Kuchařky Apetit Vína Apetit
reklama
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Bílá polévka s jedno- či dvouzrnkou nebo špaldou

Tuhle polévku sice nehodláme vydávat za staročeský recept, ale podobá se tomu, jak se kdysi jedlo (samozřejmě bez kuřete, protože maso bývalo pro většinu lidí vzácnost). Jednozrnka je nejstarší a geneticky nejjednodušší pšenice. Z ní vznikla pšenice dvouzrnka, které se v Itálii říká obvykle farro, ale tradici má i u nás. Obě se často vaří jako celá zrna, podobně jako rýže, a jsou k dostání v prodejnách zdravé výživy. Můžete ale použít i dnes poměrně běžnou špaldu.

Vydání: 2018/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ namáčení
PT45M
Vaření 0:45
Polévka

Ingredience

    • 2 lžíce panenského olivového oleje
    • 150 g jedno- či dvouzrnky nebo špaldy, namočené přes noc, scezené a propláchnuté
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 litr drůbežího vývaru
    • 100 g másla
    • 1 cibule, nakrájená na kostičky
    • 2 řapíky celeru, nakrájené na kostičky
    • 1 velká mrkev, oloupaná a nakrájená na kostičky
    • 2 stroužky česneku, drcené
    • 1 lžička sušeného tymiánu (nebo 1 lžíce lístků čerstvého), rozemnutého
    • 1/2 lžičky sušené šalvěje, rozemnuté (nebo 2 lžičky nasekané čerstvé)
    • 2 zarovnané lžíce hladké mouky
    • 700 ml plnotučného mléka
    • 1/2 grilovaného nebo pečeného kuřete, maso obrané
    • čerstvý tymián na ozdobení (nemusí být)

Příprava jídla

1 V hrnci rozehřejte olej, vsypte zrní a na středním až silném ohni minutu opékejte. Osolte a opepřete. Zalijte vývarem a přiveďte k varu. Pak zmírněte oheň na střední a zvolna vařte asi 20 minut. (Podle potřeby můžete přilévat horkou vodu.)

2 Mezitím rozehřejte ve velkém rendlíku máslo na středním až silném ohni. Vsypte cibuli, řapíkatý celer, mrkev, osolte a opepřete a opékejte 4–5 minut, až zelenina zesklovatí. Vsypte česnek a sušené bylinky, opékejte ještě asi minutu. Vsypte mouku a opékejte přibližně 2 minuty za stálého míchání, rozbíjejte hrudky syrové mouky. Pak postupně vešlehejte balonovou metlou mléko a rozmíchejte všechny hrudky. Zmírněte oheň a 3–4 minuty míchejte, až směs začne houstnout. Jakmile bešamel pokrývá zadní stranu vařečky, aniž by z ní stékal, vmíchejte jej opatrně do směsi se zrním a promíchejte. Přidejte natrhané kuřecí maso.

3 Polévku zvolna vařte asi 20–25 minut, až zhoustne a zrní bude hotové. Podle chuti dolaďte solí a pepřem a podávejte. Můžete ozdobit čerstvým tymiánem.

NĚCO NAVÍC
Do polévky můžete zužitkovat zbylé maso i uzeniny ve stylu ,co dům dal‘. Kuřecí maso tedy můžete nahradit jinou libovější pečínkou, vařeným masem, uzeným masem, šunkou nebo opečenými kolečky klobásy či slaninou.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pohanka se žampiony a polníčkem

Kořeněný kamut s cizrnou & salát z pekingského zelí

Kuře s červenou pšenicí z jednoho hrnce

Přidat komentář