Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Důlkové řezy s pudinkem a zakysanou smetanou

Nadýchaný piškot s důlky plnými sladkého pudinku a navrch svěží zakysaná smetana... Slast!

Vydání: 2018/5
Autor:
Hodnocení:
1 (hlas)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Na koláč 35 x 35 cm
Doba přípravy: Do 30 minut
PT30M
Pečení 0:30
Koláč

Ingredience

    • 6 vajec, žloutky a bílky oddělené
    • špetka soli
    • 220 g krupicového cukru (1 hrnek)
    • 120 ml rostlinného oleje (1/2 hrnku)
    • 120 ml vlažné vody (1/2 hrnku)
    • 300 g hladké mouky (2 hrnky)
    • 12 g kypřicího prášku do pečiva (1 sáček)
    • máslo a polohrubá mouka na plech

    NA PUDINK

    • 1 litr mléka (4 hrnky)
    • 2 sáčky vanilkového pudinkového prášku
    • 4–6 lžic krupicového cukru (či podle chuti)

    NA DOKONČENÍ

    • 540 g zakysané smetany (3 menší kelímky)
    • skořice nebo skořicový cukr na posypání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Z bílků a špetky soli ušlehejte pevný sníh. Žloutky s cukrem vyšlehejte do nadýchané světlé pěny a poté k nim zašlehejte olej a vodu. Mouku a prášek do pečiva přesejte přes jemné síto a vmíchejte do žloutkového základu. Nakonec stěrkou zapracujte do těsta i sníh z bílků. Těsto vlijte do máslem vymazaného a moukou vysypaného plechu o rozměrech 35 x 35 cm, uhlaďte stěrkou a pečte přibližně 25–30 minut dozlatova.

2 Na pudink odložte stranou 1/2 hrnku mléka a zbytek vlijte do rendlíku a zahřejte k varu. V hrnku s předem odloženým mlékem rozmíchejte pudinkový prášek a cukr. Když mléko začne vřít, vlijte pudinkovou směs a za stálého míchání vařte asi minutu do zhoustnutí.

3 Do ještě teplého koláče udělejte rovnoměrně obrácenou stranou vařečky důlky. Na povrch nalijte pudink a pečlivě rozetřete, aby zatekl do všech důlků. Nechte zchladnout, aby povrch pudinku lehce ztuhl, a pak koláč rovnoměrně potřete zakysankou a posypte skořicí nebo skořicovým cukrem. Dejte vychladit do lednice.

NĚCO NAVÍC

  • Pokud jste v časové tísni, můžete přípravu urychlit: Zároveň s přípravou těsta uvařte pudink. Do plechu vlijte těsto, urovnejte povrch a lžící na něj rovnoměrně naneste uvařený pudink, vložte do trouby a pečte 25 minut. Výsledek nebude tak uhlazený, ale stále bude skvělý. 
  • Verze exclusive: Uvařte domácí pudink z 1 litru mléka, 1 vanilkového lusku, 4 žloutků, 70g kukuřičného škrobu, 6 lžic krupicového cukru a 2 lžic másla. Do rendlíku vlijte 2/3 mléka, přidejte do něj semínka vyškrábnutá z vanilkového lusku a přiveďte k varu. Ve zbytku mléka rozmíchejte žloutky, škrob a cukr, směs vlijte k vroucímu mléku a za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Jakmile je pudink hustý, odstavte ho a vmíchejte máslo.
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Bublanina s pomerančovou rebarborou

Jednoduchý koláč se skořicovou drobenkou

Tříbarevný koláč s tvarohem a meruňkami

Bleskový kakaový koláč s citronovou polevou

Přidat komentář