Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poznejte tajemství pravého wasabi. Proč je tak obtížné ho sehnat?

wasabi
ZDROJ: Mart Production/Pexels
sdílet:

Věděli jste, že ostrá zelená pasta, kterou běžně dostanete k suši, není čisté wasabi? Jde o směs sójového oleje, hořčičných semínek, soli a barviv, která obsahuje jen trošku sušeného prášku z křene wasabi. Proč tomu tak je?

Wasabi je malá zelená rostlina, v češtině označovaná jako japonský křen. Využívá se její kořen.

  • Můžete ji najít pod botanickými názvy Eutrema japonicum, Eutrema wasabi nebo Wasabia japonica.
  • Patří do stejné rodiny jako například zelí, brokolice, růžičková kapusta, hořčice a křen. 
  • Na rozdíl od nich je wasabi neuvěřitelně náročné na pěstování, proto je i mnohonásobně dražší.
  • Kilogram pravého wasabi stojí v přepočtu šest tisíc korun. Pro srovnání je to zhruba 25x více než za kilogram čerstvého křenu.

Jak se wasabi pěstuje?

Eutrema japonicum roste volně v přírodě pouze podél břehů japonských horských řek, jejichž specifické mikroklima podporuje jeho vývoj.

  • Jediné místo, kde wasabi roste přirozeně, je podél japonských hor. Pouze tady jsou specifické podmínky, ve kterých se mu daří.
  • Pěstuje se i ve stinných oblastech Číny, Koreje, Nového Zélandu a Severní Ameriky. 
  • Rostlina potřebuje neustálý přísun tekoucí pramenité vody, stinné stanoviště a kamenitou půdu nebo štěrk. 
  • Celoročně snese teplotu v rozmezí od 8 do 20 °C.
  • Škodí jí přílišná vlhkost a je náchylná k různým škůdcům a chorobám.
  • V Evropě existuje jen jediná společnost, kde se pěstuje wasabi pěstuje ke komerčnímu využití, a to ve Velké Británii.

Komerční pěstování wasabi probíhá na terasovitých záhonech z malého štěrku, které neustále zavlažuje pramenitá voda vyvěrající ze země. Ta pak proudí v kanálcích podél záhonů.

Jak se vyrábí pravá wasabi pasta?

  • Rostlinky se sklízejí po 18 měsících. Sklízet se musí pouze ručně, jejich stonky se očistí od lístečků a následně se strouhají na struhadle s velmi jemnými zoubky. 
  • Speciální struhadlo se jmenuje oroshigane a nemá žádné otvory na zadní straně, díky čemuž se na jeho povrchu tvoří jemná wasabi pasta.

Co obsahuje wasabi pasta, kterou lze běžně koupit? 

  • Běžné wasabi pasty, které lze koupit v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami, obsahují zhruba jedno procento pravé wasabi pasty.
  • Dále se pasta skládá z křenu, sorbitolu, sójového oleje, xantanové gumy, kurkumy, konzervantů a barviv.

Typická chuť wasabi vzniká až při strouhání

Pokud byste si ukrojili plátek čerstvého wasabi a snědli ho jen tak vcelku, nepocítili byste žádnou chuť.

  • Typická chuť se rozvíjí až během strouhání krouživými pohyby na jemném struhadle, protože dochází k chemické reakci, při které mimo jiné vzniká jednoduchý cukr (sacharóza). Proto je wasabi přirozeně nasládlé.
  • 5 minut po nastrouhání je charakteristická chuť wasabi na vrcholu, po 30 minutách je z ní však téměř všechno pryč. Proto je potřeba uchovávat nastrouhané wasabi jen krátkodobě a přikryté.
  • Chuť pravého, čerstvě nastrouhaného wasabi není ostrá, je naopak velmi jemná. Je z něj navíc cítit zemitá chuť třeba jako u řepy nebo klasického křenu. K tomu všemu je pravá wasabi pasta trochu nasládlá.

Další benefity pravého wasabi

Kromě lahodné štiplavé chuti a jasně zeleného odstínu, který skvěle ladí se suši, obsahuje wasabi spoustu vlákniny, vitamínu C, draslíku, vápníku, fosforu.

  • Zároveň v ní najdete tzv. isothiokyanáty, přírodní látky obsahující síru, jejichž konzumace má protirakovinové a antibakteriální účinky.

Zdroje informací: Food Insider, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

AD
Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny
  • Zajímavosti

Vychutnejte si dokonalý kopeček zmrzliny

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří, milují ji děti i dospělí. Chladivý kopeček v horkých dnech dokonale osvěží a potěší chuťové buňky. Marks & Spencer si letos opět připravil několik novinek ze světa mraženého osvěžení – a...