Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

10 věcí, které jste (ne)věděli o suši

sushi
ZDROJ: Archiv
sdílet:

Možná ho stejně jako my milujete pro jeho variabilitu a výraznou chuť v každém malém kousku. Věděli jste, že suši můžete jíst rukama a místo saké ho zapíjet pivem?

Řasa nori, kterou dnes považujeme za jednu z nejlevnějších součástí suši, bývala v době vzniku této lahůdky nejdražší ingrediencí. Japoncům dlouho trvalo, než přišli na způsob, jak ji pěstovat.

Japonský křen wasabi, který suši dochucuje, je ve většině případů pouze pastou vyrobenou z náhražky wasabi. Nejčastěji se setkáte s klasickým křenem obarveným nazeleno. Pravý wasabi křen je totiž velmi drahý a vzácný. Ochutnáte ho pouze v nejlepších suši barech.

California roll, tedy obrácené maki, kdy je rýže zvnějšku, vymyslel japonský suši mistr, když se přestěhoval do Kalifornie a chtěl místní obyvatele naučit jíst suši. Ty děsila černá řasa a odmítali ho jíst. V obrácené podobě jim však rolky zachutnaly.

  • Suši by se správně mělo jíst rukama, ne hůlkami. Důvod? Neporušit kompaktní skladbu kousků. To je důležité především u nigiri, kdy se na rýžový noček pokládá ryba.
  • Japonci k suši nejčastěji pijí pivo nebo zelený čaj, zřídka si k němu dávají rýžové víno saké.

Kde se vzalo suši?

  • Suši vzniklo před 3000 lety v oblasti jihovýchodní Asie.
  • Suši v sobě spojilo svět chudých a bohatých Asijců. Prostou kuchyni zastupuje rýže, vyšší třídu pak čerstvé ryby.
  • Suši vymysleli chudí vesničané pro konzervování ryb, které uzavřeli do vrstev rýže s octem. Díky fermentaci, ke které docházelo v rýži, zůstaly ryby v poživatelném stavu. Postupně začali využívat také rýži, ze které vznikal rýžový ocet. 
  • Ještě 200 let zpátky se suši servírovalo v miskách. Každý host si sám skládal jednotlivé ingredience. Úhledná sousta, jak je známe dnes, prý vznikla díky poptávce herců tradičního japonského divadla, kteří potřebovali v pauzách něco malého k snědku, ale v opulentních kostýmech se jim s miskami obtížně manipulovalo. 
  • Ačkoli v Evropě patří k nejoblíbenější rybě do suši losos, Japonci se mu vyhýbají. Nejraději si dávají tuňáka, nakládanou makrelu a různé bílé ryby, například mořského vlka.
Skryt pre seznam

Související články

Autor: Jana Kopřivová

Comments

16.09.2014 13:03

V 9. bodě píše autorka o "rýžovém nočku", na který se pokládá ryba. Tomu se ovšem říká nigiri, nikoliv sašimi.

21.09.2014 18:56

Poznámka k bodu 9. Onen rýžový "noček", na který se klade kousek ryby, se nejmenuje sashimi, ale nigiri :-).

29.09.2015 15:04

V textu jsem opravila sašimi na nigiri. Děkuji pozornému čtenáři a čtenářce, kteří mě na chybu upozornili. :)

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč