0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

4.4 / 5. Počet hodnocení: 32
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1762 kcal
Bílkoviny 58 g
Sacharidy 169 g
Tuky 86 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Suroviny

máslo 40 g
olivový olej 1 PL
mrkev 3 ks
nakrájená na nudličky
petržel 1 ks
malá, nakrájená na nudličky
celer 0.25 ks
nakrájený na nudličky
kedlubna 0.5 ks
nakrájená na nudličky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
pórek 10 cm
nakrájený na plátky
jarní cibulka 1 ks
s natí, nakrájená na kolečka
vývar zeleninový 1.5 ml
lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
může být i čerstvý
libeček
nebo nasekaná pažitka na ozdobení
Na 12–16 knedlíčků
máslo 1 PL
rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
droždí 42 g
1 kostka
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby

Postup

1

Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita.

2

Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout.

3

Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

4

V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu.

5

Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky.

6

Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

Související články

Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je nositelem komplexní chuti pro skoro každou omáčku, polévku a velkou část pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale výsledek stojí za to. Poradíme vám, jak na to, aby krásně...

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Lucia Lucká

Polievka je vynikajuca! Recept sa mi velmi hodil,kedze som mala vsetku zeleninu v zahrade. Knedlicky chutia naozaj vyborne a do polievky sa skvele hodia. Tato polievocka velmi chutila aj mojej takmer 15mesacnej dcerke! Odporucam vsetkym mamuckam :)

Apetit magazín

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá
  • Tipy a triky

Ganache: Jak na čokoládový krém, kterému nikdo neodolá

Víte, co mají společného stékaný dort, makronky a čokoládové fondue? Ano, je to ganache. Původně šlo o francouzskou nadávku, dnes tento pojem označuje čokoládu rozpuštěnou ve smetaně, kterou lze v cukrařině využít na mnoho způsobů. ...
STORY
Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Jak udržet jídlo (i kuchyni) v suchu a čistu?

Kuchyně je srdcem domácnosti. Nejenže v ní vznikají veškeré dobroty pro vaše nejmilejší, ale také v ní trávíte poměrně dost času. Aby byl efektivní a veškerá příprava jídla šla doslova od ruky, je potřeba mít ty správné kousky. ...

Obchod Apetit