Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kaprovka z Thiru
ZDROJ: Apetit
sdílet:
5/5 Počet hodnocení: 3
Více než hodinu Snadné Pro 4 osoby

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 3501 kcal
Bílkoviny 85 g
Sacharidy 426 g
Tuky 162 g
Vláknina 25 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Spojení kapřího filetu a koprové omáčky potřebuje odvahu, ale kdo ochutná, dá nám za pravdu, že je to dohromady božské!  „Název kaprovka vznikl jako legrace u piva. Mně se ale zalíbil, protože dává smysl: smetana, kopr a ryba. Tak jsem ho převedla na talíř, “ řekla nám o vzniku receptu Anna Vejvodová z táborského Thiru.

Suroviny

kapr 1 ks
skelet
nové koření 4 kuličky
pepř celý 5 kuliček
kopr 1 svazek
čerstvý
drobné nebo zámecké brambory (grenaille), vydrhnuté
sůl
rostlinný olej 2 PL
nakrájená nahrubo
velká, oloupaná a na kostky
ocet 60 ml
nebo podle chuti
kapr 1 filet
prořezaný, s kůží, o váze cca 600 g

Postup

1

Troubu rozehřejte na 200°C. Do hrnce vložte kapří skelet a zalijte jej 500 ml studené vody. Přidejte koření, stonky kopru (lístky ponechte zatím stranou) a pomalu přiveďte k varu. Nechte mírně probublávat odkryté asi 40 minut. Hotový vývar sceďte a kosti a koření vyhoďte.

2

Nové či zámecké brambory vsypte po pekáčku a poklaďte kousky másla (celkově cca 2 lžícemi), osolte a vložte do trouby a pečte zhruba 30 minut nebo déle podle velikosti brambor. Hotové brambory jsou na povrchu zlatavé a křupavé a uvnitř měkké.

3

Zatímco se brambory pečou, připravte základ na omáčku. Na lžíci másla a trošce oleje zpěňte cibuli, pak přihoďte kostky z velké brambory a cca 2 minuty opékejte. Zalijte kapřím vývarem a nechte vařit do změknutí brambor. Pak omáčku rozmixujte a protřete přes jemné síto.

4

Do rendlíčku vlijte ocet a svařte jej na polovinu objemu – pozor na výpary, jsou dráždivé. Do omáčky vlijte smetanu, svařený ocet, cukr a trochu soli. Přiveďte k jemnému varu a 1 minutu provařte. Podle chuti dolaďte cukrem a solí.

5

Nakonec opečte kapří filety. Filet rozdělte na 4 porce a osolte. V nepřilnavé velké pánvi rozpalte olej a kůží dolů opatrně vložte kapra. Opékejte zprudka cca 1 minutu, pak do pánve přidejte zbylé 2 lžíce másla a opékejte ještě 2 minuty, aby byla kůže vypečená dokřupava. Pak stáhněte pánev z ohně, filety obraťte a nechte chvilku v teple pánve dojít.

6

Servírujte: na talíř nandejte pečené brambory a jemně je rozmáčkněte. Přidejte kousky ryby a zalijte omáčkou. Posypte nasekanými lístky kopru.

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2021/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2021/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč