OBCHOD

Koláč s jahodami a citronovým krémem

Křehké těsto vonící máslem, svěží citronový krém a šťavnaté slaďoučké jahody... Budete se vznášet v oblacích!

Vydání: 2016/6
Autor: redakce Apetitu
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 6-8 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
+ chlazení
Pečení 0:40
Koláč

Ingredience

    • 80g másla, studeného
    • 40g moučkového cukru
    • 140 g hladké mouky
    • najemno strouhaná kůra z 1 citronu
    • 1 žloutek
    • 2 lžíce studené smetany 33% 

    NA CITRONOVÝ KRÉM

    • 1 vejce
    • 1 žloutek
    • 85g krupicového cukru + trocha do tvarohu
    • 100ml smetany 33%
    • 100ml citronové šťávy
    • 150g polotučného tvarohu (ve vaničce)

    NA DOKONČENÍ

    • 500g jahod
    • 1 lžíce citronové šťávy
    • 30g moučkového cukru 

Příprava jídla

1 Máslo, cukr, mouku a citronovou kůru dejte do mixéru a rozmixujte na konzistenci drobenky. Přidejte žloutek, smetanu a pár pulzy promixujte, jen aby se těsto začalo spojovat. Rukama zformujte do koule a zploštěte, zabalte do potravinové fólie a dejte na 15 minut do mrazáku.

2 Těsto vyndejte, nechte 5–10 minut povolit a pak vyválejte mezi 2 archy pečicího papíru. Horní papír sundejte a těsto překlopte do koláčové formy. Vtiskněte do krajů a těsto, které přesahuje okraje, seřízněte. Formu s těstem dejte na 30 minut do mrazáku.

3 Troubu předehřejte na 180°C. Formu vyndejte z mrazáku a vidličkou propíchejte dno koláče. Na těsto dejte pečicí papír, vsypte pečicí fazole a dejte do trouby na 12 minut, poté sundejte papír a dopečte dozlatova 8–10 minut.

4 Teplotu trouby ztlumte na 170°C.

5 Na náplň prošlehejte v míse vejce, žloutek a cukr. Přilijte smetanu, citronovou šťávu a promíchejte. Vlijte do předpečeného korpusu a vraťte koláč do trouby. Pečte 30 minut nebo tak dlouho, aby náplň ztuhla, ale uprostřed se lehce třásla. Nechte zcela vychladnout.

6 Tvaroh prošlehejte s cukrem a natřete na citronovou náplň.

7 Jahody nakrájejte na poloviny a promíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Nechte půl hodiny odstát a poté jahody vyrovnejte řeznou stranou na dort. 

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pruhované jahodové dortíčky

Dort s čokoládou a jahodami

Jahodové bellini

Eclairky s jahodami a mátovou šlehačkou

Jahodovo-marcipánová panna cotta

reklama

Přidat komentář