Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Natalie Portman kvůli roli držela drastickou dietu. Byly noci, kdy jsem si myslela, že umřu, říká

Natalie Portman
ZDROJ: Getty Images
sdílet:

Narodila se v Jeruzalémě jako Natalie Hershlag a proslavila se už jako třináctiletá Natalie Portman ve filmu Leon. Krásná herečka, která hrála v mnoha trhácích i kritiky oceňovaných snímcích, neztrácí svůj dívčí půvab a štíhlou postavu ani po čtyřicítce. Jaký způsob stravování je jí vlastní? A jak se její jídelníček mění kvůli přípravě na nejrůznější role?

Vegetariánkou dříve než herečkou

Ve videu z roku 2018 na YouTube kanále Munchies, který spadá pod newyorský časopis VICE, prozradila, že se stala vegetariánkou už v devíti letech a ve třiceti přešla na veganství. Říká, že když se stravuje vegansky, netrpí na náhlé záchvaty únavy v průběhu dne a její energie je mnohem stabilnější.

  • Zároveň zmiňuje, že se pro veganství rozhodla i díky přečtení knihy Eating Animals od Jonathana Safran Foera (české vydání se jmenuje Jíst zvířata), která ji hluboce zasáhla. Proto autora oslovila s nápadem vytvořit na základě knihy filmový dokument, který v roce 2018 skutečně vyšel pod stejným názvem.
  • Dokumentární film, v němž se Natalie zhostila role vypravěčky, mapuje posledních čtyřicet let amerického živočišného průmyslu, v němž bohužel vítězí levná, masová produkce nad tradičními drobnými farmáři, což má negativní dopad na zdraví lidí i krajiny.
  • Ve videu také zmiňuje, že jí spoustu avokád a je šťastná, že může žít v Kalifornii, kde je tohoto ovoce, které se používá spíše jako zelenina, dostatek. Kromě avokáda je základem jejího jídelníčku také rostlinná slanina z tempehu.
  • Pro časopis Harper's Bazaar uvedla, že její nejčastější snídaní je avokádový toust nebo ovesná kaše.
  • K obědu preferuje mexickou kuchyni ve veganské variantě z losangelské restaurace Gracias Madre, kde jí velmi chutnají jednotlivé rostlinné ingredience jako je guacamole, rostlinné maso, křupavá hlíva ústřičná a pečený kořeněný květák.
  • Když večeří doma, většinou si s manželem (francouzský tanečník a choreograf Benjamin Millepied) dávají těstoviny, japonská jídla nebo pokrmy z Blízkého východu, ve kterých často figuruje kuskus.
  • A jako dezert si oblíbila veganskou zmrzlinu od značky Van Leeuwen, zejména banánovou se slaným karamelem nebo s kousky mátové čokolády.

Cizrnové ragú podle Natalie Portman

Ve výše zmíněném videu ukázala Natalie Portman přípravu cizrnového ragú, což je další domácí večeře, kterou často připravuje. Jde o jednoduché a rychle hotové jídlo, takže se herečka a současně dvojnásobná maminka stihne kromě vaření věnovat i svým dětem.

Ingredience na dvě porce:

  • 2 polévkové lžíce olivového oleje
  • 2 jemně nasekané stroužky česneku
  • 1 velká zelená cuketa nakrájená na kostičky
  • 1 konzerva loupaných rajčat v celku
  • 1 okapaná a propláchnutá plechovka cizrny
  • 2 lžičky soli
  • chilli vločky
  • nasekaná čerstvá petrželka
  • vařená rýže jako příloha

Postup:

  1. Na velké pánvi rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek a cuketu a za častého míchání restujte přibližně jednu minutu, dokud česnek nezačne vonět.
  2. Pak přidejte rajčata a mírně je rozmačkejte hřbetem vařečky. Vmíchejte cizrnu, sůl a chilli vločky.
  3. Poté směs přiveďte k varu, následně snižte na mírný stupeň a za občasného míchání nechte vařit cca půl hodiny. Směs by měla lehce zhoustnout a získat gulášovou konzistenci.
  4. Hotové ragú podávejte s rýží a ozdobte čerstvou petrželkou.

Vyčerpávají proměna v Černou labuť

Asi nejvíce extrémní dietu podstoupila během přípravy na temný psychologický thriller Černá labuť. V tomto snímku z roku 2010, který jí nakonec vynesl Oscara za nejlepší herečku v hlavní roli, hraje mladou baletku, kterou naprosto pohltí její touha získat hlavní taneční part v Labutím jezeře.

  • Aby Portman získala tělo baletky, co tvrdě dře, musela sama dodržovat přísný režim, během kterého prý jedla takřka jen mrkev a mandle, a zkoušela osm hodin denně, uvádí magazín HELLO!.
  • „Byly noci, kdy jsem si myslela, že doslova umřu,“ řekla týdeníku Entertainment Weekly přirozeně štíhlá herečka, která pro roli primabaleríny zhubla cca devět kilogramů a její váha se pohybovala okolo 44 kg.

Kvůli roli superhrdinky musela pít spoustu proteinových koktejlů

Poněkud odlišný stravovací režim si vyzkoušela, když natáčela další pokračování akčního filmu Thor: Láska jako hrom. Ve snímku na motivy komiksů od vydavatelství Marvel Comics se z její postavy Jane Foster stane ženský protějšek superhrdiny Thora, takže bylo potřeba, aby drobná herečka získala více svalové hmoty.

  • Kromě pravidelných tréninků s osobní trenérkou Naomi Pendergastovou, které zahrnovaly box, skákání přes švihadlo, vzpírání a posilování břicha i paží, musela Natalie „nafouknout“ kalorický příjem.
  • Dramaticky navýšila podíl přijímaných bílkovin, aby si vybudovala a udržela svaly. Její typický jídelníček během natáčení zahrnoval ovesné kaše s lesními plody k snídani, ovoce, ořechy a saláty ke svačinám, falafel na oběd a kari k večeři. Ke každému jídlu také pila proteinový koktejl, píše magazín HELLO!.
  • To vše jí pomohlo dosáhnout svalnaté figury, aniž by se zřekla veganské stravy. Také ocenila gesto svého hereckého kolegy Chrise Hemswortha, představitele Thora, který si v den scény jejich polibku dal pauzu od pojídání masa, ačkoliv po něm nic takového nežádala, uvádí Variety.

 

Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín