Za roky působení v časopisu Apetit si redaktorky Darinka s Katkou vytříbily chuťové buňky natolik, že jsme se rozhodli využít je k otestování chlebíčků. Chlebíček je totiž český fenomén, který nesmí chybět na žádné oslavě. Přitom se mezi sebou mohou dost lišit. Jak v kvalitě a množství použitých surovin, tak v estetickém působení. Jak má vypadat ideální chlebíček a který se ideálu přiblížil nejvíc?
V našem testování jsme se zaměřili na pražské podniky. V hlavním městě časopis Apetit vznikl a sídlí a bydlíme tady také my, všichni, kdo se staráme o to, aby se vám náš časopis líbil. Důležitou součást Apetitu tvoří redaktorky Darina Sieglová a Kateřina Kočičková, které pro něj píšou roky. Jaká byla jejich kritéria hodnocení, jaké podniky a chlebíčky jsme vybrali a z jakého důvodu?
Jak jsme vybrali pětici prodejců?
Před nedávnem jsme se na Facebooku ptali, kam chodíte na nejlepší chlebíčky. Ze stovek odpovědí jsme vybrali čtyři nejjmenovanější pražské podniky a jeden doplnili.
- Chtěli jsme, aby se ve výběru objevila méně známá retro pobočka, kterou zastupují Lahůdky Ohrada.
- Místo ‚profláklých‘ chlebíčků, o kterých neustále slýcháme zprava zleva, obsadily Chlebíčky Letná.
- Do pětice jsme potřebovali i nějaký velký řetězec, a protože pekárna Ječmínek má chlebíčků široký výběr, zvolili jsme ji.
- Nejvíckrát se v komentářích opakoval podnik Ovocný Světozor, který je takovou moderní obdobou Mléčných barů.
- A chybět nesměly klasické Libeřské lahůdky, kterých bylo v komentářích také plno.
Co jsme hodnotili?
K hodnocení jsme si vybrali favorita mezi chlebíčky – vajíčkový chlebíček. Ten se v naší facebookové anketě u našich fanoušků umisťoval na předních příčkách. V každé prodejně jsme sáhli po chlebíčku na bílé vece s bramborovým salátem, polovinou vajíčka přelitého majonézou a doplněného šunkou. Za lahodný chlebíček považujeme takový, který je vláčný, plný chuti a dobrých surovin a ještě dobře vypadá. Jak je chlebíček velký a cenu, jsme v potaz nebrali. Všechny chlebíčky stály podobně od 27 do 43 Kč, nejdražší byl ten ze Světozoru.
‚Hodnotili jsme balení, tedy jak jsou chlebíčky zabalené, jestli je donesete domů v pořádku, anebo na placku, vzhled, chuť veky a hlavně salátu, protože ten udává chuť chlebíčku. Dále pak obložení, to znamená, kolik tam toho je a co všechno tam je. Jestli je tam hodně šunky, málo šunky, jestli je vajíčko přelité, jestli je na něm čerstvá okurka nebo nakládáná, rajče, petrželka. A taky jsme hodnotili, jak dobře se chlebíčky jí a jestli se u toho potřísníte,‘ vypočítává redaktorka a členka hodnotící komise Darina.
Desatero dobrého chlebíčku
- Chlebíček by měl být dobře zabalený, aby se cestou z obchodu nepoškodil. Nepřípustné na delší transport jsou sáčky, do kterých se chlebíček jen vloží a jeho vršek se nalepí na papír.
- Veka nesmí být suchá, stará ani příliš tenká.
- Vajíčko nesmí být příliš natvrdo, aby byl žloutek úplně sypký. Ideální je vytáhnout ho z vroucí vody lehce před tím, než se z něj stane natvrdo.
- Vajíčkový chlebíček musí mít dobře dochucený salát. To znamená, že není mdlý, je tak akorát slaný a lehce nakyslý.
- Salátu musí být na chlebíčku tak akorát, aby hrál hlavní roli, ale zároveň zbytečně nepomáčel veku.
- Chlebíček by měl zdobit vějířek kyselé okurky. Salátková okurka je příjemnou změnou, ale jen ve chvíli, kdy kyselost dostatečně zastupuje lahůdkový salát.
- Vajíčko na vajíčkovém chlebíčku by mělo být dostatečně přelité majonézou, ale zase ne moc, aby se člověk majonézou nepokapal.
- Šunka na chlebíčku hraje naopak tak trochu vedlejší roli, ale to neznamená, že by měla obsahovat málo masa. Mělo by jí být tolik, aby se dala část chlebíčku hezky přikrýt.
- Chlebíček musí vypadat hezky! Na druhou stranu chuťově slabý chlebíček ani krása nezachrání.
- Chlebíček nesmí být oschlý.
Který chlebíček byl nejlepší?
Vítězem se nakonec stal chlebíček z Chlebíčky Letná. ‚Bylo to trochu o prsa s chlebíčkem z Ohrady, ale vyhrál to na to, že je krásný,‘ říká redaktorka Kateřina. Kromě toho nás ale nejvíce zaujal salátem, ten měl téměř jako jediný z pětice pořádně dochucený.
‚Vůbec jsem netušila, že bude takový problém najít chlebíček, který bude mít dobře dochucený salát,‘ říká Darina, která zároveň dodává, že i ten z Letné by přece jen podle své chuti klidně dosolila a lehce okyselila. Kromě dobrého salátu měl chlebíček z Letné dobře uvařené vajíčko a dobrou veku.
- Na druhém místě se umístil chlebíček z Ohrady. Toho dělilo od vítězství pouze to, že nebyl tak hezký jako jeho kolega z Letné a uškodila mu skutečnost, že byl o poznání hůř zabalený.
- Třetí místo obsadily Libeřské lahůdky. Chlebíček byl pěkně zabalený, měl ochrannou folii, salátovou okurku, vzhledově byl moc hezký. Body mu strhával nedochucený salát, který byl hodně majonézový, ale málo kyselý a slaný.
- Čtvrté místo si odnáší chlebíček ze Světozoru, který byl nádherný, všeho měl hodně, ale byl bohužel trochu bez chuti.
- Páté místo pak míří do Ječmínku. Jejich chlebíček odpovídal nízké ceně a k ideálnímu chlebíčku měl ve všech směrech daleko.