Karamelovou omáčku do každé lednice! Tímhle mottem se řídí celá redakce. Pokud totiž máte tenhle sladký zlatý poklad v lednici, luxusní dezert se dá vykouzlit téměř z čehokoli. Poháry, dorty, cheesecaky i snídaňové kaše – vše pár lžiček povznese na úplně novou úroveň.
Suroviny
Postup
V rendlíku či pánvi s těžším dnem smíchejte cukr a zlatý sirup, zahřívejte na středním ohni a míchejte, dokud se cukr nerozpustí. Pak přestaňte míchat a nechte směs karamelizovat. Jakmile začne karamel zlátnout, kružte rendlíkem či pánví, aby se nespálil. Když je karamel zlatavý, opatrně vlijte smetanu a míchejte do rozpuštění – pozor, směs bude bublat a prskat. Pak přidejte máslo a sůl a nechte vše spojit. Podávejte teplé nebo studené.
V chladu vydrží omáčka cca 2 týdny. Před dalším podáváním ji můžete šetrně na mírném ohni a za stálého míchání zahřát.