0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

Hovězí vývar s játrovými knedlíčky a nudlemi

3.6/5 Počet hodnocení: 21
Více než hodinu Snadné Pro 8-10 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 10099 kcal
Bílkoviny 581 g
Sacharidy 932 g
Tuky 312 g
Vláknina 327 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Poctivý vývar přivedou k dokonalosti jedině domácí nudle a luxusní játrové knedlíčky. Když zvládnete tohle, můžete se vdávat či ženit!

Suroviny

(kližka a žebra v poměru 2:1)
sůl 1 PL
pepř mletý 15 ks
kuliček
cibule 1 ks
libeček 2 snítka
pórek ½ ks
kedlubna
kousek
mrkev 1 ks
mrkev
celer ½ ks
kousek
česnek 1 stroužek
sádlo 1 PL
játra 400 g
frůbeží a vepřová
petržel 1 ks
Domácí nudle
mouka pšeničná polohrubá 125 g
plus na vál
vejce 1 ks
Játrové knedlíčky
rohlíky 1 ks
namočené v mléce, vymačkané a jemně nakrájené
máslo 2 PL
cibule 1 ks
nadrobno
česnek 2 stroužky
drcený
vejce 1 ks
petrželka 2 PL
nasekaná
majoránka (drhnutá) 1 PL
sůl
strouhanka 80 g

1 Maso omyjte ve studené vodě, nakrájejte na větší kusy, vložte do hrnce, zalijte cca 3,5 litry studené vody, přiveďte zvolna k varu, a až se na hladině vysráží pěna a utvoří tenkou vrstvu, seberte ji lžící. Vývar tak zůstane čirý. Ztlumte plamen na minimum, přidejte sůl a pepř, rozpůlenou cibuli i se slupkou a polovinu libečku i petrželky a dále vařte mírným varem.

2 Mezitím zeleninu a houby očistěte, nakrájejte na tenké plátky a osmahněte ve velké hlubší pánvi na rozehřátém sádle. Přidejte odblaněná a na nudličky pokrájená játra a restujte je ze všech stran asi 3–5 minut. Z pánve slijte tuk a obsah pánve přidejte do hrnce s vývarem a táhněte na velmi mírném plameni 2–3 hodiny.

3 Uvařené maso i játra vyjměte, nakrájejte na kousky, z vývaru seberte tuk a přeceďte ho přes jemné síto. Vložte do něj nudle, knedlíčky, a chcete-li, tak také nakrájenou zeleninu z vývaru. Nechte prohřát a podávejte ozdobené pažitkou, zbylou petrželkou a libečkem.

NĚCO NAVÍC

Knedlíčky i nudle vařte zvlášť, abyste zachovali vývar čirý. Uchovávejte je v lednici zakryté potravinářskou fólií a do polévky je dejte až při podávání. 

DOMÁCÍ NUDLE

1 Mouku nasypte na vál, uprostřed udělejte důlek a vyklepněte do něj vejce. Nejprve nožem a potom prsty vypracujte pevné nelepivé těsto. Nechte ho půl hodiny odpočívat. 

2 Těsto rozdělte na 1/3 a vyválejte je na pomoučněném vále na tenoučké placky. Ty položte na čistou utěrku, nechte chvíli schnout a pak rozkrájejte na pruhy široké asi 4–5cm. Pruhy položte na sebe a napříč krájejte tenké nudle. Nechte na čisté utěrce proschnout.

3 Před podáváním je vařte v osolené vodě 3–4 minuty, slijte, propláchněte studenou vodou a vložte do polévky. 

JÁTROVÉ KNEDLÍČKY

1 Odblaněná játra umelte či rozmixujte několika pulzy najemno. Na pánvi na másle opečte cibuli doměkka. Smíchejte játra s vymačkaným a navlhčeným pečivem, zchladlou cibulí, česnekem, vejcem a bylinkami. Osolte a opepřete. Hmotu zahustěte strouhankou jen tak, aby se daly tvarovat knedlíčky.

2 Tvarujte je navlhčenýma rukama, odkládejte a potom vařte v osolené vodě asi 5–7 minut (podle velikosti). 

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2015/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2015/10

Apetit magazín

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?
  • Kvízy

KVÍZ: Štrúdl nebo závin?

Jablka můžete péct, zapékat, zavařovat i vařit, dusit nebo sušit. Upečete z nich výtečný jablečný koláč, štrúdl, perník nebo buchtu s jablky, připravíte skvělá povidla, přesnídávku či pyré. Použít je můžete jako náplň do sladkých knedlíků...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mleté maso

První novou kuchařkou roku 2023 je kniha Mleté maso. Novinka z edice Apetit vychází už v únoru a jak název napovídá, je věnována všestrannému využití jedné z velmi oblíbených surovin – mletého masa. ...
AD
Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Omáčka, bez které to nejen o Velikonocích zkrátka nejde!

Některé suroviny mají v receptech nezastupitelné místo, pokud nechceme ztratit správnou konzistenci, chuť nebo aroma. Mezi takové nenahraditelné suroviny patří třeba majonéza. Připravené pokrmy dokáže povznést o několik levelů výš. Kolikrát...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
439 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč