Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňová polévka s krutony a smetanou

Z dýní se dají uvařit spousty dobrých jídel – slaných, sladkých, pikantních. U nás ale pořád vede dýňová polévka. Výtečně chutná, a navíc je to náramná fešanda.

Vydání: 2014/11
Autor:
Hodnocení:
32 (hlasy)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 3–4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
PT30M
Vaření 0:30
Polévka Česká

Ingredience

    • 2 lžíce másla
    • 1 malá cibule, nakrájená nadrobno
    • 500 g očištěné dýně hokkaido, nakrájené na kostky (nemusí se loupat, jiné dýně ano)
    • 600 ml vývaru (drůbežího, hovězího nebo zeleninového)
    • 2 stroužky česneku, utřené
    • 100–150 ml smetany ke šlehání
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • nastrouhaný muškátový oříšek
    • 2 vrchovaté lžíce zakysané smetany
    • dýňový olej na pokapání
    • 4 lžíce dýňových semínek na posypání
    • krutonky z dýňového či jiného hodně tmavého chleba k podávání
    • 1 sušená chilli paprička (nemusí být)

     

Příprava jídla

1 V rendlíku opečte na másle cibuli dosklovita. Přidejte dýni, opečte ji ze všech stran, zalijte vývarem, přiklopte a uvařte doměkka. Odstavte a rozmixujte dohladka. Přidejte česnek a smetanu na šlehání, prohřejte, podle chuti dosolte, opepřete, okořeňte muškátovým oříškem a promíchejte.

2 Polévku podávejte s nočkem zakysané smetany, pokapanou dýňovým olejem, posypanou semínky a s opečenými chlebovými kostičkami. Milovníci ostrých chutí si mohou polévku posypat najemno rozemnutou chilli papričkou.

 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Dýňová polévka s chilli

Dýňová polévka s kokosovým mlékem

Dýňová polévka 6x jinak

24 úžasných dýňových receptů

reklama

Přidat komentář