Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

Zelené placičky z brokolice a hrášku s jednoduchým dipem

3.4/5 Počet hodnocení: 27
Do 20 minut Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 1240 kcal
Bílkoviny 67 g
Sacharidy 65 g
Tuky 76 g
Vláknina 18 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Na Zelený čtvrtek letos místo zelené polévky servírujte placičky. Ty ale můžete také přikusovat k polévce.

Suroviny

čerstvé či mražené brokolice, povolené, nasekané na cca 1,5cm kousky (stonky nakrájené na ještě drobnější kostičky)
hrášek 180 g
mražený
vejce 2 ks
nastrouhaného nahrubo
vrchovaté, může být i celozrnná + případně na poprášení
sůl 1 ČL
pepř ½ ČL
čerstvě mletý
česnek sušený ½ ČL
mletého sušeného česneku
kypřicí prášek do pečiva ¼ ČL
rostlinný olej
k opékání
bylinky
mikrobyliny či výhonky podle chuti k podávání
Na dip
hustého, vrchovaté lžíce
majonéza 3 PL
vrchovaté, nebo podle chuti
pažitka 1 hrst
nasekaná, lze nahradit jarní cibulkou

Postup

1

V hrnci přiveďte k varu vodu a vsypte do ní brokolici a hrášek, vařte 3–4 minuty. Potom je propláchněte v cedníku studenou tekoucí vodou a nechte okapat.

2

V míse smíchejte ostatní suroviny, vsypte dobře okapaný hrášek s brokolicí a promíchejte na hustou lepivou hmotu.

3

Odebírejte zhruba 2 lžíce hmoty a tvarujte z ní kuličky (mělo by jich vyjít asi 16), pokládejte je na podložku vyloženou pečicím papírem nebo poprášenou hladkou moukou a rukou je zploštěte. (Nelekejte se, když budou sotva držet pohromadě, roztékající se sýr jim během opékání pomůže.)

4

V nepřilnavé pánvi rozehřejte 1–2 lžíce oleje a pak na něm opékejte opatrně přenesené placičky (podle potřeby po dávkách) asi 3 minuty z každé strany dozlatohněda.

5

Ihned podávejte, doplněné dipem smíchaným z uvedených surovin a ozdobené mikrobylinkami či výhonky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2020/4 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2020/4

Apetit magazín