Chcete-li se rozmazlit, vsaďte na vejce Benedikt, proslulý sendvič sestávající z opečeného anglického muffinu, vepřové šunky, ztraceného vejce a hedvábné holandské omáčky. Pokud pod šunku přidáte špenát, proměníte vejce Benedikt ve vejce Florentine.
Suroviny
Postup
Den předem připravte anglické muffiny. V míse smíchejte vodu, mléko
a droždí. Nechte 5–10 minut vzejít kvásek. V míse robotu promíchejte mouku a sůl. Přidejte kvásek a hákovým nástavcem propracujte dohladka. Přidejte změklé máslo a pokračujte v hnětení, až je těsto pružné a hladké. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte kynout, až se zdvojnásobí.
Těsto rozdělte na osm dílů. Každý vytvarujte do koule a lehce ji zploštěte, abyste získali tvar disku. Plech vysypte semolinou nebo krupicí a rozložte na něj muffiny. Přikryjte potravinářskou fólií a nechte znovu kynout asi 45–50 minut.
Předehřejte troubu na 180°C a plech vyložte pečicím papírem. Rozehřejte velkou litinovou nebo nepřilnavou pánev na středním ohni. Vložte 4 muffiny a přiklopené opékejte nasucho 3 minuty z každé strany, aby měly zlatohnědý povrch. Opečené muffiny přendejte na plech. Zopakujte se zbylými muffiny. Plech vložte do trouby a pečte 6–8 minut dozlatova. Nechte vychladnout na mřížce.
Připravte holandskou omáčku. Na mírném ohni nechte v rendlíku rozpustit máslo. Do misky nad vodní lázeň dejte žloutky, přilijte vinný ocet a na mírném ohni šlehejte, až směs zhoustne a bude vláčná, hladká a lesklá. Sejměte z ohně a začněte pomalu přilévat a zašlehávat rozpuštěné máslo. Omáčku dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Potom ji udržujte teplou nad vodní lázní.
Připravte ztracená vejce. Jednotlivě rozklepněte čtyři vejce do čtyř malých misek či šálků. Naplňte velký hrnec 1,5 litrem vody. Přidejte ocet a přiveďte
k varu, poté ihned snižte teplotu na minimum, aby byl var opravdu mírný. Pomocí děrované lžíce vytvořte mírný vír a poté opatrně vyklopte první dvě vejce do vody. Vařte 3 až 4 minuty a občas vodu jemně zamíchejte, aby se vejce nepřichytila ke dnu hrnce. Dávejte však pozor, abyste se vajec nedotýkali a nepoškodili je. Vejce opatrně vyjměte děrovanou lžící a přendejte je na talíř vyložený papírovou utěrkou. Postup opakujte se zbývajícími dvěma vejci.
Dva anglické muffiny (zbylé zamražte na jindy) podélně rozpulte a opečte na pánvi nebo v toustovači dozlatohněda. Rozdělte je na dva talíře. Na každou polovinu anglického muffinu položte plátek vařené šunky nebo prosciutto cotto a na něj opatrně položte ztracené vejce. Vejce mírně osolte a navrch dejte lžíci holandské omáčky. Posypte pažitkou a čerstvě drceným pepřem.