Medová plástev je efektní ozdoba pohárů či dortů. Její příprava je navíc malý chemický pokus, který nadchne děti i dospělé. Sledovat, jak se směs cukru, medu a sody mění před očima, je neskutečná zábava.
Suroviny
Postup
Plech vyložte pečicím papírem (použít můžete také silikonovou podložku). Připravte si metličku a stěrku a odvažte všechny suroviny, je potřeba mít vše ihned po ruce.
V rendlíku smíchejte cukr a med nebo zlatý sirup a nechte je společně na mírném ohni rozehřát, aby se cukr rozpustil, občas zamíchejte. Mírně zesilte oheň a nechte směs zkara- melizovat do jantarové barvy, až se začnou dělat bublinky. Celý proces trvá asi 3 minuty, dávejte pozor, abyste karamel nespálili. Stáhněte z ohně.
Do ještě vroucího karamelu naráz vsypte jedlou sodu a okamžitě ji metličkou promíchejte – směs začne divoce bublat a kypět. Ihned přelijte na plech s pečicím papírem a zbytek vyškrábněte stěrkou ze stěn a dna rendlíku. Nechte úplně vychladnout a ztuhnout.
Pak sloupněte z pečicího papíru a rozbijte na střepy. Skladujte ve vzduchotěsné nádobě. Střepy medové plástve se hodí i jako ozdoba na dorty, cupcaky...