Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Grilování v latinském rytmu: 19 receptů na letní gril

Grilování v latinském rytmu: 19 receptů na letní gril
ZDROJ: Apetit

Tradiční pokrmy států latinské Ameriky mají svá specifika, na která jsou jejich občané patřičně hrdi. Nahlédněte pod pokličku venezuelské, argentinské, kolumbijské a brazilské kuchyně a nechte se zlákat vůní středně propečených steaků, kukuřice, fazolí, exotického koření a dalších neodolatelných surovin.

Latinská kuchyně je skutečně pestrá. Důvodem je rozlehlost jihoamerického kontinentu, který se rozkládá od rovníku až k Antarktidě. Protíná ho několik podnebných pásem a na jeho území se vyskytují jak nížiny tak pohoří. Do velké míry je ovlivněna prvky španělské a portugalské kuchyně, kterou do země přivezli evropští kolonizátoři.

Venezuelská kuchyně

Na talíři Venezuelanů se mísí vlivy kuchyně španělské, africké i původních obyvatel – indiánů. Hlavními surovinami jsou především batáty, maniok (tapioka), fazole, rýže, plantainy, tropické ovoce, ale také hovězí maso, mořské plody a ryby.

  • Tradiční venezuelské jídlo je pabellón criollo – jedná se o rýži, trhané hovězí maso a vařené černé fazole.
  • V závislosti na ročním obdobím a regionu se setkáte s jeho různými obměnami. Místo hovězího masa používají kajmaní nebo ryby. Někde pokrm servírují s kousky smaženého plantainu nebo strouhaným sýrem.

Dalšími venezuelskými specialitami jsou:

  • empanadas – plněné závitky (nejčastěji) masovou směsí
  • tequenos – smažená obalená sýrová tyčinka v těstě
  • quesillo – karamelový pudink

Brazilská kuchyně

Základ brazilské kuchyně tvoří jídelníček původních indiánských obyvatel, ale najdeme v ní i vlivy evropské a africké, v současné době také prvky japonské kuchyně.

  • Hlavní ingrediencí tamních pokrmů je maniok, ze kterého připravují placky, pečivo i dezerty.
  • Díky tropickému podnebí se zde daří ovoci jako jsou mango, papája, kvajáva (guava), mučenka, pomeranč, ananas
  • Oblíbené jsou ryby, mořské plody a jednoduše ochucené grilované steaky, které se podávají s omáčkami.
  • Za národní jídlo Brazílie se považovuje feijoada – hustý fazolový guláš, se spoustou čerstvého, sušeného i uzeného masa. 

Argentinská kuchyně

V Argentině žijí – na rozdíl od ostatních jihoamerických států – převážně potomci Evropanů. V době kolonizování zde nebyli téměř žádní původní obyvatelé, z toho důvodu Argentina nemá svou původní kuchyni. Protože ji osídlili Španělé a Italové, tamní jídelníček sestává hlavně z těstovin a hovězího masa.

  • Argentinci maso milují, dokonce jsou druzí na světě v jeho konzumaci (hned po Američanech).
  • Chov a produkce hovězího masa má v zemi dlouholetou tradici, která Argentinu proslavila po celém světě. Křehký a šťavnatý steak z kastrovaného býka (vola) je svou lahodnou chutí natolik specifický, že ho znalci poznají už po jednom soustu.
  • Vyzrálé steakové maso je natolik chutné, že nepotřebuje žádné koření ani marinády.
  • Nejlépe si na něm pochutnáte stejně jako Argentinci, když je mírně osolený a středně propečený na grilu.
  • Jako přílohu zvolte grilovanou zeleninu, kukuřici nebo brambory.
  • K masu servírujte argentinské salsy jako chimichuri nebo criolla.

Kolumbijská kuchyně

Kolumbijská kuchyně je různorodá a liší se podle jednotlivých regionů. Jedno má však společné – podobně jako v Argentině  je i zdejší strava založená převážně na konzumaci masa. Od ryb a mořských plodů, přes hovězí, drůbeží až po morčata nebo mravence.

  • Další populární surovinou je kukuřice – klasy se grilují na otevřeném ohni, z kukuřičné mouky se připravují tlusté placky zvaná arepas. Ty se podávají jako příloha (nejen) k masitým pokrmům.

V souvislosti s latinskou Amerikou nesmíme zapomenout zmínit, že se zde pěstují kávovníky (Brazílie, Peru, Ekvádor), ze kterých pocházejí ta nejlepší kávová zrna. V řadě jihoamerických zemí se vyrábějí lahodná vína (Chile, Argentina) a pozadu nezůstává ani produkce nejrůznějších druhů pálenek a destilátů jako tequilla, mezcal či rum (Mexiko, Brazílie, Jamajka, Kuba).

Zdroj informací: časopis Apetit, Tasty, BBC Good Food

Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč