Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Uzená polévka s kroupami
ZDROJ: Apetit
sdílet:
4.2/5 Počet hodnocení: 74
Do 90 minut Velmi snadné Pro 4-6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 4839 kcal
Bílkoviny 181 g
Sacharidy 240 g
Tuky 350 g
Vláknina 12 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Silnou kroupovou polévkou můžete zahájit masopustní menu. Uzená polévka s kroupami patří mezi české stálice, na které si pochutnávaly už generace před námi. Proč v tom tedy nepokračovat dál? O recept na jednoduchou uzenou polévku s kroupami a zeleninou se s vámi rádi podělíme.

Suroviny

uzená
libeček 3 lístky
lze vynechat
majoránka (drhnutá) 1 špetka
nové koření 5 kuliček
pepř 5 kuliček
větší, nadrobno
kroupy 290 g
velké
mrkev 1 ks
větší, očištěná, pokrájená
petrželka
čerstvá, nasekaná
sůl

Postup

1

Uzená žebra omyjte, v hrnci zalijte vodou (pozor, nesolte – žebra jsou slaná dost), přidejte k nim libeček, bobkové listy, nové koření i pepř a asi hodinu vařte do změknutí.

2

Mezitím připravte kroupy. Zalijte je nejméně dvojnásobkem neosolené vody a uvařte je podle návodu na obalu al dente. Sceďte je a propláchněte studenou vodou – zbavíte je tím nežádoucího šlemu.

3

V jiném hrnci osmahněte na sádle cibuli tak, aby začala zlátnout; trvá to asi pět minut. Slijte na ni vývar z žeber, přidejte mrkev a vařte asi 10 minut. Oberte maso ze žeber a spolu s kroupami ho přidejte do polévky. Ještě 5 minut povařte, pak podle chuti osolte a vsypte majoránku  a čerstvou nasekanou petrželku. Případě potřeby dosolte.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud se vám bude zdát, že je vaše polévka přesolená, povařte v ní jednu syrovou bramboru – ta sůl stáhne.
  • Chcete-li zkrátit dobu varu krup, den předem, nejlépe přes noc, je namočte.
  • Kroupy vařte ve stejné vodě, ve které jste je namáčeli, jinak se zbavíte vylouhovaných živin. Při vaření na nich musí být nejméně dvojnásobek vody, vodu nesolte a doporučujeme přidat lžíci sádla nebo oleje.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín