Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Koblížky s kávovým krémem

Nadýchaný krém a těsto, které kyne přes noc, a tím vám ušetří spoustu času! Vše si můžete připravit den předem, pak stačí jen usmažit, naplnit a můžete podávat.

Vydání: 2018/8
Autor:
Hodnocení:
2 (hlasy)
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Na 16 briošek
Doba přípravy: Do 30 minut
+ kynutí
PT30M
Smažení 0:30
Koláč

Ingredience

    NA KOBLÍŽKY

    • 95 ml mléka, vlažného
    • 30 g krupicového cukru
    • 1 lžička sušeného droždí (1/2 7g sáčku)
    • 340 g hladké mouky
    • 1/4 lžičky soli
    • 2 menší vejce, prošlehaná
    • 65 g másla, nakrájeného, změklého rostlinný olej na smažení + na vymazání
    • moučkový cukr a mletá skořice na posypání

    NA KRÉM

    • 1/2 hrnku mléka
    • 3/4 hrnku smetany ke šlehání
    • 3/4 hrnku kávových zrn, nahrubo rozdrcených
    • 1 vanilkový lusk, podélně rozpůlený a semínka vyškrábnutá
    • 3 žloutky
    • 1/4 hrnku krupicového cukru
    • 3 lžíce kukuřičného škrobu
    • 20 g másla, nakrájeného
    • 200 ml smetany ke šlehání, ušlehané

Příprava jídla

1 V malé misce promíchejte mléko, 1 lžíci cukru a droždí. Nechte 10–15 minut stát, aby vzešel kvásek.

2 Do větší mísy dejte mouku, sůl a zbylý cukr a promíchejte. Přidejte mléko s vzešlým droždím, vejce a vypracujte těsto (v robotu s hákem to bude trvat 3–4 minuty). Poté postupně po částech zapracovávejte máslo. Pak ještě chvíli hněťte (v robotu s hákem zhruba 8 minut), dokud těsto nebude dokonale hladké.

3 Další větší mísu vymažte olejem, vložte do ní těsto, zakryjte potravinovou fólií a nechte zhruba 1 hodinu kynout, těsto by mělo zdvojnásobit objem. Potom dejte těsto do lednice a nechte kynout přes noc.

4 Na krém dejte do hrnce mléko, smetanu, kávu a vanilkový lusk i semínka. Přiveďte pod bod varu, stáhněte z plotny a nechte 15 minut stát. Potom sceďte.

5 Žloutky prošlehejte s cukrem a škrobem, postupně zašlehejte ochucené mléko, hrnec postavte na sporák a za stálého míchání zvolna vařte, dokud krém nezhoustne. Sejměte z hrnce a vmíchejte máslo, přelijte do mísy, na povrch přitiskněte potravinovou fólii a dejte chladit, nejlépe přes noc. Do vychlazeného krému vmíchejte ušlehanou smetanu.

6 Vykynuté těsto vyválejte na placku o síle zhruba 7mm a vykrájejte kolečka o průměru 6cm. Dejte je na plech a nechte ještě zhruba 1 hodinu kynout, aby zdvojnásobila objem.

7 V misce promíchejte cukr a skořici. V hrnci rozpalte vyšší vrstvu oleje a postupně v něm smažte koblížky z obou stran dozlatova. Po vyjmutí je nechte krátce okapat na ubrousku, potom obalte v cukru se skořicí a nechte zcela vychladnout. Potom je rozkrojte a plňte krémem.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Cappuccino cheesecake

Koláč s kořeněným karamelem

Tiramisu do šálku

Kávová panna cotta

Přidat komentář