Když hodně spěcháte, můžete si do lasagní koupit rajčatovou omáčku i bešamel (k dostání pod značkou CHEF, 500 ml za 55 Kč), ale čas investovaný do přípravy domácích se rozhodně vrátí.
Suroviny
Postup
Zahřejte troubu na 200 °C. Dva plechy lehce vymažte olejem a naskládejte na ně zeleninu. Zakapejte olejem, osolte a opepřete a pečte 25 minut, aby zelenina mírně zhnědla.
Z másla a mouky připravte světlou jíšku, postupně do ní vešlehejte mléko. Vařte, aby směs zhoustla.
Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Zapékací nádobu 30 x 20 cm vymažte olejem.
Na dno naskládejte zeleninu a zalijte třetinou rajčatové omáčky, na to dejte vrstvu lasagní, zakapejte čtvrtinou bešamelu. Opakujte, aby byly tři vrstvy těstovinových plátů. Na celý povrch naneste zbývající bešamel. Posypte sýrem a navrch naskládejte rozpůlená rajčata. Pečte 45 minut dozlatova.
NĚCO NAVÍC
Na olivovém oleji opečte 750 g mletého libového hovězího, svařte ho s rajčatovou omáčkou, 200 ml vývaru, muškátovým oříškem, solí, pepřem. Směsí nahraďte zeleninu i omáčku z rajčat.
DOMÁCÍ RAJČATOVÁ OMÁČKA
Na pánvi zahřejte lžíci olivového oleje, vsypte 1 najemno nasekanou cibuli, plátky z 1 stroužku česneku a 1 nahrubo nasekanou mrkev. Opékejte na středním plameni doměkka, asi 5 minut. Mírně zvyšte teplotu a přidejte lžíci rajčatového protlaku. Opékejte minutu, přilijte 100 ml bílého vína a vařte, aby se ho dvě třetiny odpařily. Přidejte 600 g nakládaných sekaných rajčat (jeden a půl 400g konzervy) a hrstku lístků bazalky. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Nechte trochu zchladnout a promixujte.
ŠKOLA VAŘENÍ
Prozradíme vám všechny triky, jak připravit dokonalou bešamelovou omáčku.