Co dělá z Caesar salátu Caesar salát? Kromě jiného dokonale vyladěná zálivka! Ta promění salátové listy v opravdovou delikatesu. Volně jsme se touto salátovou klasikou inspirovali, doplnili ji elegantními krevetovými špízy a výsledek je vynikající. Uvidíte, že i vy s touhle variací sklidíte nebývalý úspěch.
Suroviny
Postup
Na posypku předehřejte troubu na 190°C. Na plechu promíchejte natrhané pečivo s olejem a osolte. Za občasného protřesení pečte 13–15 minut dozlatova a dokřupava. Nechte zchladnout na pokojovou teplotu. Dejte do uzavíratelného sáčku a válečkem rozdrťte nahrubo.
Mezitím nachystejte zálivku. V mixéru mixujte 30 sekund či úplně dohladka sardelky, žloutky, parmazán, česnek, citronovou kůru, 1,5 lžíce citronové šťávy, ocet, hořčici a 1,5 lžíce studené vody. Pak za chodu přístroje pomalu přilévejte všechen olej, občas mixér zastavte a stěrkou seškrábněte dolů přichycený pevný podíl. Podle chuti osolte a opepřete, případně dolaďte citronovou šťávou.
Krevety promíchejte v misce s olejem a uzenou paprikou. Osolte a opepřete. Napíchejte je na 4 předem namočené špejle. Opékejte na grilovací či těžké obyčejné pánvi zhruba 2–3 minuty z každé strany, aby byly propečené, ale zbytečně ne déle, aby nebyly gumové. Přesuňte na talíř.
Saláty rozdělte na lístky a dejte do mísy. Na ně najemno nastrouhejte zhruba polovinu parmazánu. Promíchejte s cca 100 ml zálivky. Naaranžujte je na servírovací talíř. Doplňte připravenou posypkou a na ni najemno nastrouhejte zbývající parmazán. Přidejte krevety a klínky citronu na pokapání. Zvlášť podávejte zbývající zálivku.