Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle

Brokolicová polévka 12krát jinak a vždy skvěle
ZDROJ: Apetit

Brokolicová polévka má mnoho variant. Oblíbená je jako krém, do kterého můžete přidat kokosové mléko, smetanu a další zeleninu. Připravit ji můžete i jako čirou polévku z vývaru, do které skvěle využijete nejen brokolicové růžičky ale také košťál. Nevyhazujte ani drobné lístky, které se skvěle hodí například do salátů. Je jen na vás, který recept si z našeho výběru vyberete!

Brokolicová polévka platí ze zdravé, vydatné a chutné jídlo, které si můžete vařit v každém ročním období a které se hodí i pro nejmenší děti. Je skvělým způsobem, jak do svého jídelníčku zařadit více zeleniny a vlákniny, a lze ji snadno upravit podle vlastních chuťových preferencí. Nejvíce vitaminů obsahuje syrová brokolice, chuťově jí svědčí tepelná úprava. 

Brokolice do základu

Dlouze tažený vývar dodá nezaměnitelnou plnou chuť všem polévkám a omáčkám. V kuchyni využijete jak vývar kuřecí, hovězí, tak i zeleninový, na který skvěle poslouží brokolice, která už třeba není ve své nejlepší kondici. Skvělou surovinou na vývar je brokolicový košťál, který vám zbyl z přípravy jiných brokolicových pokrmů. 

  • Košťál z brokolice nevyhazujte a použijte ji do vývaru. Co do obsahu vlákniny je košťál bohatší než růžičky.
  • Na zeleninový vývar osmahněte zeleninu (společně s nakrájeným košťálem) na 2 PL másla nebo oleje. Zalijte vlažnou vodou tak, aby bylo vše ponořené, přidejte sůl a koření a vařte 10 - 15 minut. 
  • V případě zeleninového vývaru bychom vaření neměli příliš protahovat, aby zelenina neztratila všechny své vitaminové benefity. 

Stejně jako košťál nevyhazujte ani drobné lístky z brokolice, které obsahují kyselinu listovou a chuťově lehce připomínají kapustu. Použít je můžete do polévky nebo za syrova do salátu. 

Brokolicová polévka bez mixování

Pokud už vývar máte hotový a připravený, přidejte do něj na růžičky rozebranou brokolici.

  • Do brokolicové polévky se hodí také vařené brambory (můžete použít zbylé z předchozího dne) nebo je dejte do vývaru před brokolicí – potřebují delší čas vaření než brokolice. 
  • Na kousky nakrájená další zelenina (mrkev, celer) dodá polévce další chuť
  • Výživovou hodnotu zvýšíte přidání vajíčka, které může být bud rozklepnuté nebo ztracené.

Rychlá brokolicová polévka pro děti?

Přípravu brokolicové polévky zahájíte osmahnutím cibule a česneku v hrnci. Poté přidejte na kostičky nakrájené brambory a nakrájenou brokolici a vše promíchejte.

  • Poté přidejte zeleninový nebo masový vývar a směs přiveďte k varu. Polévku nechte vařit asi 10 – 15 minut nebo dokud zelenina nezměkne. 
  • Jakmile je polévka uvařená, použijte ponorný mixér nebo směs přendejte do mixéru a rozmixujte ji na hladké pyré.
  • Pokud máte rádi, když máte v polévce do čeho kousnout, můžete v ní nechat kousky zeleniny.

Tipy na nejlepší brokolicovou polévku

Brokolicovou polévku můžete upravit mnoha způsoby podle svých chuťových preferencí. Můžete například přidat vařené kuřecí maso, slaninu, sýr, vejce nebo vmíchat smetanu či kokosové mléko, aby byla polévka bohatší a krémovější. Můžete také experimentovat s různými druhy zeleniny a koření a vytvořit si tak vlastní jedinečné kombinace chutí. 

  • Mezi oblíbené přísady do brokolicové polévky patří cuketa, mrkev, celer a pórek.
  • BrokolicouSkvělá je také s opečeným chlebem nebo jinými krutony.
  • Namísto čerstvé brokolice můžete použít mraženou. Myslete však na to, že mražená brokolice je vodnatější a samozřejmě i její chuť není tak plná, jako v případě čerstvé. Polévku bude potřeba více dochucovat.
  • Při vaření dávejte pozor, aby se brokolice nepřevařila. Ztratila by pak svou zářivě zelenou barvu.
  • Brokolicovou polévku dochuťte solí, pepřem a dalšími bylinkami nebo kořením, které máte rádi. Mezi oblíbené patří tymián, rozmarýn a bazalka.

Brokolice je vynikajícím zdrojem vitamínů a minerálů, včetně vitamínu C, vitamínu K, kyseliny listové a draslíku. Je také bohatá na vlákninu a má nízký obsah kalorií, takže je ideální volbou pro ty, kteří si hlídají energetický příjem. 

Zdroj: Apetit, Lidovky, CeskoZdrave

Skryt pre seznam