OBCHOD

Dušený králík

Maltu si zamilujete během chvilky! Není snad na zemi místo, kde by se na tak malé ploše setkalo dobré jídlo a počasí, moře a historie... A právě odtud pochází recept na lahodného dušeného králíka, který si přivezla redaktorka Stáňa.

Vydání: 2015/3
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ odležení
Dušení 1:30
Maso

Ingredience

    • 300–400ml červeného vína
    • pár snítek šalvěje a bobkových listů
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 1 králík, naporcovaný
    • olivový olej
    • 200g cibule, nakrájené nadrobno
    • 3 stroužky česneku, nasekané nadrobno
    • 40g rajčatové pasty (koupíte např. v drogeriích dm)
    • 200g rajčat, nakrájených nadrobno
    • 1/2 lžičky kořenicí směsi mixed spice
    • 2–3 větvičky třešňových rajčátek
    • 200g mraženého hrášku
    • fialové (nepřibarvované černé) olivy

     

Příprava jídla

1 Část vína nalijte do mísy, přidejte část šalvěje a bobkových listů a osolte, opepřete. Promíchejte, v marinádě obraťte králíka a nechte necelou hodinu odležet. 

2 Mezitím nalijte do velkého rendlíku trochu oleje a za častého míchání opečte cibuli a česnek, aby cibule zesklovatěla. Zmírněte oheň. Přidejte rajčatovou pastu, nakrájená rajčata, kořenicí směs, bobkové listy a zbylé víno a trochu vody. Přiklopte, dokud směs nedosáhne bodu varu. Jakmile směs začne vřít, odstavte ji.

3 Králíka vyjměte z marinády a osušte papírovými utěrkami. Marinádu přeceďte a odložte. Králíka osolte a opepřete, v pánvi rozehřejte trochu oleje a opečte ho dozlatova. Přidejte trochu šalvěje. Chcete-li, můžete ho upéct v předehřáté troubě, potřeného trochou olivového oleje a s vetřenou šalvějí, solí a pepřem.

4 Králíka vložte do rajčatové směsi, přiklopte, navrch položte rajčátka na větvič- ce a na velmi mírném ohni duste 90 minut, asi 5 minut před koncem přidejte hrášek. Vysychá-li směs v rendlíku příliš rychle, přilijte trochu marinády. Směs lze rovněž dusit zakrytou v troubě při cca 170°C. Podle chuti ozdobte olivami.

NĚCO NAVÍC

Podávejte se špagetami a spoustou strouhaného sýra nebo s čerstvým světlým maltským chlebem. 

Nahlásit chybu v receptu
reklama

Přidat komentář