Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kluci z medvědí kuchyně: Vaříme všude tam, kde hospoda či restaurace nestačí

Grizzly Kitchen
ZDROJ: se souhlasem Davida Pavlišty a Daniela Jiránka
sdílet:

David a Dan. Dva kluci z Českého ráje, co rádi vaří všude tam, kde hospoda či restaurace nestačí. Kam jiní nepojedou, na tábořištích, farmách a u lesa. Natáčejí o vaření v přírodě videa a vkládají je na svůj YouTube kanál. Na cestě z lesa jsme zastihli Davida Pavlištu a položili mu pár otázek. Seznamte se s GrizzlyKitchen!

Jak jste k dostali k vaření?
Vaření je taková vášeň nás obou už dlouho. Doma oba vaříme pro rodinu, na oslavách, grilovačkách a podobně. Jídlo prostě máme rádi. A vaření také.

Jak vás napadlo vařit venku a co vás motivovalo k tomu spustit svůj youtube kanál?
Byla to celkem náhoda. S kolegou Danem jsem jednou večer mluvili, jestli bychom nenatočili něco na youtube. Prostě nějakou komediální tvorbu. Tenkrát jsem mu řekl že ne, ale že mám v hlavě už dlouho nápad na vaření v lese, co jsem viděl na kanálech z ciziny. Nebudu jmenovat konkrétně, ale ten chlap nás hodně inspiroval. 

Tak jsme se sešli, pustili si videa a druhý den jsme jeli za město do lesa natáčet. Točili jsme to na starý telefon, takže kvalita byla hrozná. První video si dobře pamatuji, byl to hovězí krk se smetanovými brambory a slaninou. No ten den sněžilo, byla zima, ale jídlo bylo super a chutnalo uplně jinak, prostě kouřem a v tom lese to bylo super. Tím to vše začalo, začali jsme vymýšlet recepty, koupili první pánev, foťák a každou neděli jsme jezdili. 

Pro koho svá videa natáčíte, kdo jsou vaši sledující?
Videa jsou pro všechny ty, kteří milují jídlo a přírodu. Kuchaře, bushcraftery, lovce zážitků a další. Pro diváky všech věkových kategorií. 

Připravujete na ohni i jiné pokrmy než maso?
Kromě pořádné flákoty jsme už pekli makové buchty, slané buchty, hodně jsme dělali polévky, tortily zkrátka na tom ohni, když víte co a jak, uvaříte cokoliv. Dokonce jsme i udili křepelky. 

Jaké jsou vaše oblíbené suroviny, čemu se rádi věnujete?
Nejoblíbenější je samozřejmě maso. Kdo by nemiloval pohled na stejk, co se pěkně peče na ohni a dostává kouřové aroma, které ničím nenahradíte.Takže určitě maso. Rádi se věnujeme malým chovům, lokálním surovinám a řemeslným výrobkům.

Maso vždy bereme z nějaké farmy, kde víme, že je to čerstvé a super kvalita. Co se týče zeleniny a bylinek, tak v sezóně od zahrádkářů a ze zahrady, v zimě bio zeleninu z marketu. Teď máme dodavatele na prakticky cokoliv v té nejlepší kvalitě pro celosvětovou kuchyni. Takže to nám hodně pomáhá a z toho vaříme rádi. 

Proč jste si oblíbili zrovna vaření v přírodě?
Protože zkrátka z toho ohně to chutná jinak. Když si sednete na pařez nebo kámen a jíte z talíře s výhledem do krajiny, tak to kolikrát předčí i kdejakou zážitkovou gastronomii. Vařili jsme u různých zřícenin, hradů, rozhledny, na skále na farmě, u jezera, všude, kde se nám to líbilo. Samozřejmě vždy s povolením.

Můžeme vás někde při vaření potkat?
Vaříme tam, kde hospoda a restaurace nestačí, na neobvyklých místech, tam kam jiní nepojedou, tam, kde je to zážitek. Na farmách, tábořištích v lese, u rybníka a podobně. Zhruba od léta letošního roku, jsme si řekli že to taky dáme ochutnat lidem, jestli to děláme dobře a chutná to i jim. Tak jsme vyzkoušeli pop-up.

Taková restaurace, co se objeví na pár hodin a zase zmizí. Nikdo neví, co bude na menu do poslední chvíle a nikdo neví kolik toho bude. Taky jsme vyzkoušeli food festival, oslavy a občerstvení na akci na místním statku. Vždy byla kladná odezva a lidi to bavilo. Takže nějakým stylem u pop-upu zůstaneme, ale  food festival jako takový pro nás není. Je to moc komerční.

Jinak na akcích samozřejmě nikomu neděláme oheň na zahrádce, ale vozíme velké zelené vejce. Určitě ten gril všichni znají. Tam víme, že to bude pořád jako z ohně, ale nebudeme nikomu pálit oheň na zahradě. Potkat nás ale můžete a klidně si s námi i zavařit v lese. Vše je možné.

Co vás živí v civilním životě, předpokládám, že „ohňovaření“ je hlavně vaše záliba...

Já pracuji v rodinné firmě se stavebninami, a Dan pracuje v personální agentuře. Vaření je hlavně záliba a zábava, ale bylo by fajn, kdyby to dál jelo takhle krásně jako to jede tenhle rok. A živilo nás to. Bylo by to skvělé. 

Jaké jsou vaše sny a čeho byste rádi dosáhli v oblasti gastronomie?

Někdy v budoucnu by byl super třeba foodtruck. Hodně velký sen je stará stodola a tam dělat školení, oslavy a další akce. 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové
  • Jak na to

Tajemství al dente aneb Jak uvařit těstoviny jako Italové

Italové mají k vaření těstovin velmi odpovědný přístup. Správně uvařené těstoviny jsou totiž „al dente“ – tedy tak, aby byly na skus pevné. Pokud jsou měkké a nekladou při skousknutí žádná odpor, někde jste udělali chybu. Jestli chceste...
Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů
  • Zdraví a výživa

Doba plastová: Které potraviny obsahují nejvíce mikroplastů

Mikroplasty jsou všechny plastové částečky nejrůznějších velikostí menší než pět milimetrů.  Vznikají rozkladem plastů a pronikají i do potravního řetězce. Podle nedávné studie bylo na přítomnosti mikroplastů pozitivně testováno 90 %...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč