Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!
Suroviny
Postup
Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.
Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.
Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.
NĚCO NAVÍC
Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání.
DOMÁCÍ NUDLE
Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat.
Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.
Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky.
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.
Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Nenápadná hvězda českých zahrádek: Aromatický libeček dodá chuť polévkám, pomazánkám i masu(16 receptů )
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů )
- 36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?(35 receptů )
- Ve světovém žebříčku nejlepších českých polévek je na prvním místě česnečka. Na přední příčce je i rajská(39 receptů )
- 15 skvělých receptů na polévky s těstovinami: Hřejivá večeře raz dva(15 receptů )
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů )
- 21 ověřených receptů na vývary, které vás zahřejí i uzdraví (21 receptů )
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů )