Litujeme, k návštěvě tohoto webu musíte povolit JavaScript.

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.6 ()
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10099 kcal
Bílkoviny 581 g
Sacharidy 932 g
Tuky 312 g
Vláknina 327 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!

Suroviny

hovězí maso 1 kg
(kližka a žebra v poměru 2:1)
sůl 1 PL
pepř mletý 15 ks
kuliček
cibule 1 ks
libeček 2 snítka
pórek 0.5 ks
kedlubna
kousek
mrkev 1 ks
mrkev
celer 0.5 ks
kapusta
kousek
česnek 1 stroužek
žampiony 2 ks
sádlo 1 PL
játra 400 g
frůbeží a vepřová
petržel 1 ks
Domácí nudle
mouka pšeničná polohrubá 125 g
plus na vál
vejce 1 ks
Játrové knedlíčky
játra kuřecí 200 g
rohlíky 1 ks
namočené v mléce, vymačkané a jemně nakrájené
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
vejce 1 ks
petrželka 2 PL
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sůl
strouhanka 80 g

1 Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

2 Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

3 Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC

Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání. 

DOMÁCÍ NUDLE

1 Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat. 

2 Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.

3 Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky. 

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

1 Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.

2 Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?
  • Tipy a triky

Jak poznat pravý parmazán a jak se vyrábí?

Historie parmazánu se začala psát už ve středověku, kdy tamní mniši hledali způsob, jak co nejdéle uchovat mléko. Dnes je tento sýr nejvýznamnějším obchodním artiklem celé Itálie. Zároveň patří mezi nejpřísněji sledované zboží, které se...

Obchod Apetit