Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!
Suroviny
1 Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.
2 Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.
3 Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.
NĚCO NAVÍC
Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání.
DOMÁCÍ NUDLE
1 Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat.
2 Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.
3 Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky.
JÁTROVÉ KNEDLÍČKY
1 Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.
2 Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti).
Tento recept naleznete také v kolekcích:
- Polévka je grunt! aneb recepty na polévky z celého světa(69 receptů)
- 36 receptů z Apetitu na svatební menu. Na co nezapomenout při jeho plánování?(35 receptů)
- Česká kuchyně – polévky: 39 tradičních českých receptů(39 receptů)
- 15 skvělých receptů na polévky s těstovinami: Hřejivá večeře raz dva(15 receptů)
- 30denní jídelníček na posílení imunity(30 receptů)
- 21 ověřených receptů na vývary, které vás zahřejí i uzdraví (21 receptů)
- 50 skvělých receptů na polévky, které zahřejí a zasytí(50 receptů)