Kubánské kuře vám zaručeně učaruje exotickou chutí a vůní citrusů. V receptu totiž zazáří pomeranče, limety i citrony. Přílohy doporučujeme hned dvě, bílou quinou a černé fazole.
Suroviny
Postup
Stroužky česneku oloupejte a rozdrťte v hmoždíři se solí na pastu. Ze 3 pomerančů, limet a citronů vymačkejte šťávu a smíchejte ji s česnekem, nastrouhanou cibulí, kořením a bylinkami. Vešlehejte olivový olej. Kuře osolte, pak jej vložte do velkého uzavíratelného sáčku, zalijte 2/3 marinády, vytlačte vzduch a co nejvíc marinády vmasírujte do kuřete. Nechte 3–12 hodin odležet v chladu, občas otočte, aby se kuře marinovalo ze všech stran.
Maso vyndejte z lednice nejméně 30 minut před plánovaným pečením. Rozehřejte troubu na 180°C. Kuře položte do pekáče, zbylé dva pomeranče rozkrájejte na půlkolečka a rozložte kolem masa. Pečte cca 1 hodinu dozlatova, během pečení občas potírejte zbylou marinádou.
Zatímco se kuře peče, připravte přílohu. Quinou několikrát dobře propláchněte a pak zalijte 200 ml vody. Osolte. Přiveďte k varu, ztlumte plamen a vařte na mírném ohni 15–20 minut, dokud nevstřebá všechnu tekutinu. Odstavte a nechte ještě 5 minut pod pokličkou, pak načechrejte vidličkou. Promíchejte s fazolemi a limetovou šťávou. Podle potřeby dosolte a opepřete a posypte lístky koriandru.