Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuře na mléce & opékané knedlíčky

K tomuhle receptu nás inspiroval proslulý francouzský recept na králíka Braillon – jemné maso ještě zjemnělé mlékem, a naopak zvýrazněné pikantní hořčicí a citronovou kůrou a fenyklem je prostě báseň...

Vydání: 2017/4
Autor:
Hodnocení:
Zatím nehodnoceno
Náročnost: Snadné
Počet porcí: Pro 4-6 osob
Doba přípravy: Do 30 minut
PT1H30M
Pečení 1:30
Kuře

Ingredience

    • 1 lžíce olivového oleje
    • cca 1,5kg kuře, omyté, osušené a svázané
    • mořská sůl a čerstvě mletý pepř
    • 140g dijonské hořčice
    • 2 lžičky hořčičného prášku (pod názvem Colman’s Mustard koupíte např. na Toppotraviny.cz)
    • 500ml plnotučného mléka
    • 300ml kuřecího vývaru
    • 1 lžička fenyklových semínek
    • 3 proužky kůry z citronu, oloupané zesterem
    • 6 snítek čerstvé majoránky
    • 4 šalotky, oloupané a podélně rozpůlené

    NA OPÉKANÉ KNEDLÍČKY

    • 250ml plnotučného mléka
    • 200g starší bagety, na kostičky
    • špetka mletého muškátového oříšku
    • sůl a čerstvě mletý černý pepř
    • hrst nasekané hladkolisté petrželky
    • 1 vejce
    • 1–2 lžíce hladké mouky
    • máslo (nejlépe přepuštěné) na opékání

Příprava jídla

1 Troubu předehřejte na 200°C. Ve velkém silnostěnném pekáčku vhodném do trouby rozpalte na středním plameni olej. Kuře osolte, opepřete a v pekáčku opékejte 8–10 minut ze všech stran dozlatova. Mezitím v míse smíchejte hořčici, hořčičný prášek, mléko a vývar. Když je kuře opečené, vlijte k němu do pekáčku směs z mísy. Přidejte fenyklová semínka, citronovou kůru a majoránku. Vložte do předehřáté trouby a pečte 1 hodinu. Pak přidejte šalotky a pečte ještě 30 minut dokřehka a dozlatova.

2 Mezitím si připravte knedlíčky. V malém rendlíku přiveďte k varu mléko. Nakrájenou bagetu dejte do středně velké mísy a zalijte ji vroucím mlékem. Mísu zakryjte potravinářskou fólií a nechte 15 minut odpočívat. Pak okořeňte mletým muškátovým oříškem, osolte a opepřete. Přidejte nasekanou hladkolistou petrželku, vejce a do mísy ke směsi prosejte mouku. Rukama vypracujte hmotu, která by měla být vláčná, mírně lepivá a soudržná. Pokud je těsto příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky. Tvořte malé knedlíčky o průměru asi 5cm. V nepřilnavé pánvi rozpusťte na středním plameni máslo a opékejte na něm knedlíčky ze všech stran dozlatova a dokřupava. Podávejte s kuřetem posypaným čerstvě mletým černým pepřem a přelitým výpekem z pekáčku.

NĚCO NAVÍC

Při nákupu kuřecího masa můžete podlehnout lákadlu nízké ceny, ale naše rada zní – pokud ho chcete na sváteční velikonoční tabuli, raději zainvestujte víc peněz a kupte kuře v biokvalitě. Zvláště na kuřecím mase se totiž kvalita opravdu pozná už na první pohled i ochutnání: má přirozenější vzhled, znatelně lepší strukturu, a hlavně výraznější chuť!

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Pomalu pečené jehněčí kolínko se špenátem

Telecí hřebínek s bylinkovou krustou

Krůtí roláda se šalvějí, špenátem a sušenými rajčaty

Pečené křepelky se slaninou, hráškem a mátou

Přidat komentář