0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Kardamom, badyán, muškátový oříšek a další: K čemu indické koření využijete v kuchyni?

Indické koření
ZDROJ: Agnieszka Kowalczyk/Unsplash
sdílet:

Indická kuchyně patří bezesporu mezi nejbarevnější kuchyně na světě. Barevnost a široké spektrum chutí i vůní jí dodává koření, kterým kuchaři/ky rozhodně nešetří. Iluzi indického pokrmu můžeme v našich podmínkách do jisté míry vykouzlit s pomocí žlutého kari prášku. Pokud však chcete vnést do připravovaného jídla i trochu autenticity, hodí se proniknout do tajů indického koření hlouběji.

Garam masala

Garam masala je v podstatě typ kari koření, liší se však od typické žlutého kari svou světle hnědou barvou. Jde o směs koření, jejíž přesné složení se regionálně liší. V zásadě ale nikdy nechybí černý kardamom, skořice, hřebíček a muškátový oříšek. Často garam masala obsahuje ještě římský kmín, černý pepř, muškátový květ nebo mletý zázvor, případně semínka koriandru nebo chilli.

  • Používá se jak v mleté variantě, tak v vcelku.
  • Celé koření se obvykle předem praží na pánvi, aby se rozvinula jeho chuť. Potom se buď v hmoždíři rozdrtí, nebo ponechá v jídle vcelku.

Římský kmín

Největším vývozcem římského kmínu je Indie, odkud pochází 70 % světové produkce. Je součástí různých směsí koření jako kari, garam masala nebo bahaarat. Vedle indické se používá také například v blízkovýchodní, marocké, řecké, turecké nebo mexické kuchyni.

  • Anglický název pro římský kmín je cumin, což může vést k domnění, že se jedná o ‚náš český‘ kmín kořenný (Carum carvi).
  • Římský kmín (Cuminum cyminum) neboli šabrej kmínovitý má s českým kmínem společné pouze to, že patří do stejné čeledi (miříkovité) a jejich semínka mají podobný tvar. Chutí se kmín a římský kmín zásadně liší.
  • Prodává se celý nebo mletý, jeho indický název je jeera.
  • Bez římského kmínu se neobejde žádná marocký tažín nebo chili con carne.

Kardamom

Jako zelený (či pravý) kardamom se označují tobolky se semínky, které rostou na kardamovníku obecném. Jeho rodnou půdou je jižní Indie (státy Karnataka a Kerala). Pěstuje se také na Réunionu, v jihovýchodní Asii a na Kostarice. Hojně se tedy používá v asijských kuchyních, a to jak vcelku tak rozemletý na prášek. Vedle zeleného kardamomu existuje ještě černý neboli nepálský kardamom, který je větší a tmavší a roste v Himálaji.

  • Kardamom je součástí nejrůznějších kořenicích směsí, typicky například kari koření či garam masaly.
  • Kardamom tvoří důležitou chuťovou složku indického čaje (masala chai).
  • V arabském světě a v Íránu se používá k dochucení kávy a čaje.

Badyán

Badyán poznáte podle výrazné chuti hašlerek, která dodá švih například českému vánočnímu perníku. Navíc je dekorativní, takže ho lze využít například i jako ozdobu na adventní věnec.

  • V indické kuchyni tvoří součást čajové směsi nebo do rýžového pokrmu biryani.
  • V čínské tvoří jednu ze složek oblíbené kořenicí směsi pěti koření, používá se také v indonéské nebo malajsijské kuchyni.
  • Vietnamská kuchyně používá badyan do polévky phở.
  • V Evropě se používá do svařeného vína nebo punče.

Koriandr

Semínka koriandru známe v naší kuchyni z kyselých nálevů k nakládání hub či zeleniny, kam se někdy přidávají. Zelená nať koriandru je nepostradatelnou součástí indické a mexické kuchyně, stejně tak semínka. Ta se používají vcelku i namletá na jemný prášek.

  • Koriandrová semínka nechybí v garam masale, přidávají se i samostatně do většiny indických pokrmů.
  • Dokonce údajně figurují v původní receptuře na Coca colu.

Muškátový oříšek a květ

Muškátový oříšek a květ jsou produkty z jednoho stromu. Chuť mají oba podobnou. Oříšek se prodává buď vcelku nebo namletý, květ seženete v našich končinách pouze mletý.

  • Muškátový oříšek je plodem muškátovníku pravého.
  • Muškátový květ není květ v pravém slova smyslu, jde o jakýsi obal, který ořech obrůstá zvrchu.
  • V indické kuchyni se obojí používá do sladkých i slaných jídel, patří také do kořenicí směsi garam masala. V indonéské kuchyni se používá do polévek jako je bakso nebo soto.
  • V české kuchyni je jejich místo zejména v květákové polévce, používá se také do bešamelu.

Kurkuma (turmeric)

Kurkumě se někdy přezdívá indický šafrán, oddenek kurkumovníku totiž dokonale barví na žluto. Koupíte ho čerstvý (podobně jako zázvor), častěji je však kurkuma dostupná v mleté podobě jako žlutý prášek. Svou výraznou žlutou barvu propůjčuje kari koření, je nepostradatelná ve směsi ras el-hanout, kterou milují v Tunisku, Alžársku a Maroku. Používá se však i samostatně. 

  • Kurkuma se hojně používá v indické a srílanské i blízkovýchodní kuchyni.
  • S kurkumou vaří také v Íránu, Aghánistánu, Tádžikistánu. Cizí rozhodně není ani v kambodžské nebo indonéské kuchyni.
  • Kurkuma dodá zářivou barvu sladkým i slaným pokrmům, polévkám, kari i rizotu nebo nápojům.

Související články

Skořice cejlonská a čínská: Která je ta pravá?
  • Tipy a triky

Skořice cejlonská a čínská: Která je ta pravá?

Vůni skořice máme spojenou s příjemnými okamžiky. Jablečný štrúdl nebo vánoční svařák jsou typickými lahůdkami, kde toto aromatické koření nesmí chybět. Jaké má vlastně skořice účinky na náš organismus? A víte, že se můžete setkat se...
Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie
  • Lidé a jídlo

Nechte se rozmazlit sladkostmi s chutí a vůní Indie

Hlavní chody indické kuchyně jsme s chutí před několika lety zařadili do jídelníčků, byla by ale škoda zanevřít na skvělé sladké tečky, které nabízí. Indické dzerty jsou velmi sladké, kořeněné s kouzelnou mocí odnést vás do exotických...
Autor: Olga Šlesingrová

Apetit magazín

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět
  • Jak na to

Pochoutky, které by na zahradní party neměly chybět

Připravte pro hosty na zahradní party originální pochoutky, po kterých se budou moci utlouct. Vybrali jsme jich pro vás některé, se kterými nemůžete šlápnout vedle. Od drobných předkrmů pro první návštěvníky, přes hlavní chod...
Jak na konzervování ovoce a zeleniny?
  • Tipy a triky

Jak na konzervování ovoce a zeleniny?

Mohlo by se zdát, že domácí konzervování už patří minulosti. Nicméně naše babičky se na zimu vždy poctivě připravovaly a měly díky němu vystaráno. Tak proč to nezkusit také? Poradíme vám, jak vybrat správnou metodu pro různé druhy ovoce a...
Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř
  • Poradna

Fare la scarpetta: Vytvoř si botu a vytři s ní talíř

Šťávy a omáčky často zůstanou na talíři jen proto, že není jak dostat do pusy a neporušit hned několik zásad správného stolování. Taková nesnáz ovšem Italy nezastaví. Vezmou kousek bílého pečiva a talíř jím vytřou do sucha. Tento zvyk je...
6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party
  • Jak na to

6 tipů, jak uspořádat zábavnou letní party

Spřádáte plány na následující víkend? Co takhle svolat rodinu či kamarády a uspořádat nezapomenutelnou grilovací party? Chuť domácích burgerů, šťavnatých steaků nebo grilované zeleniny zaručí, že se všichni zúčastnění budou olizovat až za...
Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět
  • Zdraví a výživa

Keto dieta a všechno, co o ní potřebujete vědět

Potraviny s označením keto a stejnojmenná dieta jsou momentálně velkým hitem a valí se na nás ze všech stran. Keto propaguje celá řada celebrit a influencerů jakožto rychlý a spolehlivý způsob, jak docílit vysněné figury. Seznamte se s...

Obchod Apetit