Když se někomu z vašich blízkých zasteskne po dortu z cukrárny, s harlekýnem se většinou trefíte do černého. Nadýchanému těstu a pařížské šlehačce totiž odolá málokdo!
Suroviny
Postup
Troubu předehřejte na 160°C. Formu o průměru 20–22 cm vymažte máslem a vyložte pečicím papírem nebo vysypte hrubou moukou. Vejce vyšlehejte s oběma druhy cukru do nadýchané pěny. Vmíchejte olej. Mouku, prášek do pečiva a kakao přesejte přes jemné síto, smíchejte se solí a zašlehejte do těsta.
Těsto vlijte do připravené formy a pečte přibližně 45 minut nebo až bude špejle zapíchnutá do těsta po vytažení suchá. Bude-li se vám zdát, že povrch korpusu rychle tmavne, přikryjte ho alobalem a dopečte přikrytý. Nechte vychladnout, v případě potřeby zakrojte povrch do roviny a poté korpus jednou prokrojte.
Pařížskou smetanu ušlehejte dotuha. Smetanu ke šlehání vyšlehejte se ztužovačem dotuha a oslaďte moučkovým cukrem podle chuti. Třetinou pařížské šlehačky potřete spodní polovinu korpusu a přiklopte vrchní polovinou. Druhou třetinou potřete povrch i boky dortu a uhlaďte. Zbylou třetinou naplňte cukrářský sáček s řezanou špičkou. Ušlehanou bílou šlehačkou naplňte druhý cukrářský sáček s řezanou špičkou. Povrch dortu ozdobte oběma druhy šlehačky a poprašte kakaem.
NĚCO NAVÍC
Pařížskou smetanu můžete koupit nebo si připravit domácí. Den předem svařte 350 ml smetany ke šlehání s 30 g krupicového cukru a 45 g kakaa holandského typu a po vychladnutí uložte do chladničky. Druhý den vyšlehejte a použijte k ozdobení.