Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Hovězí vývar s domácími nudlemi a zeleninou

Polévka je grunt!

Vydání: 2018/9
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6 osob
Doba přípravy: Do hodiny
PT2H
Vaření 2:00
Polévka

Ingredience

    • 1,25 kg pěkného hovězího krku či jiného vhodného hovězího masa (většinu ho budete potřebovat k podávání rajské)
    • 1 mrkev, nakrájená nahrubo
    • 1 petržel, nakrájená nahrubo
    • malý kousek celeru, nakrájený na kostičky
    • 1 cibule, oloupaná, ale v celku
    • 5 kuliček nového koření
    • 5 kuliček černého pepře
    • 1 bobkový list
    • sůl

    K PODÁVÁNÍ

    • 2 malé nebo 1 velká mrkev, úhledně nakrájené natenko
    • 2 řapíky celeru, na tenké plátky
    • 50 g mraženého hrášku
    • 2 velké hrsti hladkolisté petrželky
    • růžový pepř na ozdobení

    NA NUDLE

    • 90–100 g hrubé mouky (podle vejce)
    • 1 vejce

Příprava jídla

1 Do hrnce dejte suroviny od masa po bobkový list, zalijte 3 litry vody a mírně osolte. Přiveďte k varu, chvíli vařte zprudka a sbírejte pěnu. Pak zmírněte oheň a přiklopené zvolna vařte asi 2 hodiny, aby maso změklo, ještě se nerozpadalo a dalo se hezky krájet. Průběžně kontrolujte a sbírejte pěnu.

2 Zatímco se maso vaří, připravte nudle: Na vál nasypte mouku, doprostřed udělejte důlek a do něj rozklepněte vejce. Nejprve vidličkou a potom prsty zpracujte na pevné nelepivé těsto (je-li třeba, můžete přidat trochu mouky). Těsto rozdělte na třetiny a rozválejte ho na velmi tenké, až průsvitné pláty. Rozložte je na čisté utěrky a nechte alespoň půl hodiny proschnout – třeba přes opěradlo židle nebo jinak. Suché pláty nakrájejte na proužky široké 4–5 cm a naskládejte je na sebe. Ostrým nožem krájejte co nejtenčí nudličky – neměly by být širší než 2 mm. Vhazujte je do vroucí osolené vody a cca 5 minut (nebo podle chuti) vařte. Zbytek nudlí nechte dokonale proschnout a uschovejte je do dobře těsnící nádoby na příště.

3 Hotový vývar přeceďte, kousek (zhruba pětinu, okraje) masa odkrojte a úhledně natrhejte nebo nakrájejte, většinu masa odložte, aby bylo k rajské. Pak vývar ohřejte k varu, přidejte maso, vsypte mrkev a řapíkatý celer, vařte asi 5 minut (podle velikosti kousků), poté vsypte hrášek, povařte ještě 2 minuty. Podle chuti dosolte. Podávejte s uvařenými nudlemi, ozdobené petrželkou a růžovým pepřem.

NĚCO NAVÍC
Když nudle nakrájíte delší, popřípadě i širší, můžete s nimi podávat také oba hlavní chody, skvěle doplní především králíka na paprice.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Vepřová terina s játry

Rajská omáčka s masem z vývaru

Králík na paprice

Jablečno-hruškový kompot s bylinkami

Ořechový dort s krémem z mascarpone s araratem

Přidat komentář