Propít se zázračným elixírem k věčnému mládí se zatím nikomu nepodařilo, v Japonsku se k němu ale možná projedí. Nejnovějším hitem v boji proti vráskám a povadlé pleti je strava bohatá na kolagen - bílkovinu, která je základní stavební jednotkou pojivových tkání.
Kolagen tvoří v těle savců 25–30 % všech proteinů (bílkovin). Ve formě kolagenových vláken tvoří složku mezibuněčné hmoty.
- Používá se k výrobě želatiny, klihu, jako materiál pro výrobu chirurgických vláken, na úpravu cévních protéz a na obaly uzenin (střívka).
- Své využití našel také v plastické chirurgii, orgánovém inženýrství a v neposlední řadě v kosmetice.
- Výrobky s kolagenem slibují svým uživatelům zpomalení procesu stárnutí pleti, zlepšení její pružnosti, hydrataci, vyhlazení jemných i hlubších vrásek, léčbu akné či různých ran a vyrážek. Zkrátka a dobře, dostatek kolagenu je zárukou krásné pleti.
Vloni banány, letos kuřecí kůže a vepřové nožičky
Japonkám ale kosmetické přípravky zjevně nestačí, a tak zařadily kolagen na svůj jídelníček. Populární se tak staly suroviny přirozeně bohaté na kolagen:
- vepřové nožičky
- žraločí ploutve
- kuřecí kůže
Omlazující pokrmy si jednak vaří doma, jednak na ně chodí i do restaurací. Ty pro ně připravují speciální jídla složená ze surovin bohatých na zázračný protein nebo jej jednoduše přimíchají do směsi zeleniny, masa či ryb. Je bezbarvý a mdlé chuti, proto ho mohou přidat prakticky do čehokoli.
Svým zákazníkům toužícím po krásné pleti se snaží nabídnout to nejlepší i supermarkety. Regály jsou plné ‚omlazujících‘ výrobků, ať už jde o nudle, nebo o sladkosti.
- Vědci nad popularitou kolagenu kroutí hlavou. Žádný výzkum totiž neprokázal, že by konzumace kolagenu byla v boji proti stáři jakkoli efektivnější než konzumace jakékoli jiné potraviny bohaté na proteiny.
V Japonsku jsou ale podobné diety na denním pořádku. Vloni byly velkým hitem banány a v době své největší popularity byly zcela vyprodané. Podobně na tom byly i fermentované sójové boby, kterými si Japonky snažily udržet sexy křivky. Na boby zapomněly až poté, co vědci prokázali, že konzumací této lahůdky kila navíc neshodí.