Když se řekne kyselina listová, většině z nás se asi vybaví těhotné ženy, protože právě ve spojení s nimi se o kyselině listové hovoří nejčastěji. Tento vitamin je však důležitý i pro všechny ostatní jedince. Proč je pro nás nepostradatelná a v jakých potravinách ji najdeme?
Kyselina listová, jinak zvaná také jako folát nebo folacin, je ve vodě rozpustný vitamin ze skupiny B, konkrétně se jedná o vitamin B9. Společně s vitaminem B12 je nezbytná pro krvetvorbu. Dále se bez ní neobejde ani vznik nukleových kyselin, které tvoří genetický materiál, tedy DNA a RNA. Kyselina listová se podílí na vzniku aminokyselin (tryptofan, glycin nebo methionin) důležitých pro správný růst a vývoj plodu. Ovlivňuje také stav naší nervové soustavy.
Kyselina listová a těhotenství
Kyselina listová je známá především svými pozitivními účinky na vývoj plodu, jak jsme již zmínili. Mozek dítěte a mícha se vytváří už v prvních týdnech těhotenství, proto se ženám doporučuje užívat kyselinu listovou již při plánování těhotenství, ideálně tři měsíce před otěhotněním. Užívat by se měla ale i v průběhu těhotenství a při kojení. Kromě podpory správného vývoje dítěte má vitamin B9 také pozitivní vliv na nervovou soustavu a snižuje výskyt vrozených vad dítěte.
Pozor na nedostatek, ale i nadbytek
V případě kyseliny listové není nebezpečný pouze její nedostatek, ale také nadbytek.
- Nedostatek je však mnohem nebezpečnější. Vzniká tzv. megaloblastová anémie projevující se dušností, únavou a slabostí. Tyto příznaky jsou způsobené deformací červených krvinek, které tak mají omezenou schopnost přenášet kyslík. Zvyšuje se také riziko depresí. V těhotenství se nedostatek kyseliny listové může projevit výskytem vývojových vad plodu, neplodností, předčasným odloučením placenty nebo zvýšeným rizikem potratu.
- Nadbytečné množství kyseliny listové je vylučováno močí. V ojedinělých případech se ale mohou dostavit žaludeční potíže v podobě hořkosti v ústech, nadýmání nebo nevolnosti, nebo podrážení nervového systému, a tedy podrážděnost nebo poruchy spánku.
[[nid:38787]]
Z jakých potravin můžeme kyselinu listovou získat?
Stejně jako jiné vitaminy, i kyselinu listovou můžeme získávat ze stravy. Problém však je, že vařením se jí zničí až 95 %. Doporučuje se tedy potraviny s obsahem kyseliny listové konzumovat zasyrova, kdy je vstřebatelnost asi 50 %. Nejlepším způsobem je konzumace vitaminových doplňků stravy, kde se vstřebatelnost pohybuje až okolo 100 %. Určitě ale nic nepokazíte, když si k vitaminovým doplňkům dáte i dobré jídlo z potravin, které kyselinu listovou obsahují. A které to jsou?
- Zelenina
- listová: špenát, ledový salát, čínské zelí, hlávkový salát
- košťálová: kapusta, brokolice, květák
- kořenová: řepa, mrkev
- Ovoce: jahody, maliny, pomeranč, banán, avokádo, angrešt, třešně
- Játra a vnitřnosti (pozor, nejsou vhodné pro těhotné ženy kvůli vysokému obsahu vitaminu A)
- Obilniny: celá obilná zrna a zejména klíčky, celozrnné výrobky
- Ořechy a semínka: vlašské, lískové, pistáciové ořechy, sezamová a slunečnicová semínka
- Pivovarské kvasnice
TIP: Níže najdete inspiraci na chutné recepty z potravin bohatých na kyselinu listovou.