Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny

Rychlá večeře ze zbytků: 13 receptů na slané záviny
ZDROJ: Apetit

Záviny z listového těsta jsou vděčnou součástí rodinného jídelníčku i vítaným občerstvením na party. Záviny a štrúdly jsou oblíbené a ocení je i vegetariánu, mohou se jíst teplé i studené. Spolehlivě zaženou hlad i chuť na něco dobrého u sklenky vína. Navíc s kupovaným listovým těstem je připravíte za pár minut. Objevte nové chutě slaných závinů například s kozím sýrem, houbami nebo pstruhem.

Balíček listového těsta se vám doma bude vždycky hodit, nejvíc ho oceníte ve chvíli, kdy už doma tzv. "není nic k jídlu". Můžete do něj totiž zapéct prakticky cokoli a získat tak královskou hostinu.

  • V obchodech najdete široký sortiment listových těst: Vybírat můžete chlazená či mražená, rozválená i nerozválená, vyrobená z margarínu i z másla. 
  • Nejsnáze a nejrychleji se pak pracuje s těstem již rozváleným.
  • Chcete se pustit do přípravy domácího listového těsta? Pravdou je, že výroba listového těsta vyžaduje kuchařskou zkušenost a hlavně trpělivost. Zatímco ze surovin budete potřebovat jen máslo a hladkou mouku, příprava je náročnější hlavně na čas. Chlazení a překládání zabere několik hodin. Výsledek však rozhodně stojí za to!

Jak správně zabalit závin?

Také se vám už někdy stalo, že místo celistvě obaleného závinu vznikl podivný šnek? Podívejte se na naše tipy, které vám usnadní práci s listovým těstem a jsou zárukou ukázkového závinu.

  • Používejte co nejčerstvější těsto. Starší těsto se může lepit a trhat a práce s ním je složitější.
  • Pracujte s dobře vychlazeným těstem. Čím vyšší teplota těsta, tím horší manipulace s ním. 

Těsto můžete balit několika způsoby. Dle typu náplně můžete závin zabalit klasicky s pevnější náplní uvnitř těsta, nebo jako roládu, pro kterou se hodí roztíratelné náplně.

  • Klasický závin: Na střed rozváleného obdélníkového plátu těsta rozložte pruh připravené náplně. Závin začněte balit od delších stran, které přeložte přes náplň. Po té přitiskněte boční strany, které před pečením založte do spodní části závinu.
  • Roláda: Balení do rolády je vhodné v případě dobře roztíratelné náplně. Tu rovnoměrně rozetřeme na plát těsta a zabalíme do rolády. 

Před pečením nezapomeňte závin potřít rozšlehaným vajíčkem pro dokonalý lesk. Závin pečte v dobře vyhřáté troubě na 180 - 200 stupňů dozlatova.

Vyberte si z mnoha lahodných náplní dle své chuti

Přemýšlíte, čím závin naplnit, aby chutnal všem? Záleží jen na vašich chuťových preferencích a z našich osvědčených 8 receptů na slané záviny si zaručeně vyberete. Oblíbenou party kombinací je náplň ze špenátu a modrého sýra. Na rodinnou večeři pak zkuste připravit zelný závin s uzeným masem nebo voňavý závin s bylinkovými bramborami.

Náš tip: Tepelně upravená náplň podpoří propojení všech chutí. Na těsto ji však vždy nanášejte zcela vychladlou, aby se těsto při nanášení a balení nezačalo roztékat.

Zdroj: Apetit

Skryt pre seznam
Autor: marcela.said

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč