Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Zelný závin s uzeným masem

Asi nejklasičtější ze všech slaných náplní do závinu... Se zelím a uzeným rozhodně nešlápnete vedle!

Vydání: 2015/10
Autor:
Hodnocení:
5 (hlasů)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 1 závin
Doba přípravy: Do hodiny
+ vychladnutí
PT20M
Pečení 0:20
Chléb a pečivo

Ingredience

    • 1 plát chlazeného listového těsta
    • 1 malé vejce, rozšlehané
    • kmín na posypání

    NA NÁPLŇ

    • 1 lžíce rostlinného oleje
    • 2 cibule, nakrájené najemno
    • 1 lžička kmínu
    • 100–150g předvařeného uzeného masa nebo anglické slaniny, na kostičky
    • 2–3 hrsti kysaného zelí, vymačkaného
    • 1 brambora, nastrouhaná najemno
    • sůl 

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 180°C. Na náplň v rendlíku na rozehřátém oleji opečte cibuli doměkka. Přidejte kmín, a až se rozvoní, přisypte uzené maso nebo slaninu. Chvilku opékejte a pak přidejte zelí. Zakryjte a duste, dokud nebude zelí měkké, podle potřeby mírně podlévejte vodou. Jakmile zelí změkne a tekutina se téměř vyvaří, přidejte nastrouhanou bramboru na zahuštění a provařte. Osolte a nechte vychladnout.

2 Náplň klasicky zabalte do plátu listového těsta a hotový závin přeneste na plech vyložený pečicím papírem. Ostrým nožem naznačte na povrchu těsta husté šikmé zářezy (dejte však pozor, abyste těsto neprořízli skrz) jako ozdobu. Povrch potřete vejcem, posypte kmínem a pečte 20 minut dozlatova. 

KROKY K ÚSPĚCHU ANEB CO A JAK DO ZÁVINU ZABALIT, ABY POTĚŠIL OČI I CHUŤOVÉ BUŇKY

NÁKUP A PRÁCE S LISTOVÝM TĚSTEM

  • Na uvedené množství náplně použijte buď vyválený 275g plát (např. zn. Wewalka), nebo 500g balení nevyváleného těsta (např. Babické) – v tom případě udělejte 2 nohavice s dvojnásobným množstvím náplně nebo dvěma různými. A vyvalujte ho na pomoučněném válu.
  • Použijte co nejčerstvější těsto. Čím je starší, tím více se při práci lepí a trhá. Před zpracováním jej uchovávejte v chladu – teplé se bude lepit a roztékat a bude se vám s ním špatně pracovat.

PŘÍPRAVA NÁPLNĚ A PEČENÍ

  • Náplň by měla být tepelně zpracovaná, aby se chutě i struktury pěkně propojily. Na těsto ji ale nanášejte vždy zcela vychlad- lou, teplá by způsobila roztékání těsta.
  • Listové těsto patří vždycky do pečlivě vyhřáté trouby – aby vám pěkně vyběhlo a lístkovalo, potřebuje nejméně 180°C, ale snese i víc!

ZPŮSOBY BALENÍ

  • KLASIKA: Na střed těsta naneste podélný pruh náplně, pak přes něj přeložte těsto z jedné i druhé strany, spoj přitiskněte.
  • ROLÁDA (když se náplň dobře roztírá): Na plát rozetřete rovnoměrnou vrstvu náplně a zarolujte. Takhle zabalený závin můžete péct spojem nahoru nebo dolů.
  • S VYNECHANÝM STŘEDEM (když náplň pěkně vypadá): Náplň rozprostřete do širokého pruhu podélně na střed a těsto přes ni přetáhněte jen částečně, aby byla uprostřed vidět.
  • SE ZPEVŇUJÍCÍM MEZIPATREM (když náplň nedrží tvar): Na střed plátu dejte polovinu náplně, přetáhněte částí volného těsta, utáhněte a zastrčte pod náplň. Nahoru rozprostřete druhou polovinu náplně, přeložte, utáhněte a zasuňte dolů. 

POSLEDNÍ ÚPRAVY A PODÁVÁNÍ

  • Potírání těsta vajíčkem je jen ‚kosmetická úprava‘. Závin bude stejně dobrý i nepotřený, ale potřené těsto se po upečení bude krásně lesknout.
  • Po vyjmutí z trouby nechte závin vychladnout – těsto se nebude drobit a náplň z něj vypadávat. Kdo to má ale vydržet? 
Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Řepový závin s kozím sýrem

Závin s bylinkovými bramborami

Dýňový závin s grilovaným kuřetem

Závin s uzeným pstruhem a estragonem

Houbový závin s vejcem

28 skvělých slaných receptů z listového těsta

Brambory a zelí, živobytí celý

Přidat komentář