0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Zeleninový vývar s drožďovými knedlíčky

4.4/5 Počet hodnocení: 35
Do hodiny Velmi snadné 4

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 2167 kcal
Bílkoviny 88 g
Sacharidy 229 g
Tuky 86 g
Vláknina 62 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Až knedlíčky ochutnáte, jiné už vařit nebudete. Příště je můžete dochutit i česnekem.

Suroviny

máslo 40 g
olivový olej 1 PL
mrkev 3 ks
nakrájená na nudličky
petržel 1 ks
malá, nakrájená na nudličky
celer ¼ ks
nakrájený na nudličky
kedlubna ½ ks
nakrájená na nudličky
řapíkatý celer 1 ks
nakrájený na plátky
pórek 10 cm
nakrájený na plátky
jarní cibulka 1 ks
s natí, nakrájená na kolečka
vývar zeleninový 1,5 l
lze nahradit vodou
sůl
pepř
čerstvě mletý
mražený hrášek 100 g
může být i čerstvý
libeček
nebo nasekaná pažitka na ozdobení
Na 12–16 knedlíčků
máslo 1 PL
rostlinný olej 1 PL
cibule 1 ks
menší, nakrájená nadrobno
droždí 42 g
1 kostka
mouka pšeničná polohrubá 2 PL
vejce 1 ks
velké nebo 2 malá
sůl
pepř
čerstvě mletý
majoránka (drhnutá) 1 ČL
strouhanka
na zahuštění, podle potřeby

Postup

1

Nejdříve udělejte hmotu na knedlíčky. Osmahněte na tuku cibuli a opékejte ji na mírném ohni dosklovita.

2

Přidejte rozdrobené droždí a nechte ho na mírném ohni rozpustit. Dále opékejte, dokud se droždí opět nespojí a tuk se neoddělí. Vsypte mouku, krátce osmahněte a stáhněte z ohně, směs dejte do misky a nechte zchladnout.

3

Pak vmíchejte vejce, sůl, pepř, majoránku a tolik strouhanky, aby hmota byla vláčná, ale ne tuhá. Vytvarujte malé knedlíčky.

4

V hrnci rozehřejte máslo a olej a osmahněte na něm zeleninu (kromě hrášku) a cibuli. Zalijte vlažnou vodou nebo vývarem, osolte, přidejte snítku libečku a přiveďte k varu.

5

Povařte 10 minut, přidejte hrášek, a jakmile se začne polévka vařit, vložte knedlíčky.

6

Vařte asi 3 minuty, dokud knedlíčky nevyplavou, podle potřeby polévku ještě dochuťte a podávejte posypané bylinkami.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2012/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2012/10

Komentáře

Lucia Lucká

Polievka je vynikajuca! Recept sa mi velmi hodil,kedze som mala vsetku zeleninu v zahrade. Knedlicky chutia naozaj vyborne a do polievky sa skvele hodia. Tato polievocka velmi chutila aj mojej takmer 15mesacnej dcerke! Odporucam vsetkym mamuckam :)

Hana Vízdalová

Dá se použít i sušené droždí?

Jana Kopřivová

Dobrý den, do knedlíčků použijte pouze čerstvé droždí.

Renata Šáchová

Zeleninu lze krajet i na kosticky, hrasku muze byt vice!

Mirka R.

V receptu je 1,5 ml vývaru (= 1,5 mililitru). Pravděpodobně má být 1,5 litru.

Apetit magazín

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...