Plody některých odrůd rajčat jsou v době zralosti zelené (a měkké). My jsme se rozhodli vařit z těch nezralých, nuceně sklizených. Jsou i tak pochoutkou a přitom se vyhnete ztrátám, k nimž dochází, když je necháváte dojít do barvy, často totiž místo toho podlehnou zkáze.
Suroviny
Postup
V hlubší pánvi na středním až silném ohni rozehřejte olej. Pak vsypte ločidlo, římský kmín a pískavici a nechte pár vteřin praskat. Přidejte zázvor, česnek a chilli papričku a opékejte 20–30 sekund. Vsypte zelená rajčata, mletý koriandr, kurkumu, chilli koření a podle chuti osolte. Dobře promíchejte, ztlumte oheň. Přiklopte a vařte, aby rajčata byla uvařená (10–15 minut). Během vaření párkrát promíchejte. Ochutnejte a dolaďte cukrem.
Jezte horké, s čerstvým koriandrem, kopečkem jogurtu či zakysané smetany a nakrájenou chilli papričkou podle chuti. Doplňte chlebovými plackami.
POZNÁMKA
Pokud jste zdraví dospělí, můžete jíst i nezralá rajčata. Důležité je nepřehnat to s dávkováním, tedy dopřát si jich nejvýše 150 g za den a neládovat se jimi denně. Obsahují totiž alkaloid solanin (nejspíš ho znáte v souvislosti s bramborami) ve větším množství než rajčata zralá – jak plody zrají a červenají, tohoto jedu podstatně ubývá. Zelená rajčata se často zavařují ať už celá, či v podobě čatní.