Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Japonský vepřový řízek s kari omáčkou

Pro milovníky klasiky možná trochu divoká kombinace, ale je naprosto skvělá!

Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
P
Vaření 0:25 + smažení
Maso

Ingredience

    • 600 g vepřové krkovice bez kosti, nakrájené na cca 8 plátků
    • hladká mouka na obalení
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 vejce
    • cca 60 ml mléka
    • 2 lžičky sezamového oleje
    • cca 150 g japonské strouhanky panko 
    • 75 g světlých sezamových semínek 
    • rostlinný olej na smažení
    • koření shichimi togarashi k podávání (japonská kořenicí směs, koupíte ji např. na www.susi.cz – lze vynechat) 
    • 300 g bílé ředkve daikon, jemně nastrouhané, k podávání 
    • mikrobylinky na ozdobení, nejlépe lístky shiso (perily)

    NA KARI OMÁČKU

    • 2 lžíce rostlinného oleje
    • 1 cibule, nakrájená nadrobno
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžíce jemně nastrouhaného zázvoru 
    • 1 zelené jablko (např. odrůda Granny Smith), oloupané, zbavené jádřince a nastrouhané
    • 1 lžíce kari koření
    • 2 lžíce hladké mouky
    • cca 500ml drůbežího vývaru 
    • 2 lžíce sójové omáčky
    • 1 lžíce medu
    • 1 lžička worcesterské omáčky

Příprava jídla

1 Na kari omáčku zahřejte na středním ohni v rendlíku olej. Přidejte cibuli, česnek, zázvor a jablko a za občasného promíchání opékejte 6–8 minut doměkka. Přidejte kari a mouku a míchejte ještě 1 minutu. Potom zalijte vývarem, přiveďte k varu a nechte 10 minut provařit. Vedle prošlehejte sójovou omáčku s medem a worcesterskou omáčkou, ztlumte oheň, prošlehanou směs vlijte do rendlíku a ještě asi 8 minut zvolna provářejte, až omáčka zhoustne.

2 Plátky masa naklepejte paličkou, aby byly všude stejně silné. Mouku smíchejte s trochou soli a pepře a dejte ji do misky. Do další misky rozklepněte vajíčka a prošlehejte je s mlékem a sezamovým olejem. Do třetí misky dejte strouhanku a promíchejte ji se sezamovými semínky. Plátky masa obalujte postupně v ochucené mouce, vejcích a strouhance, obal na maso přimačkávejte hřbetem prstů. Potom je smažte ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje asi 3 minuty z každé strany dozlatova. Hotové řízky nechte okapat na papírové utěrce.

Řízky podávejte s kopečkem koření shichimi togarashi, nastrouhanou ředkví, ozdobené bylinkami a s kari omáčkou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Česnekový vepřový řízek s bylinkovou krustičkou

Kuřecí řízek se šalvějí a podmáslovými špeclemi

Hovězí křenový řízek s irskou kapustovo-bramborovou kaší

Telecí řízek s quinoou, bylinkovým máslem a celerovou remuládou

Kukuřičný kuřecí řízek se zelím a pastinákovými bramborami

Přidat komentář