Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

Hodnocení receptu
Průměr: 3.2 ()
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1240 kcal
Bílkoviny 67 g
Cukr 65 g
Tuky 76 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Zelený čtvrtek letos místo zelené polévky servírujte placičky. Ty ale můžete také přikusovat k polévce.

Suroviny

brokolice 250 g
čerstvé či mražené brokolice, povolené, nasekané na cca 1,5cm kousky (stonky nakrájené na ještě drobnější kostičky)
hrášek 180 g
mražený
vejce 2 ks
čedar 60 g
nastrouhaného nahrubo
mouka pšeničná hladká 2 PL
vrchovaté, může být i celozrnná + případně na poprášení
sůl 1 ČL
pepř 0.5 ČL
čerstvě mletý
česnek sušený 0.5 ČL
mletého sušeného česneku
kypřicí prášek do pečiva 0.25 ČL
rostlinný olej
k opékání
bylinky
mikrobyliny či výhonky podle chuti k podávání
Na dip
jogurt 2 PL
hustého, vrchovaté lžíce
majonéza 3 PL
vrchovaté, nebo podle chuti
pažitka 1 hrst
nasekaná, lze nahradit jarní cibulkou

1 V hrnci přiveďte k varu vodu a vsypte do ní brokolici a hrášek, vařte 3–4 minuty. Potom je propláchněte v cedníku studenou tekoucí vodou a nechte okapat.

2 V míse smíchejte ostatní suroviny, vsypte dobře okapaný hrášek s brokolicí a promíchejte na hustou lepivou hmotu.

3 Odebírejte zhruba 2 lžíce hmoty a tvarujte z ní kuličky (mělo by jich vyjít asi 16), pokládejte je na podložku vyloženou pečicím papírem nebo poprášenou hladkou moukou a rukou je zploštěte. (Nelekejte se, když budou sotva držet pohromadě, roztékající se sýr jim během opékání pomůže.) V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a pak na něm opékejte opatrně přenesené placičky (podle potřeby po dávkách) asi 3 minuty z každé strany dozlatohněda.

4 Ihned podávejte, doplněné dipem smíchaným z uvedených surovin a ozdobené mikrobylinkami či výhonky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit magazín

  • Tipy a triky

Z čeho připravit cheesecake?

Cheesecake můžeme vystopovat až do starověkého Řecka. Jak se změnila jeho podoba? Jaké suroviny můžete na cheesecake použít? Je lepší tvaroh nebo krémový sýr? Poradíme vám, jak se vypořádat s nástrahami jeho přípravy.   ...
  • Jak na to

5 chutných tipů, jak zpracovat přebytky bobulí

Vyzkoušejte některý ze snadných způsobů, jak využít maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či moruše, i když už nejsou dost svěží a čerstvé na to, abyste je mohli jíst jen tak.  ...
  • Jak na to

Jak mrazit bobulovité ovoce

Rybíz, borůvky, maliny, ostružiny, angrešt… to jsou barvy a chutě léta. Zamrazte si je na chladnější dny, kdy vám v bublanině či knedlících připomenou prázdniny. ...
  • Tipy a triky

Tipy a triky, jak připravit nejlepší lasagne

Lasagne jsou těstoviny ve tvaru tenkých obdélníkových plátů, podle nichž získal jméno celosvětově oblíbený pokrm, jehož kořeny leží v italské Neapoli. Kvalita surovin je alfou a omegou chuti všech jídel, u lasagní to však platí dvojnásob....
  • Novinky a zajímavosti

Co jíst v červenci – prázdniny ve znamení letního ovoce

Léto je obdobím hojnosti. Vše zraje, na záhrádce při obhlížení úrody jen srdce plesá a na trzích nám ze vší té pestrobarevné krásy oči přecházejí. Jahody, borůvky, maliny a další ovoce nikdy nechutnají tak dobře jako právě o prázninách....
  • Tipy a triky

Čas malin přezrálých

Maliny jsou bezesporu symbolem léta. Pokud vám právě teď dozrávají na zahrádce, vrhněte se na zpracování úrody. Jenže… už vám došly nápady nevíte, co s nimi dál? Máme pro vás pár tipů. ...

Obchod Apetit