Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Knedlíčky gyoza neboli potstickers

Ladislav Dvořák z TamarindTree vás zasvětí do tajů přípravy báječných asijských knedlíčků krok za krokem!
13. 1. 2016 | Autor: kojzarova.m

Ingredience

NA TĚSTO

  • 460g hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • slunečnicový olej na smažení

 

NA NÁPLŇ

  • 400g mletého hovězího masa
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 vrchovatá lžička kukuřičného škrobu
  • špetka soli
  • 1 lžička třtinového cukru
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 1 čínské zelí neboli pak čoi, nakrouhané najemno
  • 2 stonky divokého česneku (koupíte ve specializovaných obchodech s asijskými potravinami), nakrájené najemno
  • 3 menší jarní cibulky, nakrájené najemno
  • 2 lžíce světlé sójové omáčky
  • 2 lžíce tmavé sójové omáčky 

 

NA OMÁČKU HOISIN

  • 1 jarní cibulka
  • cca 0,5cm kousek zázvoru, oloupaného
  • 1 chilli paprička
  • 1 lžíce sezamového oleje
  • šťáva z 1 pomeranče
  • 6 lžic omáčky hoisin 

Krok za krokem

KROK 1: Připravte těsto a náplň

Mouku a sůl dejte do mísy, zalijte 270ml vroucí vodou (mouka se musí zapařit) a vypracujte hladké těsto. Zabalte je do fólie a nechte 30 minut odpočinout na pracovní ploše. Mezitím smíchejte všechny suroviny na náplň. Těsto rozdělte na dva díly, z každého vytvarujte bochánek, poté udělejte palcem uprostřed díru a vytvarujte z něj donut. Ten pak překrojte napůl a každou polovinu opět napůl. Jednotlivé kousky upravte na 8 stejných válečků. Každý pak nakrájejte na 4 kousky. 

KROK 2: VYVÁLEJTE

Každý kousek vyválejte na placičku, která bude mít tenké okraje a silný střed – to proto, že na středu se budou knedlíčky opékat. Jednou rukou si přidržujte placičku a druhou vyvalujte. 

KROK: Naplňte a zabalte

Doprostřed placičky dejte náplň (necelou lžíci) a začněte balit. Těsto jakoby přehněte napůl, ale neslepujte je, jedna strana zůstane hladká, druhou skládejte do malých vlnek a postupně přilepujte k hladké polovině. 

KROK 4: Osmažte a uvařte

Na pánev vlijte trochu slunečnicového oleje a rozpalte ji. Když je horká, rozložte na ni knedlíčky (spojem nahoru) a chvíli je smažte, když jsou zespodu opečené dozlatova (nebojte se je hodně opéct), vlijte na pánev vroucí vodu (zhruba 1 cm) a přiklopte pokličkou. Jakmile se voda vyvaří, zkontrolujte, jestli už jsou knedlíčky hotové – těsto by mělo změknout, lehce zesklovatět a ztmavnout. Případně ještě dolijte vroucí vodu a dál pod pokličkou vařte. 

KROK 5: Připravte omáčku hoisin

Jarní cibulku a zázvor nasekejte nadrobno. Chilli papričku podélně rozřízněte, zbavte semínek a nakrájejte nadrobno. Vše dejte do misky a přilijte olej, pomerančovou šťávu (Tu přidávejte do omáčky hoisin postupně; dodá jí svěží ovocnou chuť. Pokud máte pomeranče menší, dejte klidně dva.) a omáčku hoisin. Promíchejte a nechte alespoň půl hodiny rozležet. 

1
2
3
4
5

Takové knedlíčky jsou trochu jako suši. Na přípravu nepotřebujete nic moc extra, ale musíte si dát záležet na každém kousku. Knedlíčky jsou však přesně ten typ jídla, které vás bude bavit připravovat i jíst. A připravovat je můžete společně se svými přáteli. Asi nejjednodušší na výrobu jsou knedlíčky shu mai – naplnit je a uvařit zvládne úplně každý a jsou i nejrychleji hotové. U knedlíčků z těsta wonton můžete zkusit i jejich smaženou verzi. „Na stole se vám tak pěkně sejdou nejen rozdílné náplně, ale i textury. I s balením si můžete vyhrát – hranaté těsto lze balit do trojúhelníčků nebo do obálek,“ radí Ladislav Dvořák. Jeho knedlíčků se nelze přejíst, a věřte, že jsme se snažili! 

 

TYP PRO DOKONALÝ VÝSLEDEK

  • Dejte si záležet při krájení ingrediencí. Všechny nakrájejte na co nejmenší kousky, a to včetně cibule, jarních cibulek, chilli papriček, zázvoru a koriandru. 

 

VYZKOUŠEJTE TAKÉ

Přidat komentář