Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dušený králík

Maltu si zamilujete během chvilky! Není snad na zemi místo, kde by se na tak malé ploše setkalo dobré jídlo a počasí, moře a historie... A právě odtud pochází recept na lahodného dušeného králíka, který si přivezla redaktorka Stáňa.

Vydání: 2015/3
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
PT1H30M
Dušení 1:30
Maso

Ingredience

    • 300–400ml červeného vína
    • pár snítek šalvěje a bobkových listů
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 králík, naporcovaný
    • olivový olej
    • 200g cibule, nakrájené nadrobno
    • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
    • 40g rajčatové pasty (koupíte např. v drogeriích dm)
    • 200g rajčat, nakrájených nadrobno
    • 1/2 lžičky kořenicí směsi mixed spice
    • 2–3 větvičky třešňových rajčátek
    • 200g mraženého hrášku
    • fialové (nepřibarvované černé) olivy

     

Příprava jídla

1 Část vína nalijte do mísy, přidejte část šalvěje a bobkových listů a osolte, opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet. 

2 Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a za častého míchání opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Zmírněte oheň. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy a zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji.

3 Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.

4 Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvič- ce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Směs lze rovněž dusit zakrytou v troubě při cca 170°C. Podle chuti ozdobte olivami.

NĚCO NAVÍC

Podávejte se špagetami a spoustou strouhaného sýra nebo s čerstvým světlým maltským chlebem. 

Nahlásit chybu v receptu

Přidat komentář