Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Tuhá smetana clotted cream je skvělá jen tak na sušenky s marmeládou. Kulinářský publicista Eugen Štumpf prozradí, jak se vyrábí

Clotted cream
ZDROJ: Imageprofessionals
sdílet:

Clotted cream je tuhý smetanový krém s obsahem 55-64 % tuku. Právě díky němu má neodolatelně jemnou chuť. Kulinářský publicista Eugen Štumpf objasňuje podrobnosti ohledně tohoto britského krému, my přidáváme recept, jak si tuto specialitu snadno připravit doma. 

Tuhý smetanový krém můžete použít jako topping na dezerty, zmrzlinu, ovoce, vafle nebo muffiny. Nebo třeba na čajové sušenky s jahodovým džemem tak, jak to mají rádi Britové k čaji o páté. Připravte si tuto delikatesu podle našeho receptu. 

Původně jde o rukodělný produkt devonských a cornwallských farmářů. Když se na povrchu čerstvého plnotučného kravského mléka usadila vrstva smetany, prohřívali vše v horké vodní lázni a smetanový škraloup sebrali sběračkou. Dnes se vyrábí průmyslově přímo z čerstvé smetany. Ta se pak zahřívá a zahušťuje zhruba jednu hodinu v ploché nádobě ve vodní či v parní lázni.

Pak se nechá 12 hodin zvolna chladnout. Minimální obsah tuku je 55 %, většinou však 64 %. Od roku 1998 nese název Cornish clotted cream a získal ochrannou známku původu – PDO (Protected Designation of Origin). Označení zaručuje, že jde o certifikovaný výrobek, který se smí vyrábět pouze ve vymezené oblasti, a to podle přesně stanovených metod a receptur.

Šetrným záhřevem si smetana zachová svěží, libou vůni a mandlovou příchuť. Je nažloutlá, protože tráva na tamních pastvinách má vysoký obsah karotenu. Clotted cream má často spotřební lhůtu až tři měsíce. Lze ho nahradit mascarpone, případně do něj zamíchat šlehanou smetanu.

Obdobu smetanového krému si můžete podle našeho receptu snadno udělat doma v troubě a připravit z něj neodolatelný pohár s ostružinami nebo vdolečky plněné krémem.

Zdroj: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Redakce Apetit

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč