Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem
Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Bílý chřest s holandskou omáčkou, šunkou a vejcem

5/5 Počet hodnocení: 3
Do hodiny Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 5693 kcal
Bílkoviny 355 g
Sacharidy 135 g
Tuky 406 g
Vláknina 65 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Jednoduchý, elegantní a vynikající, přesně takové pokrmy máme rádi. Pokud si netroufáte na přípravu holandské omáčky, vězte, že chřest bude skvělý i s rozpuštěným máslem, vejci, šunkou – tu můžete v každém případě vynechat pro vegetariány – a petrželkou.

Suroviny

cca 6–9 výhonků na 1 porci (viz Něco navíc), oloupaných a zbavených dřevnatých konců, ponechaných v celku
sůl
šunka 8 plátků
dobrá vařená šunka, nakrájená na nudličky
vejce 4 ks
uvařená natvrdo či nahniličko, oloupaná a nakrájená nadrobno
petrželka
hladkolistá, nasekaná, nebo kerblík, nasekaný, k podávání
Na holandskou omáčku
vinný ocet bílý 150 ml
bylinky 2 PL
např. estragon nebo petrželka
pepř celý 4 kuličky
máslo 150 g
rozpuštěné
sůl
na dochucení
na dochucení
pepř
čerstvě mletý, na dochucení

Postup

1

HOLANDSKÁ OMÁČKA Ocet s bylinkami a pepřem svařte na poloviční objem. Přeceďte a dejte stranou. Vodu v hrnci uveďte do mírného varu. V žáruvzdorné misce, kterou můžete postavit na hrnec, metlou prošlehejte 3 žloutky se 2 lžícemi svařeného octa (zbylý uchovejte v uzavřené nádobce na jindy). Šlehejte je v páře do zhoustnutí; aby se voda nevařila, občas hrnec odstavte. Omáčku na okrajích misky stírejte stěrkou. Výsledkem má být lehká, nadýchaná pěna, která stéká z metly v podobě hustých provázků. Vmíchejte malou naběračku rozpuštěného másla, zašlehejte a zopakujte; směs by měla připomínat majonézu. Pak holandskou omáčku dochuťte solí a citronovou šťávou, popřípadě i pepřem. Podle potřeby udržujte teplou na vodní lázni.

2

Chřest uvařte doměkka (cca 5–10 minut, podle tloušťky výhonků a vašich preferencí) ve vroucí osolené vodě se špetkou cukru. Vylovte, nechte okapat, elegantně rozdělte na talíře a podávejte přelitý holandskou omáčkou a posypaný nakrájenou šunkou, vejcem a bylinkami.

NĚCO NAVÍC
Na 4 porce tady počítejte zhruba s 1,5 kg, tedy se 3 běžnými svazky. Když pokrm doplníte vařenými novými bramborami maštěnými máslem, získáte hlavní chod a vystačíte se 2 svazky.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/5 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/5

Apetit magazín

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč