Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dort crêpes Suzette

Splněný sen každého milovníka palačinek. Tenoučké vrstvy těsta se střídají s vrstvami neodolatelného pomerančového krému... Hotová slast! Palačinky jsou navíc bezlepkové, takže tento dort si bez obav mohou dopřát i celiaci. 

Vydání: 2017/2
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 dort
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odpočinutí a chlazení
PT30M
Vaření 0:30
Dort

Ingredience

    • 388 g rýžové mouky
    • 130 g bramborového škrobu
    • 40 g tapiokové moučky
    • špetka soli
    • 10 vajec
    • 10 lžic másla, rozpuštěného
    • nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
    • 1 litr mléka

    NA KRÉM

    • 310ml mléka
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozkrojený a semínka vyškrábnutá
    • 3 žloutky
    • 50 g krupicového cukru
    • 2 lžíce odložené směsi mouky na palačinky (viz výše)
    • 500 ml smetany ke šlehání (33%)
    • 75 g moučkového cukru

    NA KANDOVANÉ POMERANČE

    • 1/2 hrnku (115 g) krupicového cukru + trocha na posypání
    • 2 pomeranče, nakrájené na kolečka

    NA POMERANČOVÉ MÁSLO

    • 225 g másla
    • 250 g krupicového cukru
    • šťáva ze 2 pomerančů
    • šťáva z 1/2 citronu
    • 2 lžíce nastrouhané pomerančové kůry
    • 60 ml likéru Grand Marnier 

Příprava jídla

1 Na těsto na palačinky promíchejte rýžovou mouku, škrob a tapiokovou mouku. Dejte si 2 lžíce směsi stranou. Přimíchejte sůl, vejce, máslo a pomerančovou kůru a prošlehejte. Pomalu přilévejte mléko a vymíchejte hladké těstíčko. Aby se vám s těstem dobře pracovalo, nechte ho několik hodin chladit. Pokud je potom příliš husté, přilijte ještě trochu mléka.

2 Na krém promíchejte v menším hrnci mléko, vanilkové lusky a semínka. Přiveďte pod bod varu, vypněte plamen, dejte stranou a nechte vanilku 30 minut louhovat. V míse prošlehejte žloutky, cukr a odloženou mouku. Vanilkové mléko opět zahřejte a velmi pomalu a za stálého šlehání pak mléko přilévejte ke žloutkům s cukrem. Směs poté vlijte zpět do hrnce a za stálého šlehání zahřívejte, dokud nezačne houstnout. Slijte ji přes jemný cedník do čisté mísy, vanilkový lusk vyhoďte a krém zakryjte potravinářskou fólií tak, aby se krému dotýkala – zabráníte vzniku škraloupu. Dejte alespoň na 2 hodiny chladit. Smetanu vyšlehejte s moučkovým cukrem dotuha a pak do ní zlehka po částech zašlehejte krém.

3 Na kandované pomeranče vlijte do hrnce 375ml vody, přisypte cukr a směs přiveďte k varu. Přidejte pomerančové plátky, ztlumte plamen a nechte vařit zhruba 20 minut, z tekutiny se stane řidší sirup a pomeranče lehce zprůhlední. Pomeranče vyjměte a rozložte na pečicí papír. Nechte vychladnout a potom z obou stran posypte cukrem.

4 Z těsta postupně na másle na středním plameni opečte zhruba 30 palačinek. Před každým nabráním nové dávky těsto důkladně promíchejte, mouka i škrob mají tendenci usazovat se na dně.

5 Na pomerančové máslo dejte do menšího hrnce máslo, cukr, obě citrusové šťávy, kůru a vařte zhruba 10 minut, dokud směs nezačne lehce karamelizovat. Sejměte z plotny a vmíchejte Grand Marnier. Vařte ještě 2 minuty a dejte stranou.

6 Palačinky potřete vždy tenkou vrstvou vanilkového krému (cca 2 lžíce na palačinku) a postupně je skládejte na sebe, poslední palačinka zůstane bez krému. Dort přelijte několika lžícemi pomerančového másla (zbylé nechte k podávání) a vršek ozdobte kandovanými pomeranči. Nakonec dort pocukrujte a můžete krájet! 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Oříšková palačinka s karamelizovanými hruškami

Dutch baby s citronovým krémem a borůvkami

Galetka s růžičkovou kapustou a slaninou

Palačinky à la vejce Benedikt

Dutch baby s pečenými rajčátky

Palačinky a lívance

Přidat komentář