0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poznejte tajemství pravého wasabi. Proč je tak obtížné ho sehnat?

wasabi
ZDROJ: Mart Production/Pexels
sdílet:

Věděli jste, že ostrá zelená pasta, kterou běžně dostanete k suši, není čisté wasabi? Jde o směs sójového oleje, hořčičných semínek, soli a barviv, která obsahuje jen trošku sušeného prášku z křene wasabi. Proč tomu tak je?

Wasabi je malá zelená rostlina, v češtině označovaná jako japonský křen. Využívá se její kořen.

  • Můžete ji najít pod botanickými názvy Eutrema japonicum, Eutrema wasabi nebo Wasabia japonica.
  • Patří do stejné rodiny jako například zelí, brokolice, růžičková kapusta, hořčice a křen. 
  • Na rozdíl od nich je wasabi neuvěřitelně náročné na pěstování, proto je i mnohonásobně dražší.
  • Kilogram pravého wasabi stojí v přepočtu šest tisíc korun. Pro srovnání je to zhruba 25x více než za kilogram čerstvého křenu.

Jak se wasabi pěstuje?

Eutrema japonicum roste volně v přírodě pouze podél břehů japonských horských řek, jejichž specifické mikroklima podporuje jeho vývoj.

  • Jediné místo, kde wasabi roste přirozeně, je podél japonských hor. Pouze tady jsou specifické podmínky, ve kterých se mu daří.
  • Pěstuje se i ve stinných oblastech Číny, Koreje, Nového Zélandu a Severní Ameriky. 
  • Rostlina potřebuje neustálý přísun tekoucí pramenité vody, stinné stanoviště a kamenitou půdu nebo štěrk. 
  • Celoročně snese teplotu v rozmezí od 8 do 20 °C.
  • Škodí jí přílišná vlhkost a je náchylná k různým škůdcům a chorobám.
  • V Evropě existuje jen jediná společnost, kde se pěstuje wasabi pěstuje ke komerčnímu využití, a to ve Velké Británii.

Komerční pěstování wasabi probíhá na terasovitých záhonech z malého štěrku, které neustále zavlažuje pramenitá voda vyvěrající ze země. Ta pak proudí v kanálcích podél záhonů.

Jak se vyrábí pravá wasabi pasta?

  • Rostlinky se sklízejí po 18 měsících. Sklízet se musí pouze ručně, jejich stonky se očistí od lístečků a následně se strouhají na struhadle s velmi jemnými zoubky. 
  • Speciální struhadlo se jmenuje oroshigane a nemá žádné otvory na zadní straně, díky čemuž se na jeho povrchu tvoří jemná wasabi pasta.

Co obsahuje wasabi pasta, kterou lze běžně koupit? 

  • Běžné wasabi pasty, které lze koupit v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami, obsahují zhruba jedno procento pravé wasabi pasty.
  • Dále se pasta skládá z křenu, sorbitolu, sójového oleje, xantanové gumy, kurkumy, konzervantů a barviv.

Typická chuť wasabi vzniká až při strouhání

Pokud byste si ukrojili plátek čerstvého wasabi a snědli ho jen tak vcelku, nepocítili byste žádnou chuť.

  • Typická chuť se rozvíjí až během strouhání krouživými pohyby na jemném struhadle, protože dochází k chemické reakci, při které mimo jiné vzniká jednoduchý cukr (sacharóza). Proto je wasabi přirozeně nasládlé.
  • 5 minut po nastrouhání je charakteristická chuť wasabi na vrcholu, po 30 minutách je z ní však téměř všechno pryč. Proto je potřeba uchovávat nastrouhané wasabi jen krátkodobě a přikryté.
  • Chuť pravého, čerstvě nastrouhaného wasabi není ostrá, je naopak velmi jemná. Je z něj navíc cítit zemitá chuť třeba jako u řepy nebo klasického křenu. K tomu všemu je pravá wasabi pasta trochu nasládlá.

Další benefity pravého wasabi

Kromě lahodné štiplavé chuti a jasně zeleného odstínu, který skvěle ladí se suši, obsahuje wasabi spoustu vlákniny, vitamínu C, draslíku, vápníku, fosforu.

  • Zároveň v ní najdete tzv. isothiokyanáty, přírodní látky obsahující síru, jejichž konzumace má protirakovinové a antibakteriální účinky.

Zdroje informací: Food Insider, BBC Good Food

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo
  • Tipy a triky

Masové hody s českou národní klasikou: vepřo knedlo zelo

Guláš, svíčková a knedlo vepřo zelo, když je tahle trojice na poledním menu v restauraci, máme problém se rozhodnout. Pro dnešek máme ale jasno! Dejte si s námi to nejlepší knedlo vepřo zelo, máme pro vás tipy na jedno z nejlepších českých...
Jak na bezlepkový chléb?
  • Jak na to

Jak na bezlepkový chléb?

Ať už patříte mezi celiaky nebo chcete svůj jídelníček odlehčit, máme pro vás tipy, jak si doma připravit chutný bezlepkový chléb. Vyplatí se používat kupované bezlepkové směsi nebo je lepší spolehnout se na vlastní síly? Připravte si s...
Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti
  • Zajímavosti

Kombucha: Připravte si nápoj dlouhověkosti

Pozitivní účinky kombuchy na lidský organismus jsou známy již tisíce let. Jedná se o fermentovaný nápoj, který je díky živým kulturám bohatý na probiotika, antioxidanty a mnoho dalších prospěšných látek. Jak si kombuchu připravit doma? ...
AD
Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!
  • Nakupujeme

Stop plýtvání jídlem aneb Nekrmte koš!

Věděli jste, že domácnosti jsou odpovědné až za 53 % potravinového odpadu? Tento alarmující údaj, zveřejněný organizací Zachraň jídlo, nám může posloužit jako odrazový můstek ke změně. Naučíme-li se lépe hospodařit, bude to mít pozitivní...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
549 Kč
357 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč
Dostupný
399 Kč
259 Kč