Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Hodnocení receptu
Průměr: 4.5 ()
Do 30 minut Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 0 kcal
Bílkoviny 0 g
Cukr 0 g
Tuky 0 g
Vláknina 0 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Suroviny

  • 40 g másla
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 3 karotky, nakrájené na nudličky
  • 1 malá petržel, nakrájená na nudličky
  • 1/4 celeru, nakrájeného na nudličky
  • 1/2 kedlubny, nakrájené na nudličky
  • 1 řapík celeru, nakrájený na plátky
  • 10cm kus pórku, nakrájený na nudličky
  • 1 jarní cibule s natí, nakrájená na kolečka
  • 1,5 l vody nebo zeleninového vývaru
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 100 g mraženého nebo čerstvého hrášku
  • libeček a nasekaná pažitka na ozdobu

NA 12–16 KNEDLÍČKŮ

  • 1 lžíce másla + 1 lžíce oleje
  • 1 menší cibule, nakrájená nadrobno
  • 1 kostka droždí (42 g)
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1–2 vejce (podle velikosti)
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička majoránky, rozemnuté
  • strouhanka na zahuštění podle potřeby

1 Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita. Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout. Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

2 V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu. Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky. Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

 

Apetit magazín

  • Suroviny

Jak uvařit dokonalou cibuládu

Cibulové zavařeniny skvěle ladí s pečeným či grilovaným masem, sendviči i sýry. Potřebujete na ně jen pět levných surovin: cibuli, olej, ocet, cukr a sůl. Jak se z obyčejných přísad stane neobyčejná lahůdka?  ...
  • Tipy redakce

Srdečně vás zveme na 10. Apetit piknik a 1. Dny Apetit

Máme skvělé zprávy pro všechny gurmány – závěr června se ponese v duchu skvělého jídla. Už v sobotu 19. června se potkáme v pražské Grébovce na Apetit pikniku. Sobotou také odstartuje týdenní on-line festival Dny Apetit plný slev, dárků a...
  • Tipy redakce

7 nej piknikových vychytávek aneb Bez košíku na piknik nelez

Také už se nemůžete dočkat Apetit pikniku? V naší redakci jdou přípravy do finále. Pojďte si s námi ukrátit dlouhou chvíli a naplánujte si, co všechno si letos vezmete na piknik (i co si z něj odnesete). Takhle vám čekání uběhne rychleji a...
  • Poradna

Jak zahušťovat bez mouky?

Potřebujete zahustit omáčku nebo polévku, ale do mouky se vám nechce? Řešení je jednoduché, víme, čím ji nahradit! Pokrm přitom bude mít stejnou konzistenci a bude ještě lahodnější.  ...

Obchod Apetit