Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Která z lahůdkářství mají nejlepší chlebíček: Téměř všechny měly mdlý salát, druhé místo obsadila retro prodejna

Testování chlebíčků
ZDROJ: Karolína Waberová
sdílet:

Za roky působení v časopisu Apetit si redaktorky Darinka s Katkou vytříbily chuťové buňky natolik, že jsme se rozhodli využít je k otestování chlebíčků. Chlebíček je totiž český fenomén, který nesmí chybět na žádné oslavě. Přitom se mezi sebou mohou dost lišit. Jak v kvalitě a množství použitých surovin, tak v estetickém působení. Jak má vypadat ideální chlebíček a který se ideálu přiblížil nejvíc?

V našem testování jsme se zaměřili na pražské podniky. V hlavním městě časopis Apetit vznikl a sídlí a bydlíme tady také my, všichni, kdo se staráme o to, aby se vám náš časopis líbil. Důležitou součást Apetitu tvoří redaktorky Darina Sieglová a Kateřina Kočičková, které pro něj píšou roky. Jaká byla jejich kritéria hodnocení, jaké podniky a chlebíčky jsme vybrali a z jakého důvodu?

Skryt pre seznam

Jak jsme vybrali pětici prodejců?

Před nedávnem jsme se na Facebooku ptali, kam chodíte na nejlepší chlebíčky. Ze stovek odpovědí jsme vybrali čtyři nejjmenovanější pražské podniky a jeden doplnili.

  • Chtěli jsme, aby se ve výběru objevila méně známá retro pobočka, kterou zastupují Lahůdky Ohrada.
  • Místo ‚profláklých‘ chlebíčků, o kterých neustále slýcháme zprava zleva, obsadily Chlebíčky Letná.
  • Do pětice jsme potřebovali i nějaký velký řetězec, a protože pekárna Ječmínek má chlebíčků široký výběr, zvolili jsme ji.
  • Nejvíckrát se v komentářích opakoval podnik Ovocný Světozor, který je takovou moderní obdobou Mléčných barů.
  • A chybět nesměly klasické Libeřské lahůdky, kterých bylo v komentářích také plno.

Co jsme hodnotili?

K hodnocení jsme si vybrali favorita mezi chlebíčky – vajíčkový chlebíček. Ten se v naší facebookové anketě u našich fanoušků umisťoval na předních příčkách. V každé prodejně jsme sáhli po chlebíčku na bílé vece s bramborovým salátem, polovinou vajíčka přelitého majonézou a doplněného šunkou. Za lahodný chlebíček považujeme takový, který je vláčný, plný chuti a dobrých surovin a ještě dobře vypadá. Jak je chlebíček velký a cenu, jsme v potaz nebrali. Všechny chlebíčky stály podobně od 27 do 43 Kč, nejdražší byl ten ze Světozoru.

‚Hodnotili jsme balení, tedy jak jsou chlebíčky zabalené, jestli je donesete domů v pořádku, anebo na placku, vzhled, chuť veky a hlavně salátu, protože ten udává chuť chlebíčku. Dále pak obložení, to znamená, kolik tam toho je a co všechno tam je. Jestli je tam hodně šunky, málo šunky, jestli je vajíčko přelité, jestli je na něm čerstvá okurka nebo nakládáná, rajče, petrželka. A taky jsme hodnotili, jak dobře se chlebíčky jí a jestli se u toho potřísníte,‘ vypočítává redaktorka a členka hodnotící komise Darina.

Desatero dobrého chlebíčku 

  1. Chlebíček by měl být dobře zabalený, aby se cestou z obchodu nepoškodil. Nepřípustné na delší transport jsou sáčky, do kterých se chlebíček jen vloží a jeho vršek se nalepí na papír.  
  2. Veka nesmí být suchá, stará ani příliš tenká. 
  3. Vajíčko nesmí být příliš natvrdo, aby byl žloutek úplně sypký. Ideální je vytáhnout ho z vroucí vody lehce před tím, než se z něj stane natvrdo. 
  4. Vajíčkový chlebíček musí mít dobře dochucený salát. To znamená, že není mdlý, je tak akorát slaný a lehce nakyslý.  
  5. Salátu musí být na chlebíčku tak akorát, aby hrál hlavní roli, ale zároveň zbytečně nepomáčel veku. 
  6. Chlebíček by měl zdobit vějířek kyselé okurky. Salátková okurka je příjemnou změnou, ale jen ve chvíli, kdy kyselost dostatečně zastupuje lahůdkový salát.
  7. Vajíčko na vajíčkovém chlebíčku by mělo být dostatečně přelité majonézou, ale zase ne moc, aby se člověk majonézou nepokapal.  
  8. Šunka na chlebíčku hraje naopak tak trochu vedlejší roli, ale to neznamená, že by měla obsahovat málo masa. Mělo by jí být tolik, aby se dala část chlebíčku hezky přikrýt.
  9. Chlebíček musí vypadat hezky! Na druhou stranu chuťově slabý chlebíček ani krása nezachrání.  
  10. Chlebíček nesmí být oschlý.

Který chlebíček byl nejlepší? 

Vítězem se nakonec stal chlebíček z Chlebíčky Letná. ‚Bylo to trochu o prsa s chlebíčkem z Ohrady, ale vyhrál to na to, že je krásný,‘  říká redaktorka Kateřina. Kromě toho nás ale nejvíce zaujal salátem, ten měl téměř jako jediný z pětice pořádně dochucený. 

Vůbec jsem netušila, že bude takový problém najít chlebíček, který bude mít dobře dochucený salát,‘ říká Darina, která zároveň dodává, že i ten z Letné by přece jen podle své chuti klidně dosolila a lehce okyselila. Kromě dobrého salátu měl chlebíček z Letné dobře uvařené vajíčko a dobrou veku. 

  • Na druhém místě se umístil chlebíček z Ohrady. Toho dělilo od vítězství pouze to, že nebyl tak hezký jako jeho kolega z Letné a uškodila mu skutečnost, že byl o poznání hůř zabalený.
  • Třetí místo obsadily Libeřské lahůdky. Chlebíček byl pěkně zabalený, měl ochrannou folii, salátovou okurku, vzhledově byl moc hezký. Body mu strhával nedochucený salát, který byl hodně majonézový, ale málo kyselý a slaný.
  • Čtvrté místo si odnáší chlebíček ze Světozoru, který byl nádherný, všeho měl hodně, ale byl bohužel trochu bez chuti.
  • Páté místo pak míří do Ječmínku. Jejich chlebíček odpovídal nízké ceně a k ideálnímu chlebíčku měl ve všech směrech daleko. 
Skryt pre seznam

Související články

Apetit magazín

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně
  • Tipy a triky

Připravte si uzené maso pokaždé jinak a vždycky lahodně

Také vám voňavé uzené maso s hedvábnou bramborovou kaší připomíná dětství? Chuťovou slast však zažijete i v dalších variacích. Vývar z uzeného masa můžete použít pro zvýraznění chuti polévek. Kousky nakrájeného uzeného můžete péct ve šťávě...