Svařený mošt je skvělá alternativa ke svařenému vínu. Během zimy a začátkem jara ho vaříme téměř po každém návratu z procházky. A odtud už byl jenom krůček k těmhle neodolatelným věnečkům.
Suroviny
Postup
Mošt a skořici dejte do rendlíku a přiveďte k varu. Snižte teplotu a vařte, dokud se objem tekutiny nezredukuje na 125 ml. Vyjměte a vyhoďte skořici. Přidejte cukr, máslo a sůl. Když směs začne vřít, vsypte naráz mouku a míchejte, dokud nebude pasta hladká a nezačne se odlepovat od stěn. Bude to trvat jen pár minut. Pastu přemístěte do mísy robotu a nechte míchat na nejnižší obrátky, dokud trochu nezchladne. Poté zvyšte obrátky a po jednom zašlehejte vejce. Vznikne lesklé táhlé těsto. Tím naplňte cukrářský sáček s otevřenou špičkou s většími ostrými zuby.
Do rendlíku s těžkým dnem vlijte olej. Vrstva oleje by měla mít alespoň 5 cm. Zahřejte na 180 °C.
Na pečicí papír nastříkejte sáčkem cca 12 věnečků z těsta. Nůžkami poté papír nastříhejte tak, aby každý věneček byl na samostatném kousku. Když je olej rozehřátý, smažte postupně jednotlivé věnečky. Vhoďte věneček do oleje, papírem vzhůru. Papír opatrně odstraňte kuchyňskými kleštěmi a vyhoďte. Smažte z obou stran dozlatova, cca 2–3 minuty. Vyjměte děrovanou naběračkou a nechte okapat na papírových utěrkách.
Připravte vanilkovou polevu. V menší misce smíchejte cukr a vanilková semínka. Přidejte 1–2 lžíce vody a míchejte, dokud není poleva hladká. Hotovou polevou polijte věnečky a podávejte.