Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Lasagne s opékanou zeleninou

Lasagne s opékanou zeleninou

3.6/5 Počet hodnocení: 38
Více než hodinu Velmi snadné Pro 6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3402 kcal
Bílkoviny 84 g
Sacharidy 323 g
Tuky 180 g
Vláknina 29 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Když hodně spěcháte, můžete si do lasagní koupit rajčatovou omáčku i bešamel (k dostání pod značkou CHEF, 500 ml za 55 Kč), ale čas investovaný do přípravy domácích se rozhodně vrátí.

Suroviny

očištěná, na kusy
lilek 2 ks
na 0,5 cm plátky
olivový olej 8 PL
lasagne (těstovina) 300 g
čerstvé lze nahradit 220 g sušenými
mléko 360 ml
ohřáté
natrhaná
rajčata cherry 1 hrst
sůl
pepř
rajčatová passata - pyré 500 g
hotová či domácí

Postup

1

Zahřejte troubu na 200 °C. Dva plechy lehce vymažte olejem a naskládejte na ně zeleninu. Zakapejte olejem, osolte a opepřete a pečte 25 minut, aby zelenina mírně zhnědla.

2

Z másla a mouky připravte světlou jíšku, postupně do ní vešlehejte mléko. Vařte, aby směs zhoustla.

3

Teplotu v troubě snižte na 180 °C. Zapékací nádobu 30 x 20 cm vymažte olejem.

4

Na dno naskládejte zeleninu a zalijte třetinou rajčatové omáčky, na to dejte vrstvu lasagní, zakapejte čtvrtinou bešamelu. Opakujte, aby byly tři vrstvy těstovinových plátů. Na celý povrch naneste zbývající bešamel. Posypte sýrem a navrch naskládejte rozpůlená rajčata. Pečte 45 minut dozlatova.

NĚCO NAVÍC
Na olivovém oleji opečte 750 g mletého libového hovězího, svařte ho s rajčatovou omáčkou, 200 ml vývaru, muškátovým oříškem, solí, pepřem. Směsí nahraďte zeleninu i omáčku z rajčat.

DOMÁCÍ RAJČATOVÁ OMÁČKA
Na pánvi zahřejte lžíci olivového oleje, vsypte 1 najemno nasekanou cibuli, plátky z 1 stroužku česneku a 1 nahrubo nasekanou mrkev. Opékejte na středním plameni doměkka, asi 5 minut. Mírně zvyšte teplotu a přidejte lžíci rajčatového protlaku. Opékejte minutu, přilijte 100 ml bílého vína a vařte, aby se ho dvě třetiny odpařily. Přidejte 600 g nakládaných sekaných rajčat (jeden a půl 400g konzervy) a hrstku lístků bazalky. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Nechte trochu zchladnout a promixujte.

ŠKOLA VAŘENÍ
Prozradíme vám všechny triky, jak připravit dokonalou bešamelovou omáčku.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/2 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/2

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč