Večeře a potom kino. Tak pro mnohé Američany vypadá typické rande, ale utratit přes 100 dolarů za večer s nejasným koncem se v době ekonomické krize už nikomu nechce. A tak zatímco se samotná kina i restaurace potýkají s nízkou návštěvnosti, jejich spojení se stává velkým trendem. Kina, ve kterých se můžete i rozumně najíst, jsou za oceánem na vzestupu.
O tom, že se zdánlivě jednoduchý nápad „více za méně peněz a v kratším čase“ vyplácí, svědčí tržby. Zatímco americká veřejnost téměř vůbec neutrácí, v kinech, kde k filmu dostanete i pizzu či hamburger, rostou tržby. V Cinebarre vydělali v prosinci o 25 % více než v tom samém čase loni. „Jídlo není pětihvězdičkové, ale vše vyrábíme sami podle našich receptur. Nestačí, aby bylo jídlo dobré pro kino, musí být dobré samo o sobě,“ vysvětluje Terrell Brally, výkonný ředitel společnosti Cinebarre, která kina provozuje. „Čas věnovaný večeři a návštěvě kina jsme zlevnili a zkrátili, páry tím ušetří i na hlídání dětí, které nechaly doma,“ dodal Brally.
Je libo šampaňské a kaviár?
Zatímco Cinebarre ohlásili otevření jednoho dalšího kina, australská společnost provozující kinosály s názvem Gold Class se jich chystá otevřít hned padesát během pěti let a nápad restaurace a kina v jednom se chystají dovést k dokonalosti. V kinosále budou na návštěvníky čekat pohodlné židle, polštářky, deky a chybět nebude ani tlačítko, kterým si zavolají číšníka. Jejich vinný lístek by obstál v konkurenci velmi dobrých restaurací a na menu mají být kromě salátů, burgerů i tacos s kachními prsíčky či biopotraviny lokální produkce.
Většina kin, které nabízejí spojení večeře a filmu, drží ceny vstupenek na 10 dolarech, ceny jídla se pak pohybují v té samé rovině. V luxusním kině Gold Class zaplatíte za lístek okolo 27 dolarů, za vybrané pokrmy pak přes 15 dolarů.