Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi
Hovězí vývar s játrovými knedlíčky
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

3.5/5 Počet hodnocení: 24
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10099 kcal
Bílkoviny 581 g
Sacharidy 932 g
Tuky 312 g
Vláknina 327 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!

Suroviny

(kližka a žebra v poměru 2:1)
sůl 1 PL
pepř mletý 15 ks
kuliček
libeček 2 snítka
pórek ½ ks
kedlubna
kousek
mrkev 1 ks
mrkev
celer ½ ks
kousek
česnek 1 stroužek
játra 400 g
frůbeží a vepřová
petržel 1 ks
Domácí nudle
vejce 1 ks
Játrové knedlíčky
namočené v mléce, vymačkané a jemně nakrájené
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
vejce 1 ks
petrželka 2 PL
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sůl
strouhanka 80 g

Postup

1

Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

2

Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

3

Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC

Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání.

DOMÁCÍ NUDLE

Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat.

4

Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.

5

Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky.

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.

6

Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti).

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín