Silnou kroupovou polévkou můžete zahájit masopustní menu
Suroviny
vepřová žebra
1
kg
uzená
libeček
3
lístky
lze vynechat
majoránka (drhnutá)
1
špetka
bobkový list
2
ks
nové koření
5
kuliček
pepř
5
kuliček
sádlo
2
PL
cibule
1
ks
větší, nadrobno
kroupy
290
g
velké
mrkev
1
ks
větší, očištěná, pokrájená
petrželka
čerstvá, nasekaná
sůl
Postup
1
Uzená žebra omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – žebra jsou slaná dost), přidejte k nim libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.
2
Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.
3
V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut. Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku a čerstvou nasekanou petrželku.
NĚCO NAVÍC
- Pokud se vám bude zdát, že je vaše polévka přesolená, povařte v ní jednu syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
- Chcete-li zkrátit dobu varu krup, den předem, nejlépe přes noc, je namočte.
- Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vylouhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolte a doporučujeme přidat lžíci sádla nebo oleje.
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Hody z uzeného masa: Jak vyladit menu s uzeným masem(3 recepty)
- Jak vařit kroupy? Dejte šanci levné a chutné surovině. Připravíte z ní zdravou večeři(14 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- Menu inspirované první republikou: Uvařte si retro oběd(18 receptů)
- Hrách a kroupy: 21 receptů na staročeskou pochoutku(20 receptů)
- 22 receptů s uzeným masem(24 receptů)
- Jak připravit skvělé jídlo z krup? Dejte šanci levné a chutné surovině, uvaříte z ní skvostný oběd i zdravou večeři(15 receptů)