Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Týdenní úsporná kuchařka 37. díl: Česnečka, zapečený lilek nebo houbová smaženice

Týdenní úsporná kuchařka 37. díl: Česnečka, zapečený lilek nebo houbová smaženice
ZDROJ: Apetit

Růst cen nenahrává nákupům drahých surovin, a tak jsme se rozhodli, že vám každý týden připravíme sedm skromných receptů, podle kterých můžete každý den uvařit nebo se alespoň inspirovat. Pojďte s námi vařit za pár korun, ale přesto chutně a výživně!

1. Těstoviny s tuňákovou omáčkou

Rychlé jídlo na italský způsob, které bezpochyby spadá do kategorie „co dům dal“. Kromě tuňákové konzervy budete potřebovat rajčatové pyré, nebo pokud máte čerstvá rajčata, použijte je.

  • Doporučujeme ty více dužinaté, neobsahují tolik vody a tím pádem nehrozí riziko, že omáčku příliš naředíte.
  • Zbude-li vám omáčka, zkuste ji druhý den smíchat s krátkými těstovinami (vrtule, mašličky atd.), společně vložte do zapékací misky, posypte nastrouhaným sýrem a dejte zapéct.

2. Vepřové v mrkvi

Tuto naprostou klasiku školní jídelny si snad musí pamatovat každý – měkké kousky vepřové plece ve světle hnědé omáčce, kterou nejen svou barvou, ale i chutí podtrhují kolečka karotky.

  • Servírované nejčastěji s vařenými bramborami a ozdobené čerstvou petrželovou natí. Naprosto geniální jídlo pro zahřátí během sychravých letních dnů.

3. Klasická smaženice

Houbaři se už nemohli dočkat, až popadnou košíky, nožíky a vyrazí do lesa. Počasí konečně začíná přát a nastává ideální čas si uvařit jídlo téměř za hubičku.

  • Ať už si smaženici nachystáte na opečené toasty podobně jako my, nebo k ní budete přikusovat čerstvý krajíc chleba, určitě si ji po tak dlouhé době řádně vychutnáte.

4. Lilek zapečený s fetou

Receptům z lilku věnujeme celou jednu kategorii a jsme si jisti, že si v ní svého favorita rozhodně najdete. Pokud se vám ale nechce hledat, přinášíme tento jednoduchý tip.

  • Plátky zapečené se sýrem feta, bulgurem a špenátem. Do receptu budete opět potřebovat rajčatovou passatu, kterou i v tomto případě můžete nahradit masitými rajčaty.

5. Fazolkový paprikáš & halušky

Že znáte halušky jen s brynzou nebo zelím a uzeným? My je tentokrát zkusili jako velmi chutnou přílohu ke smetanové omáčce se zelenými fazolkovými lusky. Je to jakási vegetariánská variace na klasický paprikáš a věřte, nebo ne, chutná skutečně výborně.

6. Celozrnné lívance

Sladká hlavní jídla jsou v naší české kuchyni poměrně zabydlená a čas od času na ně přijde chuť. Hlavně v období, kdy je dostatek sezónního ovoce a my hledáme příležitost, jak ho zužitkovat.

  • V receptu jsme lívance párovali s hustým bílým jogurtem a borůvkami, ale hodí se k němu i jiné ovoce – ostružiny, maliny, jahody. Místo jogurtu vyzkoušejte zakysanou smetanu nebo dotuha ušlehanou šlehačku. Křupavou texturu dodají nasekané oříšky, případně hoblinky čokolády.

7. Klasická česnečka

Česnečka se nejčastěji používá jako spolehlivý vyprošťovák, ale v době sklizně prvního českého česneku využijte jeho sílu a připravte si jednu ze skromných tuzemských polévek.

  • Pokud máte na záhonku čerstvou majoránku, rozhodně ji do česnečky přidejte také. Jako bonus k ní udělejte pořádnou várku chlebových krutonků nebo dokonce smažený hrášek. S obojím u strávníků zabodujete.

Zdroj informací: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: KatkaVavrova

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč