0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Drůbeží vývar – základní recept

Drůbeží vývar – základní recept

4.7 / 5. Počet hodnocení: 51
Více než hodinu Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5618 kcal
Bílkoviny 283 g
Sacharidy 633 g
Tuky 171 g
Vláknina 119 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Chybí vašemu vývaru ,šťáva‘? Stačí znát pár triků. Díky mlsné rodině a přátelům se redaktorka Śárka Hamanová naučila vařit tmavý, voňavý a silný vývar. Zkuste to s ní!

Suroviny

mrkev 2 ks
střední, očištěné
petržel 1 ks
očištěná
celer 1 plátek
silný
cibule 1 ks
oloupaná
česnek 1
oloupaný
rajčatový protlak 1 PL
bobkový list 1 ks
pepř mletý 5
nové koření 3
tymián 1
malý

Postup

1

Na sporák dejte velký hrnec, rozpalte ho a vhoďte do něj maso, mrkev, petržel, celer a cibuli. Nasucho opékejte aspoň pět minut dohněda; maso i zeleninu obracejte. Pak přidejte protlak a minutu ho nechte bublat.

2

Vše zalijte dvěma litry studené vody. Pomocí pěnovačky (pokud ji nemáte, použijte lžíci) seberte z hladiny pěnu.

3

Vhoďte bobkový list, pepř, nové koření a tymián a přiveďte k varu. Pak oheň stáhněte naminimum a s částečně odkrytou poklicí vařte úplně mírným varem hodinu až dvě; čím delší var, tím silnější vývar získáte. (Hrnec také můžete dát do trouby předehřáté na 120 stupňů). Vývar průběžně kontrolujte a sbírejte případnou pěnu.

4

Hotový vývar sceďte přes hustý cedník (případně ho můžete vyložit navlhčenou utěrkou). Zeleninu vyhoďte; maso můžete obrat a použít do polévky.

NĚCO NAVÍC
Důkladné opečení masa a zeleniny a lžíce rajského protlaku – to je celé tajemství Šárčina drůbežího vývaru. Získá tak krásnou barvu a báječnou chuť. Pokud máte rozehřátou troubu, můžete místo osmahnutí v hrnci dát maso s kostmi na dvacet minut péct. Anebo vyzkoušejte vyvařit kosti, které vám zbyly z nedělního pečeného kuřete. Odteď už nebudete dělat vývar jinak!

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2010/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2010/5

Apetit magazín

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte
  • Poradna

5 jídel, která si domů raději neobjednávejte

V uplynulých letech se s rozvážkovou službou jídla do domu doslova roztrhl pytel. Pokud i vy patříte mezi milovníky restauračního jídla v teple a klidu domova, možná vás zaujme našich pět tipů, čemu se ve verzi ‚s sebou‘ raději vyhnout. ...
Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!
  • Lidé a jídlo

Jambalaya, gumbo, beignets: Uvařte si menu z New Orleans!

Slavná kuchyně lousianského města New Orleans je výsledkem bohaté směsice kultur, které našly svůj domov podél řeky Mississippi. Projevuje se specifickými jídly, plnými vůní a barev. Připravit si je doma v českých podmínkách je překvapivě...
Jak na dokonalý vývar
  • Tipy a triky

Jak na dokonalý vývar

Vývar je dokonalou surovinou pro každou omáčku, polévku a velkou část dalších pokrmů. Je základem profesionálního i amatérského vaření. Jeho příprava zabere nějaký ten čas, ale můžete připravit velké množství a po dávkách ho zamrazit....

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč