0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kyselina listová – důležitý vitamin nejen pro těhotné

Kyselina listová – důležitý vitamin nejen pro těhotné
ZDROJ: ULRIKE LEONE, PIXABAY
sdílet:

Když se řekne kyselina listová, většině z nás se asi vybaví těhotné ženy, protože právě ve spojení s nimi se o kyselině listové hovoří nejčastěji. Tento vitamin je však důležitý i pro všechny ostatní jedince. Proč je pro nás nepostradatelná a v jakých potravinách ji najdeme?

Kyselina listová, jinak zvaná také jako folát nebo folacin, je ve vodě rozpustný vitamin ze skupiny B, konkrétně se jedná o vitamin B9.  Společně s vitaminem B12 je nezbytná pro krvetvorbu. Dále se bez ní neobejde ani vznik nukleových kyselin, které tvoří genetický materiál, tedy DNA a RNA. Kyselina listová se podílí na vzniku aminokyselin (tryptofan, glycin nebo methionin) důležitých pro správný růst a vývoj plodu. Ovlivňuje také stav naší nervové soustavy.

Kyselina listová a těhotenství

Kyselina listová je známá především svými pozitivními účinky na vývoj plodu, jak jsme již zmínili. Mozek dítěte a mícha se vytváří už v prvních týdnech těhotenství, proto se ženám doporučuje užívat kyselinu listovou již při plánování těhotenství, ideálně tři měsíce před otěhotněním. Užívat by se měla ale i v průběhu těhotenství a při kojení. Kromě podpory správného vývoje dítěte má vitamin B9 také pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižuje výskyt vrozených vad dítěte.

Pozor na nedostatek, ale i nadbytek

V případě kyseliny listové není nebezpečný pouze její nedostatek, ale také nadbytek. 

  • Nedostatek je však mnohem nebezpečnější. Vzniká tzv. megaloblastová anémie projevující se dušností, únavou a slabostí. Tyto příznaky jsou způsobené deformací červených krvinek, které tak mají omezenou schopnost přenášet kyslík. Zvyšuje se také riziko depresí. V těhotenství se nedostatek kyseliny listové může projevit výskytem vývojových vad plodu, neplodností, předčasným odloučením placenty nebo zvýšeným rizikem potratu.
  • Nadbytečné množství kyseliny listové je vylučováno močí. V ojedinělých případech se ale mohou dostavit žaludeční potíže v podobě hořkosti v ústech, nadýmání nebo nevolnosti, nebo podrážení nervového systému, a tedy podrážděnost nebo poruchy spánku.

Z jakých potravin můžeme kyselinu listovou získat?

Stejně jako jiné vitaminy, i kyselinu listovou můžeme získávat ze stravy. Problém však je, že vařením se jí zničí až 95 %. Doporučuje se tedy potraviny s obsahem kyseliny listové konzumovat zasyrova, kdy je vstřebatelnost asi 50 %. Nejlepším způsobem je konzumace vitaminových doplňků stravy, kde se vstřebatelnost pohybuje až okolo 100 %. Určitě ale nic nepokazíte, když si k vitaminovým doplňkům dáte i dobré jídlo z potravin, které kyselinu listovou obsahují. A které to jsou?

  • Zelenina
    • listová: špenát, ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
    • košťálová: kapusta, brokolice, květák
    • kořenová: řepa, mrkev
  • Ovoce: jahody, maliny, pomeranč, banán, avokádo, angrešt, třešně
  • Játra a vnitřnosti (pozor, nejsou vhodné pro těhotné ženy kvůli vysokému obsahu vitaminu A)
  • Obilniny: celá obilná zrna a zejména klíčky, celozrnné výrobky
  • Ořechy a semínka: vlašské, lískové, pistáciové ořechy, sezamová a slunečnicová semínka
  • Pivovarské kvasnice

TIP: Níže najdete inspiraci na chutné recepty z potravin bohatých na kyselinu listovou.

Související články

Autor: Sabina Jarošová

Apetit magazín

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?
  • Kvízy

KVÍZ: Umíte uvařit hospodské klasiky?

Znáte to. Nechceme je moc jíst, protože se nám po nich často chce akorát tak natáhnout na gauč a dát si dvacet. Na druhou stranu jsou součástí naší kultury a často v nás vyvolávají ty nejhřejivější vzpomínky. Představují nostalgii i bezpečí...
Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník
  • Suroviny

Jedlé kaštany vyšperkují nádivku i moučník

Sezóna jedlých kaštanů právě vrcholí. Pokud si chcete pochutnat na těch skutečně čerstvých, vyrazte pro ně co nejdříve do obchodu, nebo ještě lépe do "kaštanek". Jestli si s nimi nevíte rady, přinášíme několik tipů jak je skladovat i...
Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč