Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Slavná vejce Benedikt na 6 lahodných způsobů

Slavná vejce Benedikt na 6 lahodných způsobů
ZDROJ: Apetit

Vejce Benedikt, jídlo, které se báječně hodí k pozdní snídani, jsou pošírovaná vejce s plátky slaniny přelitá holandskou omáčkou na plátku bílého pečiva. Kde se vzala vejce Benedikt, jak přišla ke svému jménu a jaké jsou nejpopulárnější obměny tohoto pokrmu?

Kde se vzala vejce Benedikt?

Historie "Benediktů", základního kamene dokonalého brunche, není úplně jasná.  Historici i milovníci této snídaňové hvězdy se však shodují v jednom: Vejce Benedikt se poprvé podávala v New Yorku koncem 19. století. Jinak je však jejich příběh opředen tajemstvím a existuje hned několik teorií jejich vzniku. 

  • Jedna z nejoblíbenějších teorií se týká restaurace Delmonico's, která se často uvádí jako vůbec první restaurace v USA. V 90. letech 19. století zde byla častým hostem paní LeGrand Benedictová, která údajně jednoho dne nenašla v jídelním lístku nic, co by ji oslovilo. Požádala tedy šéfkuchaře Charlese Ranhofera, aby něco vytvořil. Výsledkem byla vejce Benedikt.
  • Podle konkurenčního příběhu si jistý pan Lemuel Benedict objednal první vejce Benedikt v hotelu Waldorf (nyní Waldorf-Astoria) v roce 1894. Aby zahnal kocovinu, poručil si Lemuel dvě sázená vejce, slaninu, toast s máslem a džbán holandské omáčky. Jím zvolené ingredience zaujaly vrchního hotelového číšníka Oscara Tschirského, který už jen nahradil obyčejnou slaninu slaninou kanadskou.

Proč jsou vejce Benedikt tak oblíbená?

Síla vajec Benedikt spočívá ve skvěle se doplňujících ingrediencích

  • sametové a uvnitř tekoucí pošírované vejce
  • opečený kulatý plátek kanadské slaniny, která je nasládlá po javorovém sirupu a vyrábí se z panenky
  • nadýchaný anglický muffin (Není sladký!)
  • holanská omáčka připravená z vaječných žloutků, másla a citronové šťávy nebo octa.

Přizpůsobte je vlastní chuti

Základní ingredience se často nahrazují regionálními či alternativními surovinami, a tak vejce Benedikt vděčí za popularitu zejména své variabilitě. 

  • Anglické muffiny můžete nahradit brioškou, klasickými tousty, krajícem celozrnného chleba, vaflí, bagetou nebo croissantem.
  • Z holandské omáčky několik lžic šťávy z krvavých pomerančů udělá omáčku maltézskou, zatímco estragon ji promění na omáčku bernskou (Sauce béarnaise). V sauce paloise se pak bernská omáčka potká s čerstvou mátou, což už je ve spojení s Benedikty verze pro opravdové fajmšmekry.
  • Velmi oblíbenou obměnou je uzený losos místo slaniny.
  • V Irském provedení Benediktů najdete hovězí maso.
  • Florentská vejce se připravují stejným způsobem jako vejce Benedikt, jen místo slaniny nebo šunky použijete listový špenát
  • Existují dokonce regionální americké variace. Např. ve Washingtonu vystřídal slaninu tzv. crab cake neboli krabí koláček, zatímco v New Orleans představili recept s artyčoky, krémovým špenátem a názvem Eggs Sardou.
  • V pražském Café Savoy zkuste tzv. Eggs Royale. Místo špenátu se na ně dává zakysaná smetana šlehaná s vanilkou, citronovou kůrou a šťávou, marinovaný losos a kaviár.

Zdroje: Britannica, JidloARadost Ambi, Apetit, TastingTable

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč