry, smetanu, mraženou zeleninu, vejce atd.

Dříve se do zapečených těstovin používaly především flíčky nebo kolínka. Hlavně proto, že nebyl příliš velký výběr tvarů těstovin. Ale dnes si i podle našich receptů můžete všimnout, že v tomto směru se příliš omezovat nemusíte.

Zdroje informací: časopis Apetit, BBC Good Food

Skryt pre seznam
Autor: jana.koprivova