Z bramborového těsta připravujeme nejčastěji knedlíky, ale víte, že z něj může být i skvělý koláč? Tenhle s ovesnými vločkami a borůvkami je toho jednoznačným důkazem.
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 180°C. Koláčovou formu (ideálně vybavenou odnímatelným dnem) s okrajem o průměru cca 24 cm vymažte máslem.
Brambory protlačte lisem na brambory do mísy. Přidejte mouku, kypřicí prášek, ovesné vločky, cukr, vanilku, sůl, vejce a máslo. Rukama zpracujte na těsto konzistence drobenky, podle potřeby přilijte 1 lžíci vody nebo přisypte trošku mouky.
Zhruba dvě třetiny těsta oddělte a upěchujte na dno dortové formy. Rozprostřete na podklad borůvky, posypte je zbývající drobenkou a pečte v předehřáté troubě 35–40 minut dozlatova.
Vyndejte z trouby, nechte mírně zchladnout a vyjměte z formy. Podávejte podle chuti poprášené moučkovým cukrem.