0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drůbeží vývar – základní recept

Drůbeží vývar – základní recept

4.7/5 Počet hodnocení: 53
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5618 kcal
Bílkoviny 283 g
Sacharidy 633 g
Tuky 171 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chybí vašemu vývaru ,šťáva‘? Stačí znát pár triků. Díky mlsné rodině a přátelům se redaktorka Śárka Hamanová naučila vařit tmavý, voňavý a silný vývar. Zkuste to s ní!

Suroviny

mrkev 2 ks
střední, očištěné
petržel 1 ks
očištěná
celer 1 plátek
silný
cibule 1 ks
oloupaná
česnek 1
oloupaný
rajčatový protlak 1 PL
bobkový list 1 ks
pepř mletý 5
nové koření 3
tymián 1
malý

Postup

1

Na sporák dejte velký hrnec, rozpalte ho a vhoďte do něj maso, mrkev, petržel, celer a cibuli. Nasucho opékejte aspoň pět minut dohněda; maso i zeleninu obracejte. Pak přidejte protlak a minutu ho nechte bublat.

2

Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu.

3

Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.

4

Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.

NĚCO NAVÍC
Důkladné opečení masa a zeleniny a lžíce rajského protlaku – to je celé tajemství Šárčina drůbežího vývaru. Získá tak krásnou barvu a báječnou chuť. Pokud máte rozehřátou troubu, můžete místo osmahnutí v hrnci dát maso s kostmi na dvacet minut péct. Anebo vyzkoušejte vyvařit kosti, které vám zbyly z nedělního pečeného kuřete. Odteď už nebudete dělat vývar jinak!

Související články

Tento recept naleznete také v kolekcích:

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín