Do 10 minut
Velmi snadné
Pojďme se společně vydat na sever afrického kontinentu a uvařme si místní tradiční jídlo – tajine. Můžete si ho připravit podle vlastní chuti a navíc nepotřebujete víc než jeden „hrnec“. V zimě zahřeje, v létě oceníte nenáročnost jeho přípravy.
Tajine, někdy také tagine, česky tažín, je marocký pokrm, nejčastěji z kuřecího nebo jehněčího masa. S oblibou se vaří i v dalších státech severní Afriky, v Tunisku nebo Ažírsku. Stejný název jako samotné jídlo nese i hliněná nádoba konického tvaru, ve které se tradičně připravuje a zpravidla i servíruje. Tajine připravují Maročané doma i v restauraci, dostanete ho také jako „streetfood“.
Tajine je název tradičního marockého jídla připravovaného pozvolným dušením ve speciální stejnojmenné hliněné nádobě (ne nepodobné květináči) na dřevěném uhlí.
Tajemství dokonalé autentické chuti spočítvá v kvalitních surovinách i v pozvolném dušení na dřevěném uhlí. To trvá 3 až 4 hodiny a zkušení kuchaři si záměrně vybírají ty největší uhlíky, aby teplo vydrželo co nejdéle.
Za zmínku stojí i terakotová nádoba, která nese stejný název, jako jídlo, které se v ní připravuje.
Na marockém tržišti nádobu tajine potkáte na každém rohu. Liší se zejména velikostí. Koupit si můžete hliněnou bez glazury, ale také různě barevnou, s malovanými motivy. Na běžné vaření se však v Maroku používájí klasické terakotové nádoby.
Určitě nešlápnete vedle, když k tajine přikousnete pita chléb, kterým můžete dokonale vytřít i šťávu z masa a zeleniny. Chléb či chlebové placky jsou totiž nezbytnou součástí marockého hodování.
Zdroj: časopis Apetit, kuchařka Mleté maso, Britannica