Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Tenhle veskrze podzimní závin nás v redakci naprosto nadchnul! Křupavá semínka na povrchu mu dodávají závěrečný šmrnc.

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
4 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 závin
Doba přípravy: Do 20 minut
+ vychladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 1 plát chlazeného listového těsta
    • 1 malé vejce, rozšlehané
    • dýňová semínka na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 2–3 snítky tymiánu, odrhnuté lístky
    • cca 100g grilovaného nebo pečeného kuřecího masa, obraného a nakrájeného na kousky
    • 1/2 menší dýně hokkaido, zbavená semínek a nakrájená na asi 1–2cm kostky
    • 100–150ml suchého bílého vína
    • sůl a čerstvě mletý pepř
    • 2 lžíce smetany ke šlehání, 33% 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v hlubší pánvi na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka, trvá to asi 5 minut. Přidejte tymiánové lístky, a až se rozvoní, přihoďte kuřecí maso a kousky dýně. Opečte, zalijte vínem, osolte a opepřete a nechte téměř všechnu tekutinu vyvařit – dýňové kostky by měly částečně, ale ne zcela změknout. Přidejte smetanu na zjemnění a nechte na mírném ohni provařit, aby směs zhoustla. Náplň nechte zcela vychladnout – měla by být ztuhlá a držet tvar.

2 Náplň rozložte na plát těsta a klasicky zabalte. Připravený závin pak přesuňte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem, posypte dýňovými semínky a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Zelný závin s uzeným masem

Řepový závin s kozím sýrem

Závin s bylinkovými bramborami

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Houbový závin s vejcem

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

24 úžasných dýňových receptů

Přidat komentář