0

Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Poznejte tajemství pravého wasabi. Proč je tak obtížné ho sehnat?

wasabi
ZDROJ: Mart Production/Pexels
sdílet:

Věděli jste, že ostrá zelená pasta, kterou běžně dostanete k suši, není čisté wasabi? Jde o směs sójového oleje, hořčičných semínek, soli a barviv, která obsahuje jen trošku sušeného prášku z křene wasabi. Proč tomu tak je?

Wasabi je malá zelená rostlina, v češtině označovaná jako japonský křen. Využívá se její kořen.

  • Můžete ji najít pod botanickými názvy Eutrema japonicum, Eutrema wasabi nebo Wasabia japonica.
  • Patří do stejné rodiny jako například zelí, brokolice, růžičková kapusta, hořčice a křen. 
  • Na rozdíl od nich je wasabi neuvěřitelně náročné na pěstování, proto je i mnohonásobně dražší.
  • Kilogram pravého wasabi stojí v přepočtu šest tisíc korun. Pro srovnání je to zhruba 25x více než za kilogram čerstvého křenu.

Jak se wasabi pěstuje?

Eutrema japonicum roste volně v přírodě pouze podél břehů japonských horských řek, jejichž specifické mikroklima podporuje jeho vývoj.

  • Jediné místo, kde wasabi roste přirozeně, je podél japonských hor. Pouze tady jsou specifické podmínky, ve kterých se mu daří.
  • Pěstuje se i ve stinných oblastech Číny, Koreje, Nového Zélandu a Severní Ameriky. 
  • Rostlina potřebuje neustálý přísun tekoucí pramenité vody, stinné stanoviště a kamenitou půdu nebo štěrk. 
  • Celoročně snese teplotu v rozmezí od 8 do 20 °C.
  • Škodí jí přílišná vlhkost a je náchylná k různým škůdcům a chorobám.
  • V Evropě existuje jen jediná společnost, kde se pěstuje wasabi pěstuje ke komerčnímu využití, a to ve Velké Británii.

Komerční pěstování wasabi probíhá na terasovitých záhonech z malého štěrku, které neustále zavlažuje pramenitá voda vyvěrající ze země. Ta pak proudí v kanálcích podél záhonů.

Jak se vyrábí pravá wasabi pasta?

  • Rostlinky se sklízejí po 18 měsících. Sklízet se musí pouze ručně, jejich stonky se očistí od lístečků a následně se strouhají na struhadle s velmi jemnými zoubky. 
  • Speciální struhadlo se jmenuje oroshigane a nemá žádné otvory na zadní straně, díky čemuž se na jeho povrchu tvoří jemná wasabi pasta.

Co obsahuje wasabi pasta, kterou lze běžně koupit? 

  • Běžné wasabi pasty, které lze koupit v supermarketech nebo ve specializovaných prodejnách s asijskými potravinami, obsahují zhruba jedno procento pravé wasabi pasty.
  • Dále se pasta skládá z křenu, sorbitolu, sójového oleje, xantanové gumy, kurkumy, konzervantů a barviv.

Typická chuť wasabi vzniká až při strouhání

Pokud byste si ukrojili plátek čerstvého wasabi a snědli ho jen tak vcelku, nepocítili byste žádnou chuť.

  • Typická chuť se rozvíjí až během strouhání krouživými pohyby na jemném struhadle, protože dochází k chemické reakci, při které mimo jiné vzniká jednoduchý cukr (sacharóza). Proto je wasabi přirozeně nasládlé.
  • 5 minut po nastrouhání je charakteristická chuť wasabi na vrcholu, po 30 minutách je z ní však téměř všechno pryč. Proto je potřeba uchovávat nastrouhané wasabi jen krátkodobě a přikryté.
  • Chuť pravého, čerstvě nastrouhaného wasabi není ostrá, je naopak velmi jemná. Je z něj navíc cítit zemitá chuť třeba jako u řepy nebo klasického křenu. K tomu všemu je pravá wasabi pasta trochu nasládlá.

Další benefity pravého wasabi

Kromě lahodné štiplavé chuti a jasně zeleného odstínu, který skvěle ladí se suši, obsahuje wasabi spoustu vlákniny, vitamínu C, draslíku, vápníku, fosforu.

  • Zároveň v ní najdete tzv. isothiokyanáty, přírodní látky obsahující síru, jejichž konzumace má protirakovinové a antibakteriální účinky.

Zdroje informací: Food Insider, BBC Good Food

Skryt pre seznam

Související články

Autor: Zorka Švarcová

Apetit magazín

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?
  • Zajímavosti

Jídelníček Kim Kardashian: Jak zhubla 7kg za tři týdny?

Když se Kim před rokem objevila na akci Met Gala v ikonických šatech po Marilyn Monroe, rozpoutala se vlna diskuzí, jak americká kráska dokázala za krátkou dobu tak výrazně zhubnout. I nás zajímalo, jakou cestu Kim při snižování váhy...
Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa
  • Tipy redakce

Představujeme novou kuchařku z edice Apetit: Mrkev, dýně a cuketa

Druhou kuchařku roku 2023 jsme věnovali zelenině. Nečekejte ovšem knihu jen pro vegany či vegetariány, novinka obsahuje recepty s masem i bez. Další přírůstek do edice Apetit – Mrkev, dýně, cuketa – vychází v květnu a je určena pro všechny,...
KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?
  • Zajímavosti

KVÍZ: Poznáte jídla, která vařily naše babičky?

Kuchyně našich babiček je hotový poklad. Byly to ženy, které věděly, jak hospodařit s málem a přesto připravit jídla, která dokázala rozproudít naše chuťové pohárky. V dnešní uspěchané době se vyplatí ponořit se do vzpomínek a objevit...
AD
Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly
  • Lidé a jídlo

Esence léta: chladivá slast pro vaše smysly

Horké sluneční paprsky se už pomalu hlásí o slovo a s nimi přichází i jedno z nejoblíbenějších ročních období. Prázdniny a léto, mnoho radostí a zážitků, čas dovolené a pozitivnějších vibrací. A také nová příchuť zmrzlin. ...
AD
Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  
  • Zajímavosti

Možná vám doteď ke grilovačce něco chybělo. Znáte ajvar?  

Na Balkáně je nedílnou součástí prostřeného stolu. Doprovází grilovaná masa, ryby i pečivo, voní létem a pozornost přitáhne sytě červenou barvou. Jeho skvělá chuť nenechá nikoho na pochybách, že na slunci vyzrálé papriky v podobě ajvaru...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
549 Kč
384 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč