Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo
Kuře na másle a bylinkách
Kuře na másle a bylinkách
ZDROJ: Apetit
sdílet:

Kuře na másle a bylinkách

5/5 Počet hodnocení: 6
Více než hodinu Velmi snadné Pro 4–6 osob

Nutriční hodnoty (celý recept)

Energie 888 kcal
Bílkoviny 28 g
Sacharidy 46 g
Tuky 61 g
Vláknina 6 g
Uvedené kalorické hodnoty pokrmů jsou pouze orientační a vychází z průměrných hodnot jednotlivých surovin.

Pečené kuře s bylinkami nikdy nezklame. Bude k němu chutnat bramborová kaše i rýže. Vyzkoušet můžete i bramborový gratin (viz Něco navíc).

Suroviny

kuře 1 ks
sůl
pepř
čerstvě mletý
pokojové teploty
bylinky 30 g
směs odrhnutých nebo nasekaných lístků – např. tymián, rozmarýn, petrželka, pažitka, máta...
vývar kuřecí 400 ml
na podlití, nebo více podle potřeby

Postup

1

Předehřejte troubu na 230°C. Kuře osolte a opepřete.

2

V misce rozmačkejte máslo s bylinkami na pastu. Co nejvíce bylinkové pasty opatrně vetřete pod kůži kuřete na prsou, dejte pozor abyste kůži neporušili – cílem je vytvořit na prsou dvě ‚kapsy s máslem‘ a pak je prsty roztlačit na co největší plochu prsního svalu. Zbylým máslem potřete stehna a vnější část prsou kuřete. Do dutiny vložte celé jablko (díky jablku snížíte riziko, že se maso vysuší) a kuřeti svažte nohy kuchyňským provázkem.

3

Položte kuře do hlubšího pekáče s poklicí, který kuře přiměřeně vyplní. Přilijte vývar. Přiklopte a vsaďte pekáč do rozpálené trouby. Po 30 minutách odkryjte poklici, snižte teplotu na 200°C a dopékejte dozlatova, podlévejte přitom pravidelně výpekem. Pokud se tekutina příliš odpařuje, dolijte pod kuře ještě trochu vývaru. Podávejte s přílohou podle své volby.

NĚCO NAVÍC
Na bramborový gratin nakrájejte 1,2 kg vydrhnutých brambor ve slupce na co nejtenčí plátky (dobře to jde na mandolíně). Vymažte 1 lžící másla hlubší pekáček o rozměrech 28 x 17 cm a začněte do něj skládat bramborové plátky tak, aby se částečně překrývaly. Každou vrstvu brambor lehce osolte, opepřete a posypte troškou hořčičných semínek (celkově budete potřebovat cca 4 lžíce), troškou ze 2 podrcených stroužků česneku – dejte pozor, aby vám nějaká hořčičná semínek zbyla navrch, česnek naopak potřebujete jen dovnitř a nevadí, když nevyjde na všechny vrstvy. Postupujte vrstvu za vrstvou, dokud není pekáč plný. Nakonec zalijte 360 ml smetany ke šlehání, poklaďte plátky másla a posypte troškou uchovaných hořčičných semínek. Pečte v troubě na 200°C dozlatova asi 30–40 minut. Před krájením nechte minimálně 5 minut chladnout.

Související články

Tento recept najdete v magazínu Apetit 2022/10 spolu s mnoha dalšími recepty

Autor: redakce Apetitu

Apetit 2022/10

Apetit magazín

AD
Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr
  • Zajímavosti

Pohled do kuchyně Dubaje: Čtyři restaurace, které určují směr

Dubaj je město, které se může pochlubit nekonečnou paletou gastronomických zážitků. V tomto článku se zaměříme na čtyři restaurace, které představují unikátní aspekty dubajské kulinářské scény a nabízejí jedinečné koncepty a hluboké...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč