Kuchařky Apetit Vína Apetit
Menu
Přihlašení
Uživatelské jméno
Heslo

Kuřecí játrovka

Vznešeně se jí říká parfait; vy jí ale klidně říkejte Majka, Májka nebo Mařenka. Tahle paštika je důkazem, že existuje zdánlivě nemožné: paštika bez vysokého podílu kuřecích kůží (přestože etikety na kupovaných paštikách tvrdí opak).

Vydání: 2013/9
Autor:
Hodnocení:
8 (hlasů)
Náročnost: Velmi snadné
Počet porcí: Pro 4 osoby
Doba přípravy: Do 20 minut
+ tuhnutí
PT10M
Opékání 0:10
Pomazánka Francouzská

Ingredience

    • 400 g neočištěných kuřecích jater (cca 350 g po očištění)
    • 250 g másla (může být až 400 g, viz postup)
    • 1 malá cibule nebo šalotka, nadrobno
    • 1/2 lžičky tymiánu
    • 1/2 lžičky sušené petrželky
    • 2 lžíce bílého vína
    • 2 lžíce smetany na vaření
    • sůl a čerstvě mletý pepř

Příprava jídla

1 Kuřecí játra omyjte a zbavte všeho, co se vám nelíbí – především případných žilek. Ve velké pánvi rozpusťte 2 lžíce másla a velmi zprudka na něm osmahněte játra ze všech stran dozlatova; při občasném promíchání to potrvá 3–4 minuty. V polovině restování přidejte cibuli a opečte dozlatova.

2 Osmahnutá játra podlijte vínem, zlehka osolte, ochuťte rozemnutými bylinkami a na středním plameni nechte tekutinu pozvolna vydusit a odpařit, potrvá to další 2–3 minuty. Jakmile bude pánev vypadat jako téměř suchá, přilijte smetanu, odstavte a nechte prohřát mimo plotýnku.

3 Obsah pánve, tak jak je ještě horký, přendejte do kuchyňského robotu se sekacím nástavcem. Zapněte na nejnižší otáčky a játra rozmixujte na hrubou kaši. Seškrábněte vše z povrchu stěn, znovu uveďte v nejpomalejší chod a postupně po kostkách vhazujte zbytek másla – každý kousek vždy, až se předchozí téměř vstřebá. Znovu seškrábněte stěny a ještě krátce promixujte. Tento poměr másla a masa dává chuťově játrově vydatnou, po zatuhnutí pevnou paštiku. Nebojte se pro větší jemnost v chuti zvýšit množství másla až na 400 g. Po rozmixování sice bude pyré velmi řídké, to se však všechno spraví po ztuhnutí paštiky v lednici. 

4 Pyré prožeňte ve dvou dávkách skrz jemný cedník. Jde to celkem snadno a bez zbytečného odporu, zbavíte se tím nerozmixovaných kousků jater a dodáte paštice hebkost. Propasírovanou pomazánku dosolte, opepřete, přelijte do misky nebo do krásné skleničky se šroubovacím uzávěrem (tato dávka vydá na 350–400 ml), uzavřete a uložte přes noc do lednice důkladně ztuhnout. Teprve potom budou chuť i konzistence dokonalé.

Nahlásit chybu v receptu

Ochutnejte také

Lívanečky

Sendvič s vajíčkovou pomazánkou

Svačinový wrap

Bircher müsli

Popraskané čokoládové sušenky

K snídani & k svačině

Komentáře

Obrazek uzivatele
delala jsem o vikendu, pred vinem jsem nechala na jatrech jeste odparit orechovy liker a nejdriv jsem delala cibulku, az pak jatra; masla jsem dala mene, i tak je pastika velmi jemna a maslova; pres pasirku jsem sla jen jednou; do lednice jsem dala zalite maslem; chutove velmi jemna, dobra a jednoducha na pripravu
Obrazek uzivatele
Dobrý den, jako základ jsem použil výše popsaný recept, ale jak je u mne zvykem, udělal jsem pár změn. Máslo jsem z části (dvě třetiny oleje) použil extra panenský řecký olivový olej, místo vína jsem použil brandy a v závěru paštiku nepasíroval, pouze umixoval. Výsledek prostě nad očekávání vynikající. Zdraví Miroslav Š.
Obrazek uzivatele
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak dlouho paštika v ledničce vydrží? Děkuju.
Obrazek uzivatele
Dobrý den Evi, v chladničce by paštika měla bez problémů vydržet tři dny, ale je tak dobrá, že bychom se dost divili, kdyby Vám tak dlouho vydržela. ;-)
Obrazek uzivatele
Skvělá záležitost ;-)
Obrazek uzivatele
Velmi se mi recept líbí,přidala bych provencsálské koření

Přidat komentář