Kuchařky Apetit ČÍST ONLINE ČÍST KUCHAŘKY ONLINE DOPRAVA ZDARMA
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Rajčatová omáčka (sugo)

Italové se bez rajčatového suga neobejdou. Až ho ochutnáte, pochopíte proč.

Vydání: 2013/8
Autor:
Hodnocení:
116 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: 4 litry
Doba přípravy: Do hodiny
PT1H
Pečení 1:00
Zavařenina Italská

Ingredience

    • 1 kg cibule
    • 3 mrkve
    • 18 stroužků česneku
    • 1 řapíkatý celer
    • 6 kg zralých masitých rajčat 
    • 180 ml olivového oleje 
    • 250 ml bílého vína
    • 6 zarovnaných lžiček soli
    • 2 lžíce krupicového cukru
    • 6 snítek tymiánu
    • 1–2 snítky šalvěje
    • 6 bobkových listů
    • 4 spirály kůry z biocitronu 
    • svazek bazalky

Příprava jídla

1 Oloupanou cibuli, mrkev, česnek a řapíkatý celer nakrájejte nahrubo a po částech v kuchyňském robotu nasekejte nadrobno (pozor, nikoli na kaši). Dejte stranou. 

2 Rajčata vhoďte do vroucí vody a vařte 1 minutu. Pak slijte a nechte trochu prochladnout. Vyřízněte tvrdou zelenou část u stopky a oloupejte je. Odstraňte přitom alespoň část semen, ale není nutné se tím víc zabývat. Pak je po částech nasekejte v robotu nahrubo (na kousky cca 1–2cm). 

3 V širokém kastrolu na olivovém oleji zpěňte připravenou cibuli, mrkev, česnek a celer. Míchejte asi 8 minut, až vše změkne. Přidejte víno, rajčata, sůl a cukr a přiveďte k varu. 

4 Z tymiánu, šalvěje, bobkového listu a citronové kůry udělejte kytičku (bouquet garni) a převažte ji kuchyňským provázkem. Otrhejte listy bazalky a dejte je stranou. Stonky rovněž svažte provázkem a oba svazky přidejte k omáčce.

5 Vroucí omáčku přelijte do velkého vyššího pekáče a v troubě předehřáté na 200°C pečte za občasného míchání do zhoustnutí. Asi 5 minut před dokončením přidejte nasekané bazalkové lístky a případně dosolte. 

6 Z hotové omáčky vylovte svazky bylinek a omáčku nalijte do sklenic. Zavíčkujte a sterilujte (viz Něco navíc).

NĚCO NAVÍC

  • Využijete přebytky. Pokud máte tolik rajčat, že už je nestíháte jíst, je sugo ideální způsob, jak zakonzervovat jejich kvalitu. Navíc budete přesně vědět, jaké přísady sklenice obsahuje.
  • Pečení místo vaření. Sváření omáčky na sporáku je zbytečná práce – horká rajčata soptí a připalují se. Redukování v troubě je proto tip nad zlato. Pořiďte si na to velký a vysoký pekáč (např. Koncis, 40 × 32 × 6,5 cm z IKEA, 349 Kč); využijete ho i na pečínky.
  • Pasírování vs. loupání. Ne každý má na spařování a loupání rajčat trpělivost. Oželíte-li ‚kostičkovou‘ strukturu, rajčata neloupejte, jen je nakrájejte a po uvaření omáčky se zbavte slupek a semínek protlačením přes pasírovač (doporučujeme pasírovač Tescoma Handy za 599 Kč).
  • Zavařování. Horká rajčata naplňte do sterilních sklenic (ideálně právě vytažených z myčky), zavíčkujte a postavte dnem vzhůru. Po vychladnutí je víčky vzhůru dejte do pekáče vyloženého utěrkou, zalijte asi do 1/2 výšky horkou vodou a sterilujte 30 minut v troubě při 100 °C.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Špagety s olivami a kapary

Paprikové těstoviny s chorizem

Sendvič s masovými kuličkami

Mexické fazole s mletým masem

Zapečené lilky po italsku

Sugo: italská rajčatová omáčka a 5 jídel z ní

Nakládejte, zavařujte!

REKLAMA

Přidat komentář