Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hodnocení receptu
Průměr: 3.4 ()
Do hodiny Snadné

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 8832 kcal
Bílkoviny 446 g
Cukr 840 g
Tuky 280 g
Vláknina 309 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.
NEPŘEHLÉDNĚTE Více než 100 slev na skvělé gurmánské nákupy se slevami až 40 % v nové aplikaci DNY APETIT.
Google
apple
Piknik

Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!

Suroviny

hovězí maso 1 kg
(kližka a žebra v poměru 2:1)
sůl 1 PL
pepř mletý 15 ks
kuliček
cibule 1 ks
2 snítka
libeček a petrželka
1 ks
mrkev, petržel
1 ks
celer, pór
kapusta
kousek kedlubny
česnek 1 stroužek
oloupaný
žampiony 2 ks
sádlo 1 PL
400 g
drůbeží nebo vepřová játra odblaněných a nakrájených
nudle, knedlíčky a pažitka k podávání
Domácí nudle
mouka pšeničná polohrubá 125 g
plus na vál
vejce 1 ks
Játrové knedlíčky
200 g
drůbeží játra (kuřecí, krůtí, husí), odblaněných
1 ks
rohlík nebo houska předem namočené v mléce, vymačkané a jemně nakrájené
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno nakrájená
česnek 2 stroužky
drcený
vejce 1 ks
petrželka 2 PL
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
nasekaná
sůl
strouhanka 80 g

1 Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

2 Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

3 Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC

Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání. 

 

DOMÁCÍ NUDLE

1 Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat. 

2 Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.

3 Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky. 

 

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

1 Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.

2 Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Novinky a zajímavosti

Jak na marinování kuřecího masa?

Staňte se mistrem letní grilovací párty s porcí šťavnatého kuřete. Vedle dobrého masa je to právě marináda, která skvěle doprovodí každé sousto. Podívejte se, jaké přísady kuřecímu masu sluší nejvíc, a jak zabránit jeho vysušení. ...
  • Tipy a triky

5 triků pro dokonalý burger

Upéct mleté maso není ničím složitým. Pro dokonalý požitek z domácího burgeru je však třeba držet se několik pravidel. Připravili jsme pro vás 5 tipů zaručujících prvotřídní kulinářský...

Obchod Apetit